A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Január 6-án ünnepeltük az EB OVO Egyesület megalapításának 8. évfordulóját. Úgy éreztük akkor a Szabadság téren, hogy a belvárosi szabad kutyázásunk veszélyben van. Röviddel utána felismertük, hogy ez nem csak a mi problémánk. 

 

Az EB OVO Egyesület egyik rendezvényén

Az EB OVO Egyesület egyik rendezvényén

Egyesületünket mindig megoldás-orientáltan fejlesztettük.  Az első évek erre a felismerésre  adtak választ. 2009 őszén a felismert probléma így hangzott: A felelős kutyatartást is tiltja a törvény, ez számomra probléma.  Egyedül vagyok ezzel? Nos, a következő négy év arról szólt, hogy ezt a kérdést megválaszoljuk. Azt feltételeztük, hogy nem vagyunk egyedül ezzel, ezért első körben egyesületet alapítottunk, aztán elkezdtük felébreszteni a kutyatartókat és alkalmat adni arra, hogy e láthatatlan tömeg láthatóvá váljon.

 

Figyelemfelkeltő kommunikáció a tudatosítás jegyében

 

EB OVO Piknik, a felelős kutyatartók közösségének szervezése

EB OVO Piknik, a felelős kutyatartók közösségének szervezése

Három éven keresztül tevékenykedtünk aktívan azzal a céllal, hogy a felelős kutyásokhoz eljussunk, és megmutassuk nekik, nincsenek egyedül. Ennek egyik legsikeresebb példája az EB OVO Piknik volt. Ez Budapest legszínvonalasabb kutyás rendezvénye, ahol a nem kutyás legalább olyan jól érezte magát, mint a kutyás látogató. Itt azt szerettük volna megmutatni, hogy kutyával is lehet kulturáltan szórakozni, élni.

 

Emellett elkezdtünk kutyapiszok-gyűjtő akciókat szervezni, amelyek nagy visszhangot kaptak a sajtóban. Egyértelművé vált ekkor, hogy a társadalom nem tesz különbséget felelős kutyatartó és kutyatartó között. Akinek kutyája van, az biztosan otthagyja a piszkot utána. Ezért kezdtük el ezt a kérdéskört finomítani, és motiválni a gazdikat a piszok felszedésére. Az első négy évben bebizonyosodott, hogy a társadalom jelentős része felelős kutyatartó. Kiderült: nem vagyok egyedül ezzel a problémával.

 

A rendszer rossz: mi tudnánk jobban csinálni!

Sugarzoo Piknik a XIV. kerületben

Sugarzoo Piknik a XIV. kerületben

 

Tehát első kérdésünkre a válasz az volt, nem vagyunk egyedül, sokan vagyunk. Ekkorra felismertük: rossz a rendszer, hiszen nem tesz különbséget felelős és felelőtlen magatartás között.  A rendszer nem motiválja a felelős magatartást, nem erősíti, vonja be a felelős gazdit. A büntetések, a tiltások pedig csak a felelős kutyatartóhoz jutnak el, hiszen ő az, akit el lehet érni, akit érdekelnek a közösségi együttélés lehetőségei.  Ekkor a munkánk is fordulóponthoz érkezett. Arra a szintre jutottunk, hogy ezt a rossz rendszert tudnánk jobban csinálni. A négy év alatt kipróbált, kifejlesztett munkánk során összegyűlt tapasztalatok összeálltak egy olyan know-how-ba, amit a pozitív kommunikáció, motiváció köré lehetett megfogalmazni. Ekkorra már azt is láttuk, hogy ennek gazdát is kell találni, mert míg a népszerűsítés kiváló közösségtervező, önkéntes munka, egy állandó, stabil, felelős rendszer kiépítése és működtetése már nem oldható meg önkéntesekkel.

