A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A Civil Rádió műsorában az EB OVO Egyesület  vezetője beszélt a városligeti fejlesztések kutyás vonatkozásairól, az aktuális tudnivalókról.

 

Csonka Berta az EB OVO Egyesület rendezvényén

Csonka Berta az EB OVO Egyesület rendezvényén

Hallgassátok meg, hogyan látjuk a Városliget átalakítását, milyen szerepet vállalt a folyamatban az EB OVO Egyesület, és jelenleg mi a legfontosabb kérdés a kutyabarát park létrehozásában.

 

Az egyesület elnöke és alapítója, Csonka Berta beszélt a Foggal és örömmel (2017. 11. 29.) című műsorban, a Civil Rádióban. A beszélgetést alább olvashatjátok, a szöveg alatt megadott linkeken pedig meghallgathatjátok.

 

Civil Rádió: A vonalban itt van velem Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke, aki a Városliget átalakítását követi nyomon a kutyák és kutyasétáltatás szempontjából. Kérlek, foglald össze, hogy a park felújításának folyamatába hogyan kapcsolódtatok be és mi történt az egyeztetések nyomán?

 

A téli Városligetet főként a kutyások használják. A háttérben látható, hogy az Ötvenhatosok terének parkolója már építés alatt.

A téli Városligetet főként a kutyások használják. A háttérben látható, hogy az Ötvenhatosok terének parkolója már épül.

Csonka Berta: Még 2014 novemberében kaptam egy megkeresést, hogy lesz egy kerekasztal beszélgetés a Városliget átalakítása kapcsán. Egy ismerős szólt, hogy szerinte fontos volna a kutyás érdekeket is képviselni ebben a folyamatban. Akkor egyedüli kutyás szervezetként vettünk részt az első egyeztetésen, más kutyás civilek nem jelentek meg. Tudni kell, hogy az egyesületet éppen ezért alapítottuk, hogy hivatalosan tudjuk képviselni azokat az érdekeket, amelyek fontosak a kutyásoknak.

 

Az elsődleges célunk tehát az volt, hogy bekerüljünk ebbe az egyeztetésbe, és a többi civil képviselet mellett ott legyen a kutyás szempont. Ez sikerült is, utána viszont azért dolgoztunk, hogy minél több használót el tudjunk érni, és ezzel a legfontosabb igényeket megismerjük. Ezeknek az objektív szempontoknak a megismerése azért fontos, hogy a tervezőknek konkrét javaslatokat tudjunk adni.

 

A célunk tehát az lett, hogy bekerülve olyan objektív érvelési rendszert állíthassunk szembe a park tervezőinek és a döntéshozóinak szempontjaival, amelyek a többi parkhasználóval együtt meggyőző érvek lehetnek arra vonatkozóan, mit és hol tartunk fontosnak a park átalakítása során.

 

Az Olof Palme Ház felújítás alatt

Az Olof Palme Ház felújítás alatt

Sikerült összesen ötezer parkhasználót megszólítanunk, 2600 kutyás és 2400 nem kutyás parkhasználó is elmondhatta a véleményét a kutyás szempontokról, illetve arról, hogy a Városliget úgy jó, ahogy van. Mi ezt szerettük volna megfogalmazni, ugyanis a mi tapasztalataink szerint is úgy gondolják a kutyások, hogy a Városliget úgy jó, ahogy van. Igaz, szinte mindenki ugyanúgy gondolja, hogy szükség van infrastrukturális fejlesztésre.

 

Ebben a folyamatban fontos, hogy láthatóvá tegyük azt a társadalmi réteget, amelynek ezek az igényei, és integráljuk őket ebbe a döntéshozatali folyamatba. Az összes javaslatunk a többi parkhasználó szempontjaihoz is igazodik, azok fényében fogalmaztuk meg. Úgy tűnik azonban, hogy a Városligetben lesznek markáns változások, és hiba lenne, ha úgy újulna meg, hogy ezek a szempontok nem kerülnének bele.

 

Civil Rádió: Mit tudsz, mi az eredmény, amit esetleg mi még nem tudunk a változásokkal kapcsolatban?

