A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Az EB OVO Egyesület 2010-ben rendezte meg az első figyelemfelkeltő és egyben közösségszervező szabadtéri eseményét a Szabadság téren. Az első EB OVO Piknik a felelős, városi kutyatartás értékeit népszerűsítette, a hatodikat 2015 szeptemberében tartották meg szintén a Szabadság téren. A hagyományt most a városligeti kutyások folytatják: a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület szeptember 23-án piknikre várja az érdeklődőket.

 

Az elsődleges cél a kutyás közösség összekovácsolása volt

 

„A Piknik rendezvényünk mindig is figyelemfelkeltésre és a közösség szervezésére szolgált. 2016-ban felajánlottam a városligeti kutyásoknak, hogy szervezzük meg a Ligetben, de még nem tartott ott a közösség és a Városliget átalakítása körül is voltak tisztázatlan kérdések. Azóta viszont sokat erősödött a városligeti kutyások közössége. A Liget átalakítása kapcsán bevontak minket a tervezési folyamatba, és sikerült közösen eredményt elérnünk a kutyás igények megvalósításában. Így most ők maguk szervezik meg a rendezvényt Zöldeb Piknik néven – meséli a szeptemberi esemény létrejöttének történetét Csonka Berta, az EB OVO Egyesület vezetője.

 

Partneri együttműködés az optimális fejlesztésekért

 

„Maga a rendezvény megszervezése is hatalmas közösségformáló eszköz, a közös siker pedig további energiát ad a folytatáshoz. Hirbek Edináék lelket adnak a városligeti kutyás létnek, és figyelemmel kísérik a többi fővárosi parkrendezést is. Megalapították saját egyesületüket, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesületet. Az EB OVO Egyesület tehát már partnerként lesz jelen a rendezvényen, kimondottan arra a szakmai munkára koncentrálva, ami a városi kutyatartás fejlesztéséhez szükséges” – folytatja az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a Zöldeb Piknikre nyugodtabb, pihentető programmal készülnek. Az EB OVO Lounge-ban bemutatják majd az EB OVO Egyesület munkáit és a kapcsolódási lehetőségeket. Mint mondja, számunkra nagy öröm, hogy egyre több tudatos kutyás közösség alakult az utóbbi években, amelyek ráadásul kamatoztatni tudják az együttműködés lehetőségeit.

 

Lesz-e még EB OVO Piknik?

 

„Sokan kérik, hogy szervezzünk még Pikniket, mert igazán színvonalas program és jó hangulat jellemezte ezeket az eseményeket.  Szervezetünk a rendezvényeire eszközként tekint. Ezért akkor szervezünk újra Pikniket, ha olyan célt találunk, amelyhez szükség van a figyelemfelkeltésre és a közösség erejére. Büszkék vagyunk arra, hogy többek között a mi szervezetünk segíthette a kutyás társadalom tudatosodását, és egy olyan knowhow-t dolgozott ki, amely más kutyás közösségeknek is hatékony eszköz lehet az igényeik megfogalmazásához és saját közösségük megszervezéséhez. Örömmel segítjük ezeket a folyamatokat” – mondja az EB OVO elnöke. „Idén például Gödön szerveztünk egy sokkal kisebb Pikniket, családi kutyás napot a helyi kutyásokkal. De ha az EB OVO megéri a kerek születésnapját, az jó indok egy újabb figyelemfelkeltő összejövetelre, így elképzelhető, hogy 2020-ban ismét rendezünk egy EB OVO Pikniket” – vázolja a lehetséges folytatást Csonka Berta.

 

Az EB OVO Piknik története

 

A felelősségteljes, városi kutyatartás népszerűsítéséért szervezett EB OVO Piknik tehát történelmet írt. Most felidézzük, az egyes rendezvények milyen céllal szerveződtek, és mit adtak hozzá a kutyás közösségek szerveződéséhez.

