A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A Gondos Gazdi Programot a XIII. kerületi Önkormányzat még 2013‐ban indította el, amelyhez később az EB OVO Egyesület is csatlakozott. Idén már harmadszor vettünk részt a kerület hagyományos, szabadtéri rendezvényein, összesen tíz alkalommal vártuk a kutyásokat különböző programokkal.

 

Egyre több rendezvényre sikerül bevinnünk a kutyákat

 

Gondos Gazdi Program 2017.

Gondos Gazdi Program 2017.

A közös munka minden évben lehetőséget adott a fejlődésre. 2014-ben két kerületi rendezvényen is képviselhették magukat a kutyások az EB OVO közreműködésével, a következő évben pedig saját rendezvénysorozattal jelentkezett a Gondos Gazdi Program. Ennek keretében feltérképeztük a XIII. kerületi kutyafuttatókat és azok közösségét. 2016-ban összesen hat, 2017-ben pedig tíz kerületi rendezvényen találkozhattak a kutyatartók egymással, a kutyát nem tartókkal, trénerekkel és gyerekekkel.

 

„Az idei tíz alkalom kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy megismerjük a kisebb közösségek parkhasználati szokásait. Ebben a szezonban mind a nyolc lakóközösségi napon jelen voltunk, ahol a kötetlen beszélgetés mellett kérdőíveken is elmondhatták a lakók, mit gondolnak a kerületi kutyatartásról, és mit változtatnának a jelenlegi rendszeren. A Gondos Gazdi Program nem csak a kutyás lakosságra koncentrál, ezért olyan kérdéssort is összeállítottunk, amelyben a kutya nélkül élők oszthatták meg tapasztalataikat a kutyázásról. A XIII. kerületi lakók eddig 260 kérdőívet válaszoltak meg személyesen vagy online. Ezeknek az eredményeknek az ismeretében készítjük el a 2018-as kutyás fejlesztési terveket a kerületnek” – mondja Vass Viktória, a Gondos Gazdi Program projekt koordinátora.

 

A felelős kutyatartás nem csak a kutyatartóknak fontos

 

A rendezvényeken sokan megkeresték a program munkatársait a problémáikkal és kérdéseikkel. Sokan kutyaiskolát vagy trénert kerestek, mások elmesélték, hogy kénytelenek együtt élni ugatós kutyával egy társasházban. Néhányan pedig elmondták, hogy már érzékelik a Gondos Gazdi Program pozitív hatásait.

 

AngyalFolki utcabál 2017.

AngyalFolki utcabál 2017.

„Az AnyalFolki utcabál és a Pozsonyi Piknik forgatagában lehetőség nyílt a Gondos Gazdi Program sátrában megpihenni és elbeszélgetni a kutyatartás kulturált lehetőségeiről. De ezeken az eseményeken nem csak a kerületi lakosok figyelmét hívtuk fel a Gondos Gazdi Programra, hanem más kerületben élőket is tájékoztattunk. Kiderült, hogy sokak szerint a XIII. kerület élen jár a felelős kutyatartás támogatásában” – foglalja össze a tapasztalatokat a program projekt koordinátora.

 

A Gondos Gazdi sátor a rendőrség és a közterület-felügyelet sátrai mellett egy másik szempontot képviselt: a békés, felelős, környezettudatos együttélés pozitív alternatíváját. Amikor nem azért érez valaki felelősséget, mert előírják, hanem mert ez a saját igénye.

 

A kutyások és nem kutyások közelebb kerülhettek egymáshoz

 

A felnőttek mellett minden rendezvényen gondoltak a gyerekekre is. Kézműves foglalkozások szórakoztatták őket, kutyás színezőkkel, maguk által készített játékokkal – kutyás pénztárcával, kutyás fejdísszel, rongy kutyajátékkal – játszhattak a gyerekek. „A sátorban kényelmes puffok várták a vendégeket, így a játékban elmélyült gyerekek szüleivel sokat beszélgettünk. Megismertük a helyi kutyatartók és a kutyát nem tartók véleményét az aktuális problémákról, megoldandó helyzetekről. Az Azúr kutyaiskola bemutatója után minden alkalommal próbáltuk a két tábort összehozni, akár egy barátságos simogatás, egy szakmai eszmecsere vagy egy közös fotó erejéig. Reméljük, 2018-ban tovább folytatódhat ez a jó gyakorlat”- teszi hozzá Csonka Berta, az EB OVO Egyesület alapító-vezetője.

 

Gondos Gazdi Program a Pozsonyi Pikniken (2017.09.02.)

 

Idén itt találkozhattatok az EB OVO Egyesület szakmai csapatával a XIII. kerületben

 

Helyszín Időpont
1. Lakóközösségi Nap

Kárpát utca

2017. április 27. csütörtök 15-19 óráig
2. Lakóközösségi Nap

Gyermek tér

2017. május 18. csütörtök
3. Lakóközösségi Nap

Vizafogó sétány

2017. június 8. csütörtök 15-19 óráig
4. Lakóközösségi Nap

Országbíró tér

2017. június 29. csütörtök 15-19 óráig
5. Lakóközösségi Nap

Futár utca

2017. július 13. csütörtök 15-19 óráig
6. Göncöl utcai mediáció I.

Göncöl utcai futtató

2017. július 26. szerda 17:30-19 óráig
7. Göncöl utcai mediáció II.

