A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A Városliget változásai várhatóan hatással lesznek a ligeti kutyasétáltatásra is. Hogyan lehet egy ilyen volumenű folyamatot befolyásolni? Mire számíthatnak a kutyás parkhasználók? Ezek a kérdések azonnal előkerülnek, amikor a park terveinek véglegesítéséről esik szó. Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke elkötelezett abban, hogy a kutyatartók a lehető legjobb megoldáshoz jussanak a tervezők által összehívott egyeztetéseken. 

 

Egyeztetés a Városliget kutyás szempontú tervezéséről

A Garten Studio és a civilek egyeztetése (2017. július)

„Úgy jó, ahogy van”

 

„A jelenlegi helyzet ideális a kutyatartóknak, a Liget egy kutyás Paradicsom, mindenki mindenhol szabadon engedheti a kutyáját. Nem véletlenül mondták az általunk megkérdezettek, hogy a park úgy jó, ahogy van. Mérete és szokásrendje miatt Budapesten a legbékésebb kutyás park titulust is megkapja, nem jellemző a konfliktus a kutyások és a nem kutyások között. Az sem jellemző, hogy kutyás-kutyás között lenne nézeteltérés, ami annak köszönhető, hogy a tágas parkban akár ki is kerülhetik egymást a parkhasználók. A ligeti kutyások pedig tisztában vannak azzal, hogy saját parkjukért felelnek, ezért sokan eltakarítják a piszkot kutyájuk után, és egymást is segítve felelős, parkbarát közösséget alakítottak ki” – vázolja az egyesület elnöke a jelenlegi állapotokat.

 

Mi a jó a jelenlegi Városligetben?

 

„Mindenkinek érzelmei fűződnek a Városligethez, ezért fontosnak tartottuk, hogy olyan adatok szülessenek a felmérésekből, amelyek a valódi használatot írják le, és amelyeket a tervezők is használni tudnak. A park területét funkciók szerint osztottuk fel, és ezek mentén mértük fel a használatot és a hozzájuk kapcsolódó igényeket. Az derült ki, hogy a Városliget legnépszerűbb funkciója éppen a funkciómentesség. A park rendelkezik olyan nagy területekkel, ahol a gazdi és a kutya is, akár falkába verődve szabad sétát tehet.  A kutyatartók emiatt Budapest más kerületeiből is eljönnek ide kutyát sétáltatni” – mondja Csonka Berta a kérdőíves kutatások eredményéről.

 

Parkbejárás Ligetben

Kutyás parkbejárás a legújabb tervek ismeretében

Szépen kirajzolódott a felvett adatokból, hogy akik a belvárosban laknak kutyájukkal, akár hetente többször is eljönnek a Ligetbe kutyájuk és saját maguk átmozgatására, minőségi időtöltésre. Egy erzsébetvárosi gazdi valószínűleg a Klauzál térre jár le munka előtt és után, szombaton és vasárnap viszont a Városliget a cél. Többen hétközben is felülnek a trolira, hogy kutyájukkal kint legyenek a „természetben”.

 

Sokkal több funkció lesz az új Ligetben

 

Az eddig megismert városligeti tervek szerint sokkal több funkció lesz az új Ligetben, mint korábban. Ezért a kutyások egyik fontos célja, hogy a funkciómentes területet mentsék át az új Ligetbe. Ez a szempont a kutyás használat miatt egyedi és fontos. A másik jellemző kutyás használat, amikor a gazdit családtagként kíséri a kutya. Ilyenkor nem kimondottan a kutyasétáltatás a cél, hanem az, hogy kutya és gazdája (családja) egyszerűen csak együtt legyen, ne kelljen egyedül otthon maradnia senkinek.

 

„A belvárosban már több megoldást is láthatunk a kutyás társasági élet megvalósítására. A kutyabarát kávézók nem azért kutyabarátok, mert a kutya kapja a kávét, vagy az asztalnál ülhet, hanem azért, mert elkísérheti a gazdáját. A Liget szempontjából ez azért fontos, mert a funkciók növekedésével sok új lehetőség adódik majd, ahová a család együtt érkezhet. A tervezők szerint éppen ez a cél a funkciók növelésével. Ebből a szempontból is tovább erősíthető a Liget kutyabarát mivolta, hiszen a Pántlikába, a Kertembe eddig is velünk jöhetett a blöki, ne legyen ez máshogy az új helyekkel sem” – mondja Csonka Berta, aki szerint a család és a kutyázás sokkal közelebb van egymáshoz, mint gondolnánk. Amikor például valaki a gyerekekkel játszótérre megy, fáj a szíve otthon hagyni a kutyát. Ebből az a helyzet adódik, hogy a kutyát kiköti a kapuhoz, aki egyébként ekkor is kísérő, de mivel tilos a játszótérre bevinni, a közös időtöltést a kerítés megakadályozza.

