A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Folytatjuk az önkormányzattal megkezdett közös munkát a XIV. kerületben. A futtató roadshow tavasszal összesen 11 helyszínen folytatódik. Szakmai csapatunk képviseletében Csonka Berta és Mohácsi Katalin településmérnök november 8-án egyeztetett a vezetőkkel, a kerület kutyás stratégiai fejlesztéséről és a 2018-ra tervezett programokról.

 

Fontos a közösségi kutyatartás erősítése

 

Sugarzoo Piknik 2017.

Sugarzoo Piknik 2017.

A kutyás életmód fejlődése során új közösségek alakulnak ki, melyek meghatározó értékei a felelős életmód, a környezettudatos közösségi lét és a lokalitás. Az üzemeltetés fontos szereplői a felhasználók, ezért programunk célja a már meglévő kutyás közösségek megszólítása és bevonása a további szervezésbe a hatékony együttműködést elősegítve, harmóniában az zuglói önkormányzat célkitűzéseivel.

Az EB OVO Egyesület és a zuglói önkormányzat együttműködése 2016-ban kezdődött, amelynek első lépcsője a kerület megalapozó vizsgálatának elkészítése volt. A vizsgálat eredményeit a XIV. kerületben megtartott Sugarzoo Piknikeken ismertettük, a futtató roadshow eseményein pedig további részleteket osztunk meg az összegyűjtött adatokból.

 

A zuglói kutyás program 2017-es eredményei

 

November 8-án az önkormányzat munkatársai ismerhették meg Zugló kutyás oldalát. Az egyeztetést a megalapozó vizsgálat kapcsán szerveztük meg, azt tovább értelmezve, hogy előkészítsük a kerületi kutyás stratégia elkészítését. A Szabó Rebeka alpolgármester által összehívott prezentáción elhangzott, hogy melyek azok a sarokpontok, amelyek Zugló kutyabaráttá alakulásában a legfontosabbak.

 

A teljes prezentáció ide kattintva letölthető >> A zuglói kutyás program eredményei és tervei 2017.11.08

 

Több helyen is időszerű lenne a kutyás fejlesztés

 

Zuglói Felelős Gazdi Program 2017. november, Csonka Berta

Zuglói Felelős Gazdi Program 2017. november, Csonka Berta

Az eredmények megmutatták, hogy néhány területen különösen nagy igény mutatkozik kutyás fejlesztésre a kerületben, főleg hosszú távon. Ilyen az Újvidék tér, a Rákos patak és környéke, a Tengerszem utca, a Kassai tértől induló zöld sáv, az Örs vezér útja által határolt park, illetve az épülő lakótelepek parkjai, amelyeknek tervezési folyamatába már be lehet építeni a kutyás egyeztetéseket is.

 

Folytatjuk a programot 2018-ban is

 

A Zuglói Felelős Gazdi Program II. ütemében a kutyás közösségeket szeretnénk megszólítani, bevonni a tervezési folyamatba és az igényeket megismerve kialakítani a zuglói felelősségteljes kutyázást leginkább segítő kerületi kutyás stratégiát. A programot közösségfejlesztő tervvel segítjük. A facilitáló programokon alkalom nyílik a meglévő közösségek feltérképezésére, bevonására, futtatónként saját házirend kialakítására, kisokos közösségi összeállítására, a meglévő kutyás infrastruktúra fejlesztésére, a konfliktusok megelőzésére és feloldására.

 

A stratégiát együtt alakítjuk: alapja a zuglói kérdőív és a roadshow

 

A jövőre tervezett események egyike a futtató roadshow folytatása, amelynek célja, hogy felmérje a jelenlegi futtatókat és azok fejlesztési igényeit. A megalapozó vizsgálatból kiderült, hogy szükség van a futtatók házirendjének megalkotására is, és mindenekelőtt a futtatók elnevezésére, mert a kerületben több olyan futtatót találtunk, amelynek hivatalos neve nincs, ez pedig megnehezíti az adott futtatóval kapcsolatos kommunikációt. Az összegyűjtött információkat szakmai csapatunk feldolgozza, és olyan kerületi kutyás kisokost készítünk belőle, amely segítségül szolgál minden kutyatartóknak abban, hogy felelős kutyatartóként kutyázhasson Zuglóban.

 

A zuglói lakosoknak készült kutyafuttatókról szóló kérdőív ide kattintva elérhető >>

 

A Kassai téri roadshow összefoglalója és az ott készült fotók itt láthatók >>