A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

2017. őszén összesen négy kutyafuttatóban jártunk Szabó Rebeka alpolgármesterrel Zuglóban. Azzal a céllal szerveztük a roadshow-t, hogy feltérképezzük a kerületi futtatókat, közösen nevet adjunk nekik, hogy elkezdődhessen a kutyabarát fejlesztésük. 

 

Keddenként vártuk a parkhasználókat

 

Az őszi kedd estéken szerencsénk volt az időjárással. Az EB OVO Egyesület első novemberi kampánysorozatában minden alkalommal lehetőségünk volt a helyszínen, szabadban találkozni a parkhasználókkal. Minden munkánknál fontosnak tartjuk, hogy első lépésként a helyszínen, az adott körülményeket megismerve, a használatot és a környezeti viszonyokat is értelmezve látogassuk meg a lakóközösség kutyatartóit. Előfordult, hogy nem csak a kutyatartók, hanem a környék lakói is aktívan részt vettek a rendezvényen.

 

A Korong utcában is felmértük a helyzetet

A Korong utcában is felmértük a helyzetet

Korong utca

 

Ilyen alkalom volt a Korong utcai egyeztetés, ahol egy régen húzódó, nagy feszültségeket magában rejtő helyzet feloldását szeretnénk elérni közösen a lakosokkal, a kutyafuttató használóival. Mivel itt egy elhúzódott folyamatról van szó, a megoldásra külön figyelmet szentelünk Szabó Rebeka alpolgármesterrel. Hamarosan elkészül a futtató saját házirendje, és vizsgálat alatt van a futtató áthelyezésének terve is.

 

Kassai tér

 

A Kassai téren jártunk először, ahol nagyon jó közösség várt minket. Itt a közös parkhasználat jellemző a futtatón kívül is. Ezt a közösség jól kezeli, nem jellemző a konfliktus. A futtatót jobban lehetne használni, ha kibővítenék, és a talajt is kiegyenlítenék, mert eső esetén nem lehet használni a futit. A közvilágítás fontos szempont a kutyásoknak, hiszen ők télen-nyáron, reggel-este lejárnak kutyáikkal. A futtatóba szeretnének padot is. Alapvetően a Kassai téri futtató közkedvelt, nyitott közösség fogadott minket, amely szívesen vesz részt a futtatók közösségi karbantartásában is.

Az eseményen készült fotók itt láthatók >>

 

Örs vezér tér

 

Az Örs vezér téri futtatónál is az a legnagyobb probléma, hogy a talaj használhatatlanná válik eső és fagy esetén. Ezt a futtatót nagyon szeretik a gazdik, a közvilágítás és a víz nagyban segíteni a minőségi kutyázást. Itt az az igény is felmerült, hogy a park nem kutyás részét is lehessen pórázon használni. Ott ugyanis tiltó tábla figyelmezteti a kutyásokat a szabályra. Érdemes ezeket a táblákat felülvizsgálni, hiszen a szokásrend már régen nem tartja tiszteletben a régi szabályt.

 

Újvidék tér

 

Az Újvidék téri futtató volt az idei kutyafuttató roadshow utolsó állomása. Itt egy egész csapat lelkes kutyatartó várt minket. Itt is elhangzott, hogy a futtató mérete nagyon kicsi, jó lenne azt bővíteni, illetve a szokás, miszerint a futtatón kívül is, a park más területein is kutyáznak. Sőt, az a szempont is előkerült, hogy közösségként hogyan lehetünk hatékonyak a kulturált kutyatartás normáinak terjesztésében. Saját házirend megfogalmazását kezdtük el itt is, és a problémás kutyások felelős kutyatartását is sikerült integrálni a tervezett házirendbe.

 

A futtatók először nevet kapnak

A futtatók először nevet kapnak

Nyitott és tenni akaró közösségeket találtunk

 

Általában elmondható, hogy a kutyafuttatók közössége nyitott és kompromisszumra kész. Általában nagy igény a futtatók talajának karbantartása, fejlesztése. A világítás, a vízvétel és a kényelem, azaz padok a gazdiknak, valamint szemetesek kihelyezése közös igény. Legtöbbször nincs szükség játszóeszközökre, inkább a futtatók területének növelésére és alternatív megoldásokra, például a szabad kutyázásra volna igény a parkokon belül.

 

Nagyon nagy segítség a közös munkában az, hogy több futtatónak van saját facebook csoportja, így könnyű őket elérni, bevonni a változási folyamatokba.

 

Az is érezhető, hogy ahol nem körültekintően készült el a futtató, később jelentős konfliktusforrássá vált. Ezért tartjuk fontosnak a lakosok megkérdezését, bevonását, a megoldások komplex vizsgálatát.

 

Zuglói Felelős Gazdi Program 2017. november, Csonka Berta

Zuglói Felelős Gazdi Program 2017. november, Csonka Berta

Jövőre folytatjuk, amit elkezdtünk

 

2018-ban folytatódik a rendezvénysorozat, hogy teljes képet kaphassunk a zuglói kutyázásról és komplex fejlesztési terveket készíthessünk, amelyek fenntartható és hatékony megoldásokkal segítik elő a felelős kutyatartást Zuglóban is. Mert hisszük, hogy a kutyatartás érték, amelynek elfogadásában közös felelősségünk van. Köszönjük az idei együttműködő munkát!

 

A zuglói kutyatartóknak szóló kérdőív itt érhető el >>