 

Önkormányzati kutyás program a III., a VII., a XIII., és a XIV. kerületben

 

Óbudai megalapozó vizsgálat prezentáció

Óbudai megalapozó vizsgálat prezentáció

Így jutottunk el 2014-ben a Gondos Gazdi Programhoz a XIII. kerületben, valamint a VII. kerületi Felelős Gazdi Programhoz. Azóta mi indítottuk el Óbudán és Zuglóban az önkormányzati kutyás programokat, és jelenleg nulláról, a lehető legnagyobb szakmaisággal építjük azokat.

 

2018-ban szeretnénk továbblépni, és újabb önkormányzatoknak lehetőséget adni, hogy a kutyatartással kapcsolatos döntéseiket hitelesen hozhassák meg.

 

Az elmúlt négy évünk a szakmaiság jegyében telt

 

Gondos Gazdi Program a Futár utcai Lakóközösségi Napon

Gondos Gazdi Program a Futár utcai Lakóközösségi Napon

2014-ben elkezdünk Budapest egyik legnagyobb fejlesztési projektjével is foglalkozni.  Akkor a városligeti változások még nagyon kezdetlegesek voltak. Fontosnak tartottuk, hogy a kutyatartói képviselet mindenképp méltó helyet kapjon a tervezésben. Ezt sikerült elvinni odáig, hogy szakmai javaslatot tettünk az új Városliget kutyás tervére, és továbbra is azon vagyunk, hogy elérjük: a Liget megmaradhasson az a kutyás központ Budapest szívében, amiként jelenleg funkcionál.

 

A szakmaiság továbbra is mindenek előtt

 

Futtató Roadshow Zuglóban, Szabó Rebeka alpolgármesterrel

Futtató Roadshow Zuglóban, Szabó Rebeka alpolgármesterrel

A kutyatartói életmód egy új jelenség, a 2010-ben megfogalmazott célok, eszközök és szerepek még csak most kezdenek tisztázódni. Ezt is segíti az EB OVO Egyesület. Ernyő-szervezetként lehetőségünk van a témában legilletékesebb szereplők bevonására. Idén egy olyan kódexet tervezünk kiadni, amiben egyértelműen, tételesen szerepelnek azok a fogalmak, amelyek a kutyatartás közösségi szempontjait tartalmazzák. Ez egy olyan alapmű lesz, ami a tervezők, civilek, önkormányzatok számára is elérhető és követendő. Így tisztázott lesz többek között, hogy mi az a családi kutyás játszótér, mire gondolunk kutyafuttató alatt, mi az a kutyás park, és a nyári kutyázás kulcskérdése, a kutyastrand. Mindezt az EB OVO közösségét szorosan bevonva alkotjuk meg, mert hisszük, hogy a legjobb megoldások, a legjobb tapasztalat ott van a használók között, nekünk ezt csak össze kell gyűjteni.

 

Programfejlesztések 2018-ban

 

Az idősebb korosztály legnagyobb örömforrása lehet a kutya

Az idősebb korosztály legnagyobb örömforrása lehet a kutya

2017-ben az iskolai kutyás programot fejlesztettük ki, ami lehetőséget ad az iskolákban minden diák számára, hogy megismerkedjen a kutyákkal, a félelemmel, a helyes viselkedéssel a kutyás közösségekben.

 

2018-ban szeretnénk az időseket is bevonni, lehetőséget adni a hasznos és tartalmas időtöltésre. Az idős-programunk során az önkormányzati program keretében alkalom adódik a nyugdíjas klubok tagjainak menhelylátogatásra, ahol simogatással, könnyed sétáltatással besegítenek a kutyák szocializálásába, és így a gazdi találás is nagyobb esélyt kap.  Ezek a programok jól szervezett, egy délutánt igénylő alkalmak, ahol a kutyabarát nyugdíjas közösség rendszeresen visszatérhet a menhelyre egy jó hangulatú kirándulás keretében.

 

Eddigi eredményeink

 

11 kerülettel építettünk ki sikeres együttműködést a 8 év során

5700 Facebook követőből álló közösséget szerveztünk

200 kutyás és más jellegű rendezvényen vettünk részt

 

Ahol mi ott vagyunk, ott a kutyád is jól érzi magát!