József Attila Művelődési Ház

2017. augusztus 9. szerda 17:30-19 óráig
8. Lakóközösségi Nap

Gidófalvy lakótelep

2017. augusztus 17. csütörtök 15-19 óráig
9. AngyalFolki utcabál

Dagály utca

2017. augusztus 27. vasárnap 10-18 óráig
10. Lakóközösségi Nap

Gyöngyösi sétány

2017. augusztus 31. csütörtök 15-19 óráig
11. Pozsonyi Piknik 2017. szeptember 2. szombat 10-18 óráig
12. Lakóközösségi Nap

József Attila tér

2017. szeptember 14. csütörtök 15-19 óráig
13. Iskolai program, XIII. Kerületi Számítástechnikai Általános Iskola, Gyöngyösi sétány 7. 2017. október 14. szombat 9-12 óráig

 

Elkészítettük a Gondos Gazdi Kisokost

 

A Gondos Gazdi Program keretében elkészítettük a Gondos Gazdi Kisokost, amelynek célja, hogy az összegyűjtött információkkal segítse a felelős kutyatartást a XIII. kerületben. A Gondos Gazdi Kisokos összeállítása során a kerületben szerepet vállaló egységekkel is egyeztettünk.

 

Mediáltunk a Göncöl utcai futtató házirendjének megalkotásában

 

A Göncöl utcai mediációra a területen kialakult problémák adtak okot. A korábban is kutyafuttatásra használt füves rész bekerítése koncentrálta a kutyásokat, ami fokozott zajjal (ugatás, beszélgetés) jár azokban az időszakokban is, amikor a lakók pihennének.

 

A két alkalmas rendezvényen elértük, hogy párbeszéd induljon a futtató környékén élő lakosok között. Egyértelművé vált, hogy a kulturált közösség problémája a kulturálatlan közterület használat, amely jelen esetben koncentrálódott a kutyafuttató elkerítésével. A vita ezért a futtató kerítése mentén rajzolódott ki.

 

Mediációs eszközeinkkel feltártuk a szükségleteket, melyek a zaj és a kulturálatlan viselkedés felszámolása, valamint a balesetveszélyes közterület-használat biztonságossá tétele köré csoportosultak. A szükségletek feltárása után a lehetséges megoldások vizsgálatára került sor. A javaslatok megvalósulását Gábor Péter, a XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársa segítette, természetesen a lehetőségek megvalósíthatóságának vizsgálatával.

 

A második alkalommal már minden résztvevőnek egyértelmű lett, hogy az adott konfliktust kizárólag közösségként lehet feloldani. Ezért a használók nyitottak voltak a kompromisszumra.

 

Iskolai programot indítottunk

 

Az Azúr Kutyaiskola a Lakóközösségi Napokon mutatkozott be a gyerekeknek

Az Azúr Kutyaiskola a Lakóközösségi Napokon mutatkozott be a gyerekeknek

A Gondos Gazdi Iskolai Program az iskolás korú gyermekeknek szól. Elsődleges célja, hogy felkészítse és megtanítsa a gyerekeket arra, hogyan viselkedjenek kutyák jelenlétében, mit kell tenniük, ha az utcán találkoznak idegen kutyával. Megtanulják, hogyan adjanak jeleket a kutyáknak, és azt is, hogy a kutyák jeleit hogyan értelmezzék. A Gondos Gazdi Iskolai Program ezen moduljában a hangsúlyt a közösségben előforduló kutyás szituációkra fektetjük, a gazdi-kutya kapcsolatát indirekt módon érintjük.

 

A program másik moduljában a kutyák gondozásáról tanulhatnak a gyerekek a felelős állattartás jegyében, úgy mint napi rutin, látogatás az állatorvosnál, táplálás, ivartalanítás, a kutyatartásra vonatkozó szabályok. A Gondos Gazdi Iskolai Program keretein belül lehetőség nyílik, hogy a tanulók ismereteket szerezzenek a fenti témákban interaktív módon, szakértők vezetésével, terápiás kutyák bevonásával.

 

A Gondos Gazdi Iskolai Program első eseménye október 14-én, szombaton 9-12 óra között volt az Állatok Világnapjához kapcsolódó rendezvényen a Számítástechnikai Általános Iskolában.  A rendezvény megnyitójának részeként egy tízperces kutyás bemutatót is láthattak az érdeklődők (kb. 300 fő) speciálisan képzett terápiás kutyák részvételével, majd az iskola egyik osztálytermében összesen négy, 30 perces foglalkozáson vettek részt kisebb csoportokban. A foglalkozások témája a felelős állattartás volt: egészségügyi, tartási igények, hogyan közelítsünk idegen kutyához, a kutya jelzései, állatvédelem. Emellett a gyerekek további mozgásos, kutyás feladatokban vehettek részt, és trükköket végezhettek a kutyákkal.

 

Kialakítottuk a kommunikációs csatornákat

 

A komplex program hiteles működéséhez több csatornán is lehetőség nyílik arra, hogy a XIII. kerületi lakosok közvetlenül reagálhassanak kutyás kérdésekre. Ilyen csatorna a Gondos Gazdi facebook oldala, a kérdőívek, a rendezvények és az önkormányzati rendszerben történő direkt megkeresés.

 

Ahhoz, hogy megalapozott döntések születhessenek a kutyatartás fejlesztése során, fontos, hogy ezek a csatornák egy helyre fussanak össze, így a döntések a teljes kép ismeretében születhessenek meg. Erre fejlesztettük ki a kerületi kutyások, és a döntéshozók közötti kommunikációs protokollt, amelynek segítségével már idén hatékonyabban folyt a munka a XIII. kerületben.

 

(A XIII. kerületi Gondos Gazdi Programban az EB OVO Egyesület szakmai csapatából Vass Viktória projekt koordinátor és Csonka Berta, az egyesület alapító-vezetője vesz részt.)