A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Az EB OVO Egyesület megtartotta az első kutyás családi napot Gödön. Az esemény célja az volt, hogy feltérképezze a helyi kutyás problémákat és megoldandó feladatokat, továbbá megismertesse a közösséget a helyi döntéshozókkal. A program a családoknak és még a kutyáknak is kellemes időtöltést kínált. Az EB OVO Egyesület később az éves közmeghallgatáson is részt vett. 

 

 Szórakoztatták és tájékoztatták a közönséget

 

Az Extrém Dog Team és a Kutyaduma Központ kutyás bemutatót tartott, a gazdik chipleolvasó segítéségével ellenőrizhették kutyáik adatait. A kutya szépség- és ügyességi versenyre több mint negyven kutyát neveztek, a nézők pedig szavazhattak a legkedvesebb, legügyesebb ebre. A gyerekek az EB OVO Lounge-ban Pitypang és Lili történetét láthatták Pásztohy Panka előadásában, és kézműves foglalkozásokon vehettek részt.

 

Tornóczky Anita, a program fővédnöke az ivartalanítás fontosságát hangsúlyozta. A műsort az EB OVO Egyesület elnöke, Csonka Berta vezette, aki a felelős kutyatartásról is beszélgetett Prekáczka Zsolttal, a Gödi Rendőrőrs törzsőrmesterével. „Jó lenne, ha nemcsak ezen az egy alkalmon figyelnénk oda a kutyáinkra, hanem ezután felelősségteljesebben gondoskodnánk róluk: fontos, hogy a kutyák be legyenek oltva a megfelelő védőoltással, chippel rendelkezzenek, ivartalanítva legyenek. Az állat mozgásigényét ki kell elégíteni, hogy ne akarjon kiszökni. Érdemes tudni, hogy ajándékozás vagy eladás esetén a kutyát ugyanúgy át kell íratni, mint pl. egy autót” – mondta a törzsőrmester.

 

Felsőgödi Kisállatrendelő két állatorvosa, Dr. Sunyál Orsolya és Dr. Szamosi Judit arról beszélt, hogy a nyár közeledtével oda kell figyelni a parazita elleni védőoltások beadatására, illetve a nagy melegben az ebeket védeni kell a hőguta ellen árnyék biztosításával, rendszeres itatással. Szabad vizeken a kutyákat akkor lehet fürdetni, ha ott nincs strand kijelölve, és az állat erre alkalmas állapotban van.

 

A május 21-én tartott rendezvény alkalmat adott ismerkedésre és a kutyákkal kapcsolatos helyi problémák megbeszélésére. Kiderült, hogy Gödön elsősorban az elkóborló kutyák okoznak problémát, mert adott esetben veszélyesen viselkednek. Fontos továbbá a sok helyi kutyás közösséggé szervezése, a rendezvény éppen ezt hivatott elősegíteni.

 

A gödi kutyások is hisznek a közös munkában

 

Az EB OVO Egyesület elnöke a felelős kutyatartás alapelvei szerint kezdte meg a gödi munkát. „Ahhoz, hogy kutyabarát társadalomban élhessünk, a legkisebb egység felelőssége az alap. Ha én felelős kutyatartó vagyok az otthonomban, a következő lépés a kutyás közösségemért való felelősségvállalás. Az EB OVO Egyesületet is így alapítottuk 7 évvel ezelőtt. Akkor a budapesti Szabadság téri kutyás közösséghez tartoztunk, azóta sokfelé vitt minket az élet. Én 2015-ben Gödre költöztem, és az EB OVO Egyesület vezetőjeként elkezdett érdekelni a helyi kutyatartás. Először csak sétáltam Lujza kutyámmal, aztán csatlakoztam a gödi kutyás facebook csoporthoz. Egy év után pedig megkerestem Pákh Krisztinát, aki a csoportban a legaktívabb tagnak tűnt és elmeséltem, mivel foglalkozik az EB OVO. Arra jutottunk, hogy kezdjük el együtt a munkát, és szervezzünk egy közösségépítő, és egyben figyelemfelkeltő rendezvényt Gödön is” – meséli Csonka Berta elnök a gödi kezdetekről.

 

A rendezvény megszervezésére három hét állt rendelkezésre. Ez alatt megmozdult egész Göd. A Feneketlen-tó partján tartott rendezvényre több százan eljöttek, és a lelkes csapat nagyon elégedett volt a nap végére. Kérdőíveken gyűlt a helyi lakosok véleménye, de sokan mondták el szóban is a gödi kutyatartással kapcsolatos meglátásaikat.

 

Közmeghallgatás az önkormányzatnál

 

Május 24-én az EB OVO Egyesület közmeghallgatáson is részt vett a településen, ahol az elkóborló kutyák okozta gondokról, valamint a közösségszervezésről esett szó. Markó József polgármester úr örömmel fogadta a kezdeményezést.

 

A szervezők örömmel folytatják a munkát és szeretnék megismételni a családi rendezvényt, ami reményeik szerint hozzájárulna a helyi kutyatartás minőségi javulásához.

 

A rendezvényen készült fotókat ide kattintva lehet megnézni >>