A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Ahogy arról már beszámoltunk, meghívást kaptunk a Városligetben hamarosan elkészülő, Hermina úti futtató tesztelésére. A tapasztalatainkból készítettünk egy javaslattételt, ami tartalmazza mindazt, amit az új futattóval kapcsolatban a kivitelezők figyelmébe ajánlunk.

 

A Hermina úti futtatót kipróbálhatta a kutyás közösség

 

Hermina úti futtató, Városliget

Hermina úti futtató, Városliget

A futtató tesztelése során továbbra is a legnagyobb félelem és ellenkezés a Városliget szabad kutyás funkciójának tisztázatlan szabályozása miatt volt. A kutyások közössége attól tart, hogy a Városligetben a szabad kutyasétáltatást korlátozni fogják, esetleg csak az élménypark területén lehet majd gyakorolni. Ezért a tesztelésen is fontos szempont volt az, hogy ez a terület egymagában nem alkalmas arra, hogy a Városligetet látogató napi 600-900 kutyás igényeit kielégítse.

 

A helyszínen elhangzott a Városliget Zrt. munkatársától, hogy megmarad a szabad sétáltatás a Liget egész területén. Korlátozás csak az arra indokolt területeken, például játszótereken lesz. Az EB OVO Közhasznú Egyesület 2017. január 31-én leadott javaslatában ezt az igényt emeltük ki. Amennyiben ez az igény teljesül, az új kutyás élménypark egy párját ritkító kiegészítője lehet a budapesti kutyás életnek.

 

A közösségi tesztelés során elhangzott szempontokat ajánlottuk a tervezők figyelmébe, hogy a városligeti kutyázás még biztonságosabb és igényesebb lehessen.

 

Javaslattételi listánk szempontjai

 

A 2017. január 31-ére elkészült Javaslattétel a kutyabarát Városliget megvalósításához című kutatásban a következő szempontok szerepeltek a Városliget és kiegészítő egységeinek tervezéséhez. A tesztelésen az egyéni benyomások mellett figyeltük azt, hogy ezek a szempontok mennyire valósultak meg a Hermina úti futtató kapcsán.

 

Alapfelvetés

 

„A kutyatartók egy sajátos csoportját képezik a Városliget használóinak, de parkhasználatukat ugyanazok az igények vezérlik, mint más felhasználókét.”

 

Megközelíthetőség és kapcsolat szempontjából: könnyen elérhető helyszín, szabadon jól körbejárható?

 • Igen, ennek a szempontnak a futtató teljes mértékben megfelel.

 

Kényelem és összkép szempontjából: biztonságos és tiszta?

 • A fürdető medence fölé árnyékoló vitorla szükséges a nyári hónapokban.
 • Szegélyléc pereme több helyen magas, és élesek a sarkok, ez balesetveszélyes.
 • Játszóakadályoknál csúszásmentesítés szükséges, az agility pályán az ültető akadályra és a betoncsőre is javasolt gumilapot helyezni.
 • Kerítés alacsony a Hermina út melletti területen. Javasolt az élménypark körbeültetése zöld bokrokkal, amelynek magassága nagyobb lehet a kerítésnél. (Tudomásunk szerint a VÉSZ előírása alapján határozták meg a jelenlegi magasságot.) A zöld bokorsáv sok szempontból kedvező, a kutyák nem kergetik meg a kint futó, bicikliző, kutyázó parkhasználókat, a kiugrást megnehezíti és hangszigetel is. Fontos kérés, hogy a sövényt a futtató területén kívül ültessék el, hogy ezzel ne csökkenjen az élménypark területe.
 • A kerítés alatt több helyen akkora a rés, hogy a kisebb kutyák kiférnek rajta. Javasolt biztonságos megoldás kidolgozása. (Aljzat, betonfal kiépítése a kérdéses pontokon.)
 • Minden bejárat zsilipes felszerelése javasolt. A Hermina úti kapu kiváló, erre a mintára javasoljuk minden bejáratot fejleszteni.
 • Nehezen kezelhető a csap.
 • Nagy a víznyomás.
 • A szlalom pálya túl sűrű, nem jól látható, balesetveszélyes. Javasolt a szlalom oszlopok megmagasítása és távolítása egymástól.
 • A bokros területek balesetveszélyesek, nehezítik a beeső labdák megtalálását, virágzáskor veszélyeztethetik a méheket, illetve a parkhasználókat, főként a játszó kutyákat. Javasoljuk a bokrokat az élménypark külső fala mentén szegélyként ültetni (lásd fent).
 • A karabineres kutyakikötőn a 8 db karabiner túl zsúfolt. Nyolc kutyát ekkora helyen, egy időben, ilyen közelségben nem szerencsés kikötni, sem erre ösztönözni a kutyás közösséget. A kikötőket egyenként érdemes kihelyezni, akár több helyre. Javasoljuk, hogy a Liget többi egységében sem ezt a megoldást alkalmazzák. A jó arány: egy kikötő, egy kutya kikötésére alkalmas.
 • A mulcsot a kutyák játék közben kisodorják, a rendetlenség érzetét keltve ezzel. Jellemzően a kutyák meg is eszik. Javasoljuk a mulccsal fedett területek füvesítését.
 • A kutyatartók előnyben részesítik a talaj minél nagyobb füvesítését, igaz ez a bokrokra, a murvára, a mulcsozott területekre egyaránt.