 

  1. EB OVO Piknik (2010. 09. 19., Szabadság tér)

A rendezvény célja a felelős kutyatartók közösséggé formálása volt, ezért a városlakókat és a városvezetést is meghívták. A téren rengeteg kutyás volt együtt, de az intenzív együttlét ellenére is megmutatkozott, hogy ez lehet minőségi idő. Mindenki a saját kutyájáért felelt és felszedte utána, amit otthagyott. A rendezvénnyel az EB OVO közössége azt szerette volna megmutatni, hogy az év másik 364 napján is lehet kulturáltan, szabadon kutyázni.

Az eseménnyel párhuzamosan egy fotókiállítás is nyílt a „Város és kutya” témájában. A kutyabemutatók, a kutyás ki mit tud, valamint a kutyás vásár mellett ismeretterjesztő sátrakban állatorvosok és felelős gazdik válaszolták meg az érdeklődők kérdéseit. A gyerekek sem unatkoztak, a szervezők gyerekprogrammal is készültek.

 

  1. EB OVO Piknik (2011. 08. 28., Szabadság tér, XVI. kerület)

A rendezvény célja a hagyomány folytatása volt, illetve kiterjesztése, hiszen ekkor már párhuzamosan, a XVI. kerületben is tartottak egy színes összejövetelt a helyi kutyásokkal. Az ismeretterjesztő standon színes kiadvánnyal népszerűsítették az egyesület álláspontját, egyúttal megmutatták a városvezetésnek, hogy a kutyatartók nagy számban vannak jelen a belvárosban is, akiknek érdekképviselete szintén a városvezetők feladata. A könnyűzenei koncertek, a szórakoztatás mellett továbbra is azt a küldetésüket erősítették, miszerint fontos a közös együttműködés ápolása, a környezettudatos hozzáállás, illetve a kutyás érdekek képviseleti formájának kialakítása.

 

  1. EB OVO Piknik (2012. 23., Szabadság tér)

A rendezvény célja ismét a figyelem felkeltése volt. Ezt a 100 tagú kutyakórus „előadása” nyomatékosította, továbbá ünnepélyesen átadták az EB OVO közösségi információs táblákat a téren. Több szervezet képviseltette magát: eljött a Vigyél Haza Alapítvány, amelynek köszönhetően ingyenes chipregisztráció volt a rendezvényen. A Futrinka Egyesület a kutyamentésről tájékoztatott, az ELTE Etológia tanszéke pedig bemutatta a városi kutyatartás tudományos hátterét. A Népszigeti Kutyasuli bemutató tartott, de nem maradhatott el a kutyás kellékek és a gazdiknak örömet okozó holmik bolhapiaca sem. A rendezvényen a Tükezoo és az Indygo zenekar játszott.

 

  1. EB OVO Piknik (2013. 09. 26., Szabadság tér)

A rendezvény tematikája a ZöldEBb Mintapark köré szerveződött. Ekkor jelentették be, hogy az egyesület elnyerte az aktuális TÉR_KÖZ Pályázatot, amelynek segítségével elkészülhet az EB OVO Mintaparkja. Az egyesület és az V. Kerületi Önkormányzat sikeresen pályázott a Fővárosi Önkormányzat által kiírt lehetőségre. A tervek szerint a belvárosban megépülhetett volna Magyarország első kutyás családi mintaparkja, ám a projekt az egyesület hibáján kívül sajnos mégsem valósult meg.

 

  1. EB OVO Piknik (2014. 09. 28., Szabadság tér)

A rendezvény tematikája a kutyázás mint hungarikum volt. A nagyszabású eseményen gyerekeknek szóló programok és foglalkozások, koncertek szórakoztatták a közönséget. Ekkor adták át az EB OVO Díjakat is. A rendezvényről készült videó itt látható.

 

  1. EB OVO Piknik (2015. 09. 27., Szabadság tér)

Az egyesület erre a rendezvény a Lépjünk együtt! szlogent választotta, hiszen már egy kialakult közösséghez szólt. A pikniken kutyás fejlesztéseket teszteltek, szokásosan színes programokkal várták a kutyás és nem kutyás érdeklődőket.