A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A kutyastrand kampányunk újabb állomáshoz érkezett. Még 2018 nyarán kereste meg egyesületünket Takács Anikó, egy helyi közösség képviseletében. Elmesélte, hogy a Fadd-Domborinál található Duna-holtágban, ahol kiépített strandolási lehetőség várja a nyaralókat, sokan fürdetik kutyájukat, de ezt eddig illegálisan tették. Most azt szeretnék elérni, hogy legyen egy kutyásoknak hivatalosan kijelölt terület is, ahol szabadon fürdethetik a kutyákat.

 

Csonka Berta, az EBOVO Egyesület alapítója és Takács Anikó (Fadd-Dombori)

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület alapítója és Takács Anikó (Fadd-Dombori)

Strandfelújítás után jöhet a kutyastrand

 

Tavaly megújult a strand, így idén elkezdődhet a kutyastrand megvalósítása. Első lépésként egy bejárást szerveztünk a most szerveződő egyesület tagjaival, Takács Anikóval és Vékony Viktorral, valamint Fadd-Dombori alpolgármesterével, Bényi Dáviddal.

 

Három terület is alkalmas lehet

 

Közvetlenül a strandból nyílik az első terület, melyet a strand hátsó bejáratán keresztül lehet megközelíteni. Ez egy frissen kitisztított terület, ahol eddig még nem volt közösségi tevékenység. Az előnye az, hogy közvetlenül a strandolók mellett található, azonban jól elkerítve, így nem zavarhat senkit a kutyák pancsolása. Hátránya viszont, hogy a környező lakosság ellenzi a kialakítását.

Fadd-Dombori kutyastrand (fotó: EB OVO Egyesület)

 

A második lehetséges terület a csónakos kikötő. Ez a rész 300 méterre van a strandtól, egy nyugodt, kis nyúlvány, ami jelenleg nincs használatban. Ezen a területen a nádas kitisztításával, a földnyelv megnyújtásával, és a bokrok ritkítása után egy kellemes kutyastrandot lehetne kialakítani.  Az előnye az, hogy a környezetet nem zavarja, és viszonylag közel van a lakott területhez. Dombori központjában helyezkedik el.

 

Fadd-Dombori kutyastrand (fotó: EB OVO Egyesület)

 

A harmadik terület a paksi üdülő melletti, szintén tóba nyúló földnyelv. Itt azonban jelenleg is folytak munkálatok, ezért ezzel a területtel nehéz tervezni. Ezt a területet már a bejáráson elvetettük.

 

Fadd-Dombori kutyastrand (fotó: EB OVO Egyesület)

 

Fadd-Dombori kutyastrand (fotó: EB OVO Egyesület)

 

 

Miért tartjuk fontosnak, hogy kiépítsenek egy kutyastrandot?

 

Ahogy a társként tartott kutyás életmód egyre elterjedtebb, úgy egyre több ember igényli, hogy magával vigye kutyáját. Ez igaz a hétköznapokra, de igaz nyaraláskor is. Fadd-Domboriban jelenleg az a szokás, hogy a tiltás ellenére is beviszik a strandra a kutyákat.

 

Veszélyes, nem higiénikus?

 

A kutyákkal való strandolás jelenleg is létezik, bár illegálisan, keretek nélkül.  Egy kutyastrand alkalmat teremthet a jó kutyastrandolós magatartás gyakorlatára, és ezzel együtt a kutyatartók megszólítására, motiválására.

 

A tiltás is hatékonyabb, ha van alternatíva

 

A bejárás során megismertünk pár olyan véleményt, amelyek a kutyastrand szükségességét kérdőjelezték meg. Természetesen egy település életében nem szerepel első helyen egy kutyastrand kialakítása, de hatalmas minőségi változást hozhat a strandolási szokásokban. Ahhoz képest, hogy mennyi erőfeszítéssel jár a létrehozása, viszont mennyi hasznos tapasztalatot hoz, meggyőződésünk, hogy megéri dolgozni a strand létrehozásáért.