A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Március 11-én délelőtt az EB OVO által szervezett workshop keretében közösen gondolkodtunk a kutyatartást érintő kérdésekről az óbudai Esernyős házban. 

 

A workshop célja egy olyan, alapfogalmakat egyszerűen és tisztán összefoglaló kiadvány előkészítése volt, amely segítséget nyújt a városi kutyatartást érintő infrastruktúra és annak fogalmainak tisztázására. A mostani szervezett egyeztetést szeretnénk példaként használni további, hasonló munkáinkban. A workshop-on a város üzemeltetőinek képviselői, a kutyás szervezetek, valamint kutyaiskolák aktív tagjai vettek részt.

 

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület alapítója

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület alapítója

A fogalmi rendszer nem megfelelő

 

Az EB OVO Közhasznú Egyesület nyolc éve foglalkozik a városi kutyatartással, segíti a kutyás közösségek és a városi döntéshozók együttműködését. Ezen munka során derüt fény arra, hogy sokszor a fogalmak nem elég tiszták ahhoz, hogy a döntések nyomán pontos megoldás születhessen.

 

Változnak az állattartásra vonatkozó szabályok

 

Emellett jelentős lépések történtek a közigazgatásban is a kutyatartással kapcsolatban. Egyre erősebb tendencia, hogy az önkormányzati állattartási rendeletek hatályon kívül kerülnek, nagy űrt hagyva maguk után.

 

A közterületi kutyatartást magyarázó és szabályozó fogalmak meghatározása tehát egyrészt hiánypótló, másrészt innovatív lépés az EB OVO Egyesület célkitűzései között.

 

Kutyás Infrastruktúra Kódex workshop

Kutyás Infrastruktúra Kódex workshop

A Kutyás Infrastruktúra Kódex első, tisztázott fogalmai

 

Ezen a workshopon azokra a használatban lévő fogalmakra koncentráltunk, amelyek a közterületen, a különböző infrastruktúrákban segítik a kutyatartás békés gyakorlását.

 

 

A tárgyalt fogalmak a következők voltak: kutyafuttatásra kijelölt terület, kutyafuttató, kutyapark, egyszemélyes kutyafuttató, integrált kutyás park, kutyás játszótér, kutyajátszótér, kutyastrand, kutyás strand, kutya vécé.

 

Az elkészült anyagot megküldjük minden érintettnek szabad felhasználásra!

 

 

A Kutyás Infrastruktúra Kódex workshop résztvevői

A Kutyás Infrastruktúra Kódex workshop résztvevői

Az EB OVO szerepe fontos a kutyás életmód fejlesztésében

 

Az EB OVO Egyesület nyolc éves munkájában egyértelmű feladat az aktív érdek-képviseleti részvétel. Munkánk során több önkormányzat és civil szereplő jelezte, hogy igényük a kutyás életmód aktív fejlesztése és a konfliktusok feloldása. Ahhoz, hogy ez az érdekképviselet megvalósuljon, szervezetként feladatul tűztük ki, hogy segítjük közösségünk szakmai fejlődését. Célunk a közös érdekek előmozdítása az EB OVO szakmai hátterével, a békés együttélés jegyében.