 

Csonka Berta: Most a folyamat közepén vagyunk, fontos, hogy ott legyünk, például ma délután is ott leszünk a Liget Park Fórumon, hogy elmondjuk a véleményünket, illetve a másik oldalról meghallgassuk az aktuális helyzetet.

 

Jelenleg úgy néz ki, hogy sok mindent átvettek a tervezők abból a javaslati tervből, amit kidolgoztunk. Viszont sajnos nem az egészet és nem eleget. Az hatalmas eredmény, hogy sikerült elérnünk azt, hogy kijelöltek egy hatalmas, szabadon futtatásra alkalmas helyet, amely nincs elkerítve. Ezen kívül a kijelölt kutyafuttatók is igényesen fel lesznek szerelve, lesz lehetőség a kutyák fürdetésére is.

 

Civil Rádió: Ez pontosan mit jelent, milyen fürdetési lehetőséget képzeljünk el?

 

A Városliget első kutyafuttatója, a Hermina úti futtató már épül, a tervek szerint 2018. márciusában adják át.

A Városliget első kutyafuttatója, a Hermina úti futtató már épül, a tervek szerint 2018. márciusában adják át.

Csonka Berta: Ez egy kiépített fürdető hely lesz a parkban, kifejezetten kutyáknak kialakítva. Ez a típusú, medenceszerű fürdető jelenleg még nincs Budapesten.

 

De visszatérve a Városliget funkciójához: azért a legjobb kutyás park, mert hatalmas területen, együtt a gazdikkal szabadon lehet sétálni a kutyákkal , amire ilyen közel a belvároshoz sehol máshol nincs lehetőség.

 

A célunk tehát az, hogy a felújított Ligetben ugyanolyan, vagy nagyon hasonló állapotot érjünk el, ami jelenleg van. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a jelenleg kutyázásra kijelölt helyek egyre nagyobbak legyenek, és minél inkább közelítsünk a szabad kutyázás állapota felé.

 

Abban bízunk, hogy ha jelen vagyunk, és ki tudjuk építeni a megfelelő bizalmat a tervezők és felhasználók között, akkor a kutyabarát szempontok beépítésével képesek vagyunk optimális megoldást elérni.

 

Civil Rádió: Tudnál konkrétumokat mondani, hogy a jelenlegi tervek szerint mekkora és milyen területek állnak majd a kutyások rendelkezésére? Melyek pórázzal, és melyek póráz nélkül?

 

A Hermina úti futtató már épül, a tervek szerint 2018. márciusában adják át.

Információs tábla mutatja az átalakítás utáni terveket.

Csonka Berta: Mi alapvetően nem szeretnénk, ha a kutyafuttatóba bezárnák a kutyásokat, ezért fontos, hogy a futtató ne kizárólagos lehetőséget adjon. Hozzáteszem, hogy sok kutyatartó szereti a futtatót és használja is, de azt szeretnénk, hogy ne ez legyen az egyetlen megoldás.

 

A folyamat közepén vagyunk most, és tulajdonképpen azért harcolunk, hogy minél több szabadon kutyázós terület maradjon a Ligetben. Jelenleg két lekerített futtató szerepel a tervben és egy, viszonylag nagyobb terület, amely szabadon kutyázásra használható.

 

Civil Rádió: Ez utóbbi tehát füves terület, a futtatókon belül pedig csak a murvás talaj áll majd a kutyák rendelkezésére?

 

Csonka Berta: Ez nem teljesen így van, a részleteket meg lehet nézni a Városliget átalakításáról szóló weboldalon. A Hermina út melletti futtató kivitelezését már el is kezdték, ennek a futtatónak a részletes tervét is bárki megnézheti. Már tudjuk, hogy a kerítés túl alacsony lesz, viszont a felszereltsége kiváló, egy igazán színvonalas futtató lehet belőle. Ennek az üzemeltetését és karbantartását is megoldja a Városliget, de nekünk az a fő problémánk ezzel, hogy mi nem csak a futtatón belül szeretnénk kutyázni. Pont azért megyünk a Városligetbe, mert a város többi kerületében kizárólag csak zárt futtatók állnak a gazdik rendelkezésére. Ide hetente többször kimegyünk, hogy kedvünkre kisétálhassuk magunkat a kutyánk társaságában. Ez az a szempont, amit mindenképpen szem előtt kell tartanunk.