 

Funkciók és tevékenységek szempontjából: élő és elfoglaltságot, szórakozást nyújtó, de nem túlzsúfolt?

 • A fürdető funkció jelentős vonzóerő. Várhatóan sok kutyatartó pusztán ezért a funkcióért fog ellátogatni az élményparkba, akár a Városligetbe.

 

Közösségi szellem szempontjából: olyan ez a hely, ahol barátokkal, ismerősökkel szívesen találkoznánk?

 • A kutyás közösség számára kiváló találkozási pont, emellett fontos megjegyezni, hogy ez a terület egy elkerített terület, ezért fontos, hogy lehetőség legyen a futtatón kívül is kutyázni, így integrálódni a kutya nélküli ligethasználók közösségéhez.

 

Infrastrukturális szempontok

 

Világítás: nem volt alkalmunk tesztelni, javasoljuk egy esti tesztelés megszervezését.

Itatási lehetőség: elégséges

Kommunális hulladékgyűjtő: elégséges

Kutyaürülék-gyűjtő szemetes: bejáratnál a futtatón kívül is szükséges

Pad: elégséges

Árnyék: a labdás rét fölé és a fürdető fölé is szükséges egy kifeszített vitorla a nyári időszakban

Kerítés: a Hermina útnál alacsony, több helyen a kerítés alatt kifér egy kisebb testű kutya (lásd fent)

Zsilipes kapuk: minden bejárathoz javasoltak

Hirdető tábla: bejáratokhoz javasolt

 

A javaslattétel a tesztelésen részt vevő, Városligetet használó kutyatartók és az EB OVO Egyesület szakembereinek szempontjai alapján készült. (Készíttette: Csonka Berta, EB OVO Közhasznú Egyesület, 2018. április 24.)

 

Persányi Miklós beszél a 9. Liget Park Fórumon

Persányi Miklós beszél a 9. Liget Park Fórumon

 

A 9. Liget Park Fórumon elhangzott vélemény a ligeti szabad kutyázás jövőjéről

2018. április 24-én tartották a 9. Liget Park Fórumot. Itt is személyesen képviseltük a kutyatartókat Hirbek Edinával. Az élménypark tesztelése kapcsán merült fel pár kérdés a szabad kutyás jövővel kapcsolatban. Reméltük, hogy konkrét választ is kapunk. Rákérdeztünk az ígéretre, miszerint megmarad a jelenlegi szabad kutyás használat. Prof. Persányi Miklós miniszteri biztostól egy igen nyitott megközelítést kaptunk a szabad kutyázással kapcsolatban, ami nem volt eddig tapasztalható.

 

Ám a válasz inkább úgy értelmezhető, hogy amíg az építkezás tart, addig nem leszünk kitiltva. Tehát addig biztosan marad a szabad kutyázás. Ez még a következő három évet fedi. Hasonló történt 2009-ben is, amikor a Szabadság téren a kerület vezetése engedélyezte a szabadon kutyázást, ami egyébként azóta is tart.

 

A Városligetben is nagyon szeretnénk, ha ezt tisztán kommunikálná a vezetés, illetve hivatalosan is megerősítenék, de erre itt (is) még várni kell. Tehát a gyakorlatban megvalósul a szabad kutyázás, azonban ez a megközelítés bármikor megváltozhat. Ezért nagyon fontos, hogy az építkezés ideje alatt is folytassuk a munkát, egészen addig, amíg az üzemeltetésben megvalósulhat az az optimális működés, ami kutyások, ligethasználók és üzemeltetők számára is fenttartható. Az élménypark megnyitására még nem kaptunk pontos dátumot, jelenlegi tájékoztatás szerint 2018. május közepére várható az új futtató átadása.