A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A futtató felújítását a közösséggel együtt kezdeményezte az EB OVO Egyesület még 2017-ben. Nagy örömmel fogadtuk a hírt, miszerint 2018-ban figyelmet és erőforrást szentel Erzsébetváros Önkormányzata a kutyatartókat érintő infrastruktúra megújítására is.

 

Előzmények

 

A 2014 óta Erzsébetvárosban folytatott munkánk során megtapasztaltuk, hogy a kerület adottságai miatt a helyi kutyafuttatók stratégiai szerepet játszanak a kerületi kutyatartás fejlesztésében. Mivel új kutyafuttatók a beépítettség miatt nehezen építhetők, a meglévő területek fejlesztése az elsődleges lehetőség arra, hogy a kutyatartók lemozgassák kutyáikat, szocializálják, és közösségként a kulturált kutyatartás szóvivőjeként népszerűsítsék a felelős magatartást, többek között a kutyapiszok feltakarítását. A futtató használat vonzóvá tétele kulcsfontosságú a kerületi, kulturált együttélés előmozdításában.

 

A futtató felújítását a közösséggel együtt 2017-ben kezdeményezte az EB OVO Egyesület. (Vattamány Zsolt polgármesternek hivatalosan megküldött levelünk itt olvasható.)

 

A Klauzál téri kutyafuttató felújítása és a futtatók nyitva tartásának rendje

 

Kilencéves munkánk alatt a legnagyobb kérdést a kutyafuttató kialakítása, felújítása, illetve a funkcionális park tervezésekor a megfelelő talaj kiválasztása vetette fel. A futtató talaja ugyanis egy olyan felület, amelynek egyszerre kell megfelelnie számtalan szempontnak.

 

Probléma

 

A Klauzál téri futtató felújításakor – a korábbi tapasztalatokból adódóan – a geotextília kopás megakadályozása is bekerült a szempontok közé. Ennek megoldása úgynevezett csirkeháló lehelyezésével történt.

 

Ezzel a megoldással előző munkáink során még nem találkoztunk, így csak a használat utáni tapasztalatok állnak rendelkezésünkre. Röviden összefoglalva: a szaladgáló kutyák a kavicsot félrerúgják, ezzel felszínre kerül a csirkeháló. A csirkeháló adott körülmények között sérülékeny, sérülés esetén pedig baleset forrásává válik. Az átadás óta már javították a felszakadt csirkehálót, azonban az több helyen újból megsérült.

 

A csirkeháló megóvásának céljából hetente kétszer az illetékesek elgereblyézik a kavicsot. A kavics a használatban azonban felborzolódik, a csirkeháló így újra előbukkan. A heti kétszeri gereblyézés tehát nem oldja meg a problémát. A csirkeháló célját veszti, a geotextília megóvására nem alkalmas, mert könnyen megsérül, ha kutyák futnak rajta. És eközben a kutyák is veszélynek vannak kitéve.

 

A kialakult állapotok miatt a kutyatartók jelentős része elkerüli a futtatót, így a kutyafuttató elveszti funkcióját és a felújítás is hiábavalónak bizonyult.

 

A csirkeháló eltávolítását javasoljuk

 

A kavics mennyiségének növelése nem javasolt. A csirkeháló jelen alkalmazásán az sem segítene, ha a kavicsréteg vastagabb lenne. A kavics magasságának további növelése ugyanis akadályozhatja a kutyák és gazdáik haladását, egyszerűen elsüppednének benne.

 

Eredmény

 

A kialakult helyzet igen nehezen orvosolható. Az EB OVO Egyesület az együttműködés híve, ígyennek jegyében jártunk el. A Falka közösség részéről Erős Tamás vállalta a folyamat képviseletét és az önkormányzat is nyitott volt az egyeztetésre. A folyamatba a közösség más tagjait is próbáltuk bevonni, kérdőíves és személyes egyeztetésekkel.  Az együttműködés megvalósult, ám kompromisszumos megoldást a talajt érintően nem sikerült találni. Más igények a futtató fejlesztésével kapcsolatban megvalósultak, például kikerült egy angol nyelvű házirend.

 

A mediácis folyamatban szoros együttműködés alakult ki a Falka közösség és az önkormányzat városgazdálkodási osztálya között, melyet az EB OVO Egyesület facilitált. A mediációs folyamatot az EB OVO Egyesület decemberben lezárta.

 

Konklúzió

 

Egy kutyafuttató felújítása hosszú folyamat, melyben a tervezés, a kivitelezés és a használat szorosan összefügg az elégedett használattal. Ezért a tervezéskor lefektetett, alapvetően meghatározó megoldások a kivitelezés után nehezen orvosolhatók, hiszen a gyakorlatban ez újabb beruházást jelenthet.

 

Mivel a kutyatartói parkhasználat napi szintű, a megoldás tervezésekor a kivitelezés előtti tesztelés kulcsfontosságú. A közösségi tervezés kiváló eszköz lehet erre.

 

Az EB OVO Egyesület által szervezett, a Klauzál téri futtatóval kapcsolatos egyeztetések

 

  • 2018. október 11. Klauzál téri futtató: Fehér S. Zsuzsa (EB OVO Egyesület) és Erős Tamás (Falka közösség) egyeztetett a kutyatartókkal a problémával kapcsolatban.
  • 2018. november 08. Erzsébetváros Önkormányzata: Fehér S. Zsuzsa, Erős Tamás (Falka közösség) és a Városgazdálkodási Osztály képviselője egyeztetett.
  • 2018. november 23. péntek: Klauzál téri futtató: Fehér S. Zsuzsa (EB OVO Egyesület), Erdős Tamás (Falka közösség) és a kutyatulajdonosok egyeztettek az eredményekkel kapcsolatban.