 

Egyeztetés a civilekkel (2017. július)

Parktervek az asztalon

Elsőként Budapesten kutyás családi játszótér is lesz

 

Egy új funkció, a családi kutyás játszótér is szerepel a terveken.  Itt az egész család szabadon játszhat a kutyával, a kutya póráz nélkül lehet, és terveznek olyan közösen használható eszközöket is, ahol az egész család jól érezheti magát. A terület pontos kialakítása még nincs a tervező asztalon, a részletekről további egyeztetések várhatóak. A kutyás családi játszótér mint parkfunkció megjelenése hatalmas lépés a városi kutyatartás terén. Remélhetőleg több kerület követni fogja ezt a példát.

 

A terv egyeztetésén elhangzott, hogy csak azokra a játszóterekre lesz tilos kutyával bemenni, amelyeket kerítéssel vesznek körbe, így több helyen lesz lehetőség együtt játszózni a családdal. A terven három olyan játszótér is szerepel, amely nincs elkerítve, így ide pórázzal a kutya is velünk jöhet. Csonka Berta fontosnak tartja kiemelni, hogy  erre még nem volt példa Budapesten.

 

A szabad kutyás területek és a futtatók is fontosak

 

Az EB OVO Egyesület elnöke szerint a jelenlegi városi kutyatartás egyetlen eszköze a kutyafuttató. „Évek óta azon dolgozunk, hogy a különböző igényekre komplexen reagálva alakíthassuk ki a kutyás köztereket. A kutyafuttató önmagában nem old meg semmit, ugyanakkor vannak kutyatartók, akik igénylik a zárt futtatókat. A Városliget első koncepciótervében mindössze két zárt futtató szerepelt. Ennek egyrészt örültünk, hiszen ez azt jelentette, hogy gondoltak a kutyatartókra. Ugyanakkor azt a félelmet keltette bennünk, hogy az új parkban kizárólag csak ott lehet majd szabadon engedni a kutyát. Erre a félelemre a korábbi tapasztalatok adnak alapot, például az, ami Kőbányán történt. Ott egyik napról a másikra mindenhol megtiltották a kutyák póráz nélküli sétáltatását a kialakított futtatón kívül”- teszi hozzá az egyesület elnöke, aki szerint a kijelölt területek mérete és a kizárólagosság feloldása is nagyon fontos. A felmérés ugyanis azt mutatta, hogy a gazdik alapvetően nem futtatóban szeretnének kutyázni, ráadásul a nem kutyatartók sem szeretnék, hogy a Ligetben csak a futtatókban találkozhassanak kutyával. Sok nem kutyás parklátogató kiemelte, hogy szereti a Ligetben a kutyák szabad jelenlétét. A kutyák elzárása a futtatókba lehetetlenné tenné azt, hogy a nem kutyások érintkezzenek kutyával, pedig sokaknak hatalmas örömforrás más kutyája is.

 

A nyári hűsítést is szeretnék megoldani a Ligetben

Kutyás civilek a parkbejáráson

A póráz nélküli, szabad futtatásra mutatkozik a legnagyobb igény

 

A kutyatartók legfőbb igénye a szabad kutyasétáltatás. Erre a célra egy 11.600 nm2-es részt jelöltek ki a tervben. A civilekkel történt egyeztetések után a futtatók méretei is jelentősen nőttek az aktuális építészeti tervben, illetve a július 11-én tartott megbeszélésen a tízfős építői csapat kikérte a kutyások javaslatát a berendezéssel kapcsolatban is. „A Hermina úti futtatóba olyan funkciókat terveznek, amiért érdemes lesz majd betérni. Lesz kutyás fürdető, és olyan közeget teremtenének, ahol a gazdi is szívesen tölti el az idejét” – számol be Csonka Berta az egyeztetésen elhangzottakról.

 

„A megbeszéléseken lassan, de haladunk. Több olyan szempontra sikerült felhívnunk a figyelmet, amely eddig máshol nem jelent meg. Ilyen a szabad kutyás terület, a családi kutyás játszótér, illetve a kutyabarát játszóterek. Azt tapasztaljuk, hogy egyre több kutyás igény jelenik meg a tervben. A kijelölt futtatók területének mérete látványos növekedésen ment keresztül az elmúlt 2 év egyeztetéseinek köszönhetően. Célunk továbbra is az, hogy a jelenlegi helyzet, a szabad ligeti kutyázás megmaradjon” – foglalja össze az EB OVO Egyesület elnöke a városligeti munkában tapasztaltakat.

 

Ahhoz, hogy a kulturált kutyatartás norma legyen Magyarországon, még sok víznek le kell folynia a Dunán.  A helyi közösség felelősségvállalása, a park kutyapiszok mentessége mind megkönnyítheti majd a jelenleg pórázas területek átrajzolását szabadon kutyázós területekké.

 

Az EB OVO Egyesület és a tervezők együttműködése

 

A Városliget Zrt. 2016-ban azzal bízta meg az EB OVO Egyesületet, hogy készítsen szakmai javaslatot a park kutyás szempontú átalakításához. A tanulmány 2017 elejére elkészült (Javaslattétel a kutyabarát Városliget megvalósításához – EB OVO Egyesület 2017.), ennek tartalmi kérdéseiről most kezdődött el az érdemi egyeztetés. A megújuló park terveit a Garten Studio készíti el, az első ütem jövő tavaszra tervezett átadásához pedig a napokban állítják össze a tudnivalókat.