A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Erzsébetváros önkormányzata 2014 nyarán indította el a Felelős Gazdi Programot, hogy támogassa a kulturált és felelős városi kutyatartás fejlődését a kerületben. Az EB OVO Egyesület 2014 óta szakmai partnere a VII. kerületi programnak: idén májusban a Klauzál téren és az Almássy téren személyesen is találkozhattak velük a kutyatartók. A polgármester ígéretet tett, hogy a kerületi fejlesztési lista összeállításakor az egyesület által készített kérdőíves felmérés eredményét figyelembe veszik. 

 

A kutyások közösséggé formálódtak

 

„Munkánk lényege a lakosok és a döntéshozók kapcsolatának összehangolása, a kommunikáció segítése. Az önkormányzat egy közösség igényeit képviseli, egy-egy lakó hangjával nem tud mit kezdeni. Ezért az önkormányzat felé konkrét közösségi igényt kell megfogalmazni, akkor lehet eredményt elérni. Ebben a feladatban az a nehéz, amikor az egyéni igényeket közösségivé formáljuk. Ezzel foglalkozik az EB OVO” – mondja Csonka Berta, az EB OVO Egyesület vezetője.

 

Az egyesület a VII. kerületben kérdőíves felmérést végzett a kutyások és a nem kutyások körében, és az eredményről beszámolt az önkormányzatnak is. Összeállított továbbá egy fejlesztési javaslatot, amelyet a tapasztalatok fényében ajánl a kerületi vezetésnek.

 

A Klauzál téri és az Almássy téri kutyások közössége a két futtató használata során közösséggé formálódott, ezt a folyamatot segítették a kerületi Felelős Gazdi Program rendezvényei. Az együttműködés három éve alatt sokkal nagyobb figyelmet kaptak a gazdik a kerületben, 2014-ben a Klauzál téri kutyások közössége díjat is kapott példamutató összetartásáért. Az EB OVO Egyesület a közösségi együttműködésben hisz, így minden alkalommal ezzel a céllal szólítja meg a kutyatartó és a kutya nélkül élő lakosokat.

 

Felelős Gazdi Program rendezvénye a Klauzál téren (2017. május)

 

A kutyapiszok a legnagyobb probléma

 

Az EB OVO Egyesület kérdőívét 113 erzsébetvárosi lakos töltötte ki, kutyatartók és nem kutyatartók vegyesen. Az eredmények szerint a legnagyobb problémát az utcán hagyott kutyapiszok jelenti, utána következik a póráz nélkül vezetett kutyától való félelem. A felmérés azt mutatja, hogy a kutyatartókat szintén az ott hagyott kutyapiszok zavarja leginkább, az ő válaszaik szerint 98 százalékuk felszedi kutyája után a piszkot.

 

A kerületben élő kutyatartók főként egy kutyát tartanak (69,9 százalék), a gazdik 60 százaléka a futtatón kívül is szabadon engedi a kutyáját, 40 százalékuk azonban csak a futtatót használja a szabadon engedéskor. Az erzsébetvárosi kutyatartók 80 százaléka használja a futtatókat, 58 százalék az utcán is sétáltat, és 34 százalékuk rendszeresen jár kutyájával a Városligetbe.

 

Erzsébetvárosiak a Városligetben

 

„Az EB OVO Egyesület 2014. óta részt vesz a Városliget átalakítását érintő egyeztetéseken.  Az átépítéssel kapcsolatban készített felmérésünkből kiderült, hogy Erzsébetvárosból rendszeresen járnak ki a gazdik a Ligetbe kutyát sétáltatni. Nagyon fontos a kutyás közösségek megszólítása és bevonása a tervezésbe, ezért szerencsés, hogy a munkáink révén jó kapcsolatba kerültünk a 7. kerületi kutyás közösségekkel. Kezdünk ernyőszervezetté alakulni” – teszi hozzá az egyesület elnöke, emlékeztetve a városligeti átalakítás kapcsán végzett munkára.

 

Városliget: a futtatókon kívül is szabadon kutyázhatunk?

 

Az EB OVO javaslatai az infrastruktúrát és a működést is érintik

 

A lakosok igényei két csoportra oszthatók: egyik a működtetéssel kapcsolatos, a másik az infrastruktúrát érinti. A működéssel kapcsolatban az Almássy téri és a Klauzál téri futtatóra is ugyanazok az igények mutatkoznak. A sűrűbb takarítás és fertőtlenítés határozott igény, az ürülékgyűjtő zacskók kihelyezése és az átvételi pontok világos megjelölése szintén fontos kitétel. A futtatók későbbi zárását is szeretnék a használók, a házirend kifüggesztése is segítene, továbbá határozott kérés volna a kutyapiszkot fel nem szedők szankcionálása.

 

A VII. kerületi két futtató infrastrukturális fejlesztési igényei leginkább a terep rendezését, kavicsfeltöltést, vízelvezetést, baleset mentesítést és általános karbantartási munkálatokat érintenek.

 

Az EB OVO Egyesület Vattamány Zsolt polgármesternek írt levele itt olvasható >>

 

A polgármester további együttműködést szeretne

 

A VII. kerületben végzett munkával kapcsolatban Vattamány Zsolt polgármester válaszlevelet írt az EB OVO Egyesületnek, amelyben további együttműködést kezdeményez, hogy a kerületben a városi kutyatartás értékei tovább erősödjenek, a felelősségteljes hozzáállás pedig minden gazdi alapértéke legyen. Kulcsfontosságú a kutyás közösségek megalakulása, amelyek a 7. kerületben készen állnak a kulturált együttműködésre.

 

Vattamány Zsolt polgármester válaszlevele itt olvasható >>