A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Egyre több helyen van alkalmunk a szabad kutyázást integrálni a közösségi tervezésbe. Ehhez készítettük el az EB OVO Egyesület újabb szakmai iránymutatását, hogy a korszerű, szabad kutyázás létrejöttét elősegítsük.

 

Kutyafuttató mindenhová?

 

Szabad Kutyázás Kézikönyve (térkép)

Szabad Kutyázás Kézikönyve (térkép)

Korábban a kutyatartókat egy kutyafuttató tervezésével jelenítették meg egy adott fejlesztéskor. Mára más tendenciák jelentek meg, egyre tisztább, hogy nem csak elkerített kutyázásra van igény. Hisszük, hogy a kerítés nem szükséges mindenhol, ha a kutyatartásról beszélünk. Egy-egy közpark már kialakult, jó használatát kár lenne elrontani egy elkerített területtel, és odaterelni a kutyásokat. Ehelyett a területi használatot megismerve ki lehet alakítani olyan integrált közparkot, ahol közösen átélhetjük a kutyázás örömeit, és még kutya kakiba sem kell lépnünk.

 

A kutyás életmód sokszínűsége számtalan időtöltési lehetőségre ad alkalmat. Ahhoz, hogy felelősen tudjunk tervezni kutyánkkal, fontos tudnunk, mire számíthatunk. Ahogy egy utazásnál sem mindegy, hogy főúton, mellékutcán vagy autópályán fogunk utazni.

 

A kézikönyv innen letölthető: Szabad Kutyázás Kézikönyve (EB OVO Egyesület)

 

A most elkészült kutyás kézikönyvvel az a célunk, hogy a kutyás életmód komplexitását láthatóvá tegyük, és a meglévő rendszerbe helyezzük. A kutyás életmód reális integrálása csak a felsorolt lehetőségek együttes alkalmazásával érhető el.

 

Információs táblák

Információs táblák

 

Szabad Kutyázás Kézikönyve (magyarázatok)

Szabad Kutyázás Kézikönyve (magyarázatok)

Szakmai workshop eredményeként készült el a kézikönyv első része

 

Kutyastrand

Kutyastrand

Az általunk szervezett workshopon még a Kutyás infrastruktúra kódex” néven emlegettük a projektet, amit azért hirdettünk meg, hogy közös választ adjunk a sokszor félrevezető megfogalmazások elkerülésére.

 

Munkánk során egyre többször találtuk szembe magunkat azzal, hogy a közösségi kutyázás fogalmai  nem elég tiszták ahhoz, hogy a döntések pontos megoldást szülhessenek. Egy alkalommal a kutyafuttató megfogalmazásnál derült ki, hogy a beszélgető partner a kutyáját futtató emberre gondolt, amikor ellenezte a kutyafuttatót.

 

A kutyás infrastruktúra fogalmairól egyeztettünk

 

Emellett jelentős lépések történtek a közigazgatásban is a kutyatartással kapcsolatban. Az önkormányzati állattartási rendeletek egyre gyakrabban hatályon kívül kerülnek, nagy űrt hagyva maguk után. A közterületi kutyatartást magyarázó és szabályozó fogalmak meghatározása hiánypótló, másrészt innovatív lépés az EB OVO Egyesület célkitűzései között.

 

Legyen az egész ország kutyás zóna?

 

Lujza és Farkas

Lujza és Farkas

Az EB OVO szakértői szerint erre igen a válasz! És hogy milyen sokféle lehet egy kutyás ország? Ebben a kiadványban összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, melyeket a közterületeken alkalmazhatunk, városlakók, kutyatartók, közösségek, tervezők, városvezetők egyaránt. Adjon ez a kézikönyv egy újabb lehetőséget arra, hogy kutyával és kutya nélkül élő városlakó is békében tudjon együtt élni!

 

Egyre több olyan közösségi tervezésen veszünk részt, ahol nincs szükség kutyafuttatóra, hanem megmaradhat az integrált, szabad kutyázás. Jellemzően belvárosi környezetben, fizikailag lehatárolt, közösségi kutyás használatra kijelölt területen, ahol a gazdik felügyelete mellett, a kutyák szabadon, póráz nélkül, biztonságosan játszhatnak. (Például a Klauzál téri kutyafuttatóban, Szent István parki futtatóban.) Hisszük, hogy ennek megvalósulásához – a kerítésen kívül – sok más eszköz is rendelkezésre áll!

 

Temessük a kutyafuttatót?

 

Információs táblák

Információs táblák

Erről szó sincs! Az elkészült kézikönyvben is látható, hogy adott körülmények között igenis szükség van a kerítésre. A funkciója leginkább a biztonság. Egy forgalmasabb út mellet például szükséges is. Sok helyen ilyen Budapesten például a Rákos patak hosszú sávja. Az önfeledt kutyázást itt csak kerítéssel élhetik meg a kutyások. A kerítésnek másik funkciója is lehet, ez pedig egy közösségi hely kialakítása. Ami biztos, hogy kizárólag a kutyafuttató már nem megoldás, azzal együtt tervezve, az adott körülményeket megvizsgálva, a kutyás használókaat bevonva lehet hatékony megoldásokat létrehozni.

 

Hamarosan folytatjuk!

 

A munkánk akkor lesz teljes, ha a kijelölt területek megkapják tábláikat is. Szeretnénk elérni, hogy a kutyát tiltó táblák kikerüljenek a használatból, és inkább a jó parkhasználatot ábrázoljuk a közterületi táblákon is.