A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Folytatjuk Erzsébetvárosban a megkezdett munkát, ebben az évben több új elemmel bővül a kerületi kutyás program. A Klauzál téri és az Almássy téri futtatóba várjuk a gazdikat a Föld napja alkalmából, április 20-21-én. 

 

Készül a kisokos

 

2014-ben indult útjára a kerületi kutyás program azzal a céllal, hogy a közösséget segítve, a gazdik bevonásával az önkormányzat eredményt érjen el. Azóta minden tavasszal ellátogattunk a futtatókba és közösen összeállítottunk egy javaslat listát a fejlesztésekre.

 

Sikerült elérni, hogy két év után a Felelős Gazdi Program keretein belül a futtatókban szervezett rendezvényeken kívül is elindíthassuk a munkát. Így 2018 tavaszára az Erzsébetvárosi Felelős Gazdi Program már saját közösségi oldallal rendelkezik. Készítünk továbbá egy kisokost a lakosságnak, amelyben – a kerületi adottságokhoz mérten – összefoglaljuk a legfontosabb, kutyatartással kapcsolatos információkat.

 

A gyerekeket és az időseket is bevonjuk a tájékoztatásba

 

Emellett edukációs és nyugdíjas programokat is szervezünk a kerületi intézményekben, melynek során a gyermekek és idősek egyaránt megismerkedhetnek a felelős kutyatartással. A nyugdíjas rekreációs program keretében alkalom nyílik menhelylátogatásra is.

 

Felelős Gazdik Napja a Föld napja alkalmából

 

A 2018-as, első rendezvényre szeretettel várjuk a kutyabarát erzsébetvárosiakat! Április 20-án délután 3-5 óráig a Klauzál téren, április 21-én délelőtt 9-11 óráig az Almássy téren várjuk az érdeklődőket. Kutyás bemutatóval, beszélgetéssel, vidámsággal készülünk!

 

Felelős Gazdik Napja 2018. 04. 20-21. Erzsébetváros

Felelős Gazdik Napja 2018. 04. 20-21. Erzsébetváros

 

Az EB OVO Közhasznú Egyesület a kutyabarát kerületért dolgozik

 

Az EB OVO Közhasznú Egyesületet nyolc évvel ezelőtt azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsük kialakítani a kutyabarát Magyarországot. Erzsébetvárosban a rendkívül zsúfolt belvárosi adottságok miatt a kulturált kutyatartás elengedhetetlen ahhoz, hogy ne tiltsák ki a kutyásokat a közterületekről.

 

A Klauzál téri és az Almássy téri kutyás közösségeket jól megismerve nyilvánvaló, hogy jelentős számú kutyatartó felszedi a kutyapiszkot, és egyetért a felelős normákkal. Ezt a közösséget vonjuk be a programba, és az általuk javasolt fejlesztéseket terjesztjük elő az önkormányzatnak. Ezzel párhuzamosan pedig olyan szolgáltatásokkal segítjük az önkormányzat működését, amelyekkel könnyebben tudják a kutyatartó lakókat tájékoztatni, informálni és motiválni a felelős magatartásra.

 

Az EB OVO Egyesület szerepe egyben mediátori szerep: összefogjuk, összekapcsoljuk azokat a témákat, melyek a kutyatartást érintik, és segítjük a szereplőket közösen gondolkodni, hogy Erzsébetváros kihozhassa adottságaiból a lehető legtöbbet, lehetőséget adva a békés együttélésre!

 

A 2018-as évi fejlesztési tervekről az alábbi beszámolót kaptuk az VII. kerületi önkormányzattól

 

A jóváhagyott 2018-as költségvetésben az alábbi  tervezett kutyafuttató felújítások szerepelnek:

 

 • Százház utcai kutyafuttató
 • Almássy téri kutyafuttató
 • Kéthly Anna téri kutyafuttató

 

Az Önkormányzat munkatársai az Almássy téren meghallgatták a kutyatartók kéréseit, igényeit, melyek egybevágnak az EB OVO Egyesület javaslataival.

 

 • A VII. kerületi önkormányzat az ebtartók listájából az alábbiakat tartja indokolt kérésnek:
 • A meglévő kerítésekre sűrű szövésű horganyzott, drótfonatos, vagy műanyag háló felszerelése, hogy a kistestű kutyák ne tudjanak kibújni és kijutni az utcára (Almássy tér, Klauzál tér)
 • A meglévő kerítés alsó sávjában lábazatként tömör burkolatot, vagy sűrű szövésű hálót felszerelni, amely megakadályozná, hogy a kutyák kapirgálta kavics kikerüljön a járdára, és megsértse a gyalogosokat vagy a parkoló autókat (Almássy tér, Klauzál tér)
 • Zsilip kialakítása (plusz kapu beépítése), megakadályozandó, hogy új kutya érkezésekor megszökjön a bent lévő eb (Almássy tér, Klauzál tér)
 • Kutya játszóeszközök felújítása (Almássy tér)
 • Talajcserés aljzat csere megfelelő lejtések és vízelvezetés kialakításával (Almássy tér)
 • Apró kavics (gyöngykavics) járóréteg pótlása (Klauzál tér)
 • Padok, utcabútorok felújítása (Almássy tér, Klauzál tér), festés-mázolás
 • Kutya ivókút működéssé tétele/vízvételi hely kialakítása
 • Tájékoztató táblák, feliratok cseréje, aktualizálása
 • A Kéthly Anna téren a kavics záróréteg, és szükség szerint a kutyaürülék gyűjtő cseréjét és a kerítés lábazat pótlását látják indokoltnak.

 

Alapvető észrevétel, hogy a kutyafuttatók elhanyagoltsága nagyban függ a kutyatartók magatartásától, hozzáállásától. A kihelyezett kutyaürülék tartók ellenére nagyszámban borítják a területet kutyaürülékek, a tulajdonosok nem szedik össze kutyájuk után. Ez a probléma fokozottan jelenik meg a Kéthly Anna téren, ahol a kavics ágyazatban sokszor észrevehetetlenül bújnak meg a kutyagumik, így könnyű gyanútlanul belelépni. A kutyafuttatók fejlesztése, fenntartása sajnos nem sokat ér, ha a kutyatartók nem tartják be a kulturált ebtartás szabályait. Az EB OVO Egyesület az együttműködés keretén belül sokat segíthetne az ebtartás szabályainak betartatásában, illetve az erre való ösztönzésben, ahogyan a kutyások is, ha kell, egymástól is számon kérhetnék, megkövetelhetnék ezt. (Tartsanak rendet egymás között példamutatással.)

 

A fenntartás, üzemeltetés, takarítás színvonalát is emelni lehet, ennek keretén belül tervezik az Erzsébetváros Kft.  feladatkörének felülvizsgálatát, illetve szükségszerűen kiegészítenék azt az időszakos karbantartással, mely magában foglalná a kavicsburkolat szükség szerinti pótlását és fertőtlenítését is.