 

Civil Rádió: Többször elhangzott, de mit jelent pontosan az, hogy kutyázni? Rohangáló, felugráló kutyákat képzeljünk el a parkban?

 

Csonka Berta: Az egyesületünknek ez is feladata, hogy pontosan meghatározzuk, a városi kutyatartás során mit jelent a kutyázás fogalma. A kutyás közösség az elmúlt tíz évben egy új társadalmi csoportot hozott létre, és ennek a normáit a felelős gazdik határozhatják meg. Remélem, a kutyázás pontos jelentése az lesz, hogy a kutya nem ugrál fel idegenekre, és nem veszi ki a fagyit a gyerekem kezéből, hanem együtt tudok boldogan sétálgatni a kutyatartóval a Városliget bármely zöld területén.

 

Egyébként ezekkel a kérdésekkel sokszor találkozunk az egyesületi munkában, éppen ezért határoztuk el, hogy összeállítunk egy olyan kódexet, amelyben definiáljuk, például mit jelent a kutyafuttató. Talán ebből a beszélgetésből is látszik, hogy a kutyázás fogalmai sem ugyanazt jelentik mindenkinek. Amikor azt mondjuk, hogy futtató, integrált park vagy családi kutyás játszótér, akkor mindenki tudja, hogy az valójában mit takar.

 

Ez utóbbi, a családi kutyás játszótér lesz egyébként az a szabadon kutyázós terület a Ligetben, ahol a gyerekek és a kutyák is jól érezhetik magukat. Probléma volt ugyanis, hogy azok a családok, ahol kutya is van, nem tudnak együtt lenni, hiszen a kutyákat nem lehet a játszóterekre bevinni, így az kénytelen kikötve megvárni, míg a család a játszótéren belül tartózkodik.

 

Ez egy jó példa arra, miért fontos ezt az igényt integrálni a tervezési folyamatba, vagy adott esetben a politikai döntéshozókat rábírni, hogy mindezek fényében döntsenek. A feladatunk, hogy mindehhez adatokat szállítsunk, megmutassuk, hogy pontosan miről van szó.

 

A Városliget tervezési folyamatához mi például azt tudtuk hozzáadni, hogy mint említettem, megkérdeztünk ötezer embert, akinek a véleményét feldolgoztuk és számokkal leírtuk. Ezek a számok már alkalmasak arra, hogy a tervezők érdemben használni tudják.

 

Civil Rádió: És felhasználják ezeket a számokat a tervezők? Mennyire jóindulattal nyúlnak hozzá?

 

Az első ütem átadását 2018. márciusára ígérték.

Az első ütem átadását 2018. márciusára ígérték.

Csonka Berta: A jóindulatot nem tudom számokkal kifejezni, de az biztos, hogy a legelső tervekben szereplő futtatók területe jócskán megnövekedett a tervezési folyamat alatt, illetve bekerült egy szabadon kutyázós terület, ami egyáltalán nem volt benne az eredeti tervben.

 

Bízom benne, hogy azért hívnak meg minket továbbra is az egyeztető fórumokra, mert szeretnék felhasználni az ötleteinket. Tény, hogy sokat hasznosítottak az eddigi javaslatainkból. Természetesen mi ezzel még nem vagyunk elégedettek. Nagyon szeretnénk, ha az új Városligetnek is megmaradnának azok a funkciói, mint a mainak, beleértve a szabadon kutyázás lehetőségét.

 

Civil Rádió: Mikor lesznek a következő változások, mikor lesz érdemes azokat az információkat újra megvizsgálni, amikről most beszélgettünk?

 

Csonka Berta: A Hermina úti futtató a terv szerint 2018 márciusára elkészül, így ez egy fontos dátum lesz abból a szempontból, hogy meglássuk, mennyit és milyen módon tudtak felhasználni a javaslatainkból.

 

A teljes adás két részben itt meghallgatható:

 

1. A Városliget aktuális kérdései (Csonka Berta az adás első megszólalója.)

 

2. Hangyaközösség