A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Helyi kezdeményezésként indult, de kiválóan működött a Novus Gimnáziumban az a kutyabarát kezdeményezés, amelyet Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke indított el. Jó példa a civil kezdeményezésre. Ha van fogadókészség egy intézményvezető részéről, akkor csak a szabályokat kell megfogalmazni, és bármi megvalósulhat.

 

Részletek a Csonka Bertával készült beszélgetésből:

 

„- Sok szülő automatikusan eltiltja higiéniás okok miatt a gyermekét az állatoktól. Lujzikának volt már olyan betegsége, amely a tanulókra is veszélyes volt?

 

– Ez nézőpont kérdése. Az én kisfiam, Farkas, kutyabarát bölcsödébe jár. Az ottani igazgató úgy véli, hogy a kutyákon keresztül a gyerekek a természet fontos részvevőjével ismerkedhetnek meg. A városi kutya a természet nagykövete. Örömmel fogadjuk és immunrendszerünkben is kialakul az együttélés lehetősége, ezért sokkal nagyobb inger és piszok aránnyal tudunk együtt élni. Ezzel én is teljesen egyetértek, így az iskolában is ezzel a szemlélettel élünk.

Mivel Lujzika keverék kutya, szervezete nem túl érzékeny. Szerencsére még nem volt beteg, és sosem fertőzött meg senkit a suliban. A városi élet során ember és ember között sokkal több alkalom van a fertőzésre, mint állat és kutya között. Természetesen minden egészségügyi előírást betartok, gondolok itt a féregtelenítésre, veszettség elleni oltásra, kullancs ellenes nyakörv viselésére, sőt Lujzika ivartalanítva van, így a tüzelés sem okoz problémát. Igazából a gyerekek sem kimondottan érzékenyek. Így azt hiszem, hogy a mi csapatunk nagyon összeillik ebből a szempontból is.

 

– Van-e konkrét pedagógiai, módszertani megfontolás az általad felállított rendszer mögött?

 

– A kutyámért felelősséggel tartozom. Ő az én felelősségem, és ez egy olyan példaértékű kapcsolat, amely során nagyon sok fontos értéket megélhetünk együtt a diákokkal. Nekem a hitelesség az egyik legfontosabb pedagógiai érték. Nagyon örülök, hogy az iskola bízik bennem és teret ad annak, hogy éljek a bizalommal. Ez a fajta nyitottság az iskola mentalitását tükrözi. A másság nálunk szín, érdekes és érték. Az ilyen környezet felszabadító és inspiráló úgy a diákok, mint a tanárok számára.”

 

A Csonka Bertával készült teljes interjú itt olvasható >>

 

A kutya megnyugtató jelenlétéről, antistressz hatásáról szól az EB OVO videója: