A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Az EB OVO Egyesület 2015-ben indította el a Kutyabarát strandok kampányt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra az óriási igényre, miszerint a gazdik szeretnének a kutyájukkal együtt fürdeni. 

 

Tilos és titkos helyszínek

 

Kutyabarát strandok 2016.

Kutyabarát strandok 2016.

Akkor még tilosban jártunk. Főként bujkáló gazdikat lehetett látni a strandok közelében, akik becsempészték a kutyás körökben egyébként jól ismert helyekre a kutyájukat. Volt, hogy egy strandon vagy egy eldugott partszakaszon alakultak ki azok a kisebb kutyás közösségek, amelyek kimondottan a fürdetés igényével verődtek össze.

 

Úgy gondoltuk, hogy ezeket a helyeket összegyűjtjük, és egy tematikus térképre rajzoljuk a kutyások által ajánlott „titkos” fürdőhelyeket.

 

Ezt a gyűjtést 2016-ban is folytattuk, és elkészítettük az aktuális kutyastrand térképet.

 

Kutyát a strand területére bevinni tilos!

 

Agárdi szabad strand

Agárdi szabad strand

Ebben az évben született meg a döntés, miszerint a Balaton partján tilos kutyával tartózkodni. Döbbenten olvastuk a NÉBIH állásfoglalását, amelyben arról írnak, hogy a Balaton külön egységként kezelendő, ezért központilag szabályozott a parthasználat. Számunkra ez az intézkedés egy olyan irányt mutatott, amely a kutyamentes jövőt rajzolta fel. Hiszen az EB OVO Egyesületet éppen azzal a céllal hoztuk létre 2010-ben, hogy a kutyatartást sikeresen integráljuk a társadalomba, és biztosítsuk a kutyabarát jövőt. Egy ilyen intézkedés azonban olyan normákhoz szoktatja a társadalmat, miszerint a kutyatartás kitiltandó, azaz nem támogatandó közösségi tevékenység.

 

Helytálló érvek a kutyázás ellen?

 

A kutyatartás következményeinek megítélése közmegegyezést élvez. Nyolc éves munkánk során eddig még senkivel sem találkoztunk, aki jónak találta, hogy a kutyapiszok az utcán végzi. A lényeg nem is itt van, hanem ott, hogy mit kezd a gazdi a végtermékkel.  Különbség van kutyatartó és kutyatartó között. Közösségünk felelősséget vállal érte, felveszi és kidobja. Van, aki viszont nem, ez okozza a problémát.

 

Kutyakaki?

 

Gárdony és a fürdetési lehetőségek

Gárdony és a fürdetési lehetőségek

A ranglista állandó szereplője a strandon hever. Ezzel az érvvel nincs mit tenni, fel kell venni és kidobni. Ebben kell segíteni a gazdikat, szemetessel, táblákkal és akár a figyelemmel. Többen azonban már azért is felelősséget tudunk vállalni, hogy kutyánk mikor és hol ürít. Reggeli-esti rutin sétánál, vagy a strand területéről kisétálva meg lehet oldani olyan területen, ahonnan felszedve nem kelt senkiben undort.

 

Balesetveszély?

 

A másik szempont a kulturálatlan viselkedés, félelemkeltés a strandon rohangáló kutyával. Bizony a strandolás nagy örömet tud okozni kutyánknak. A vizesen vágtázó, törülközőt, piknik kosarat, totyogó kisbabát ki nem kerülő, homokozóba betrappoló kutyák valóban veszélyesek lehetnek. Talán ez a leginkább megalapozottabb érv a kutyás együttlét ellen. Hiába vagyok kutyás, a neveletlen kutyások engem is zavarnak. Ezért fontosak azok a közös normák, amelyek ezen viselkedési formákat elítélik, és közben segítik a boldog kutya gazdijának megtanítani, hogyan lehet ezt jól kezelni.

 

Az egyik már jól kialakult szokás az, hogy a nagy sétákat nyitás előtt tesszük meg kutyáinkkal. Kora reggel még nincsenek lent a strandolók, a kutya kiőrültködheti magát, más kutyákkal összetalálkozva pedig biztos a siker. Így napközben, a kánikulában már csak az árnyékból figyeli a családot, és néha belehasal a hűs vízbe.

 

Piszkos?

 

Tapasztalataink azt mutatják, hogy a legfőbb ellenkezés a higiénia kérdésköre, a kutyapiszok, és a kulturálatlan viselkedés körül rajzolódik ki. Több személyes vitába is keveredtünk, amikor tilosban strandoltunk a kutyáinkkal. Így ismertük meg azokat az érveket, amelyek a kutya kizárását támasztják alá a strandról.

 

A kutyás strandolóra jellemző, hogy kutyáját élő vízhez viszi, és ha teheti, együtt fürdik vele. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyával egy vízben fürdőzni higiéniai szempontból káros.

Azonban ezzel az érveléssel akár a madarakat, a békákat és a vizek többi lakóját is ki kellene tiltanunk, nem is beszélve embertársainktól, mert tőlük még könnyebben elkapunk valami fertőzést. A családtagként tartott kutyázás ráadásul olyan életforma, ahol a felelős állattartás alapjait fokozottan betartják.

 

De kint van a tábla!

 

Sokakat pusztán az zavar, hogy a tiltást szegik meg a gazdik. Ezzel is egyetértünk. Nem jó úgy kutyázni, hogy ott a tiltó tábla. Cseréljük inkább le egy olyan táblára, ami abban segít, hogyan lehet kulturáltan kutyázni!

 

A horgászok réme

 

Eddig a nyugodt tavak a horgászok paradicsomai voltak, bár szezonban ott volt a sok turista. Pár éve azonban oda a nyugalom, egyre több kutyás jön, szinte megállás nélkül. Ha fúj, ha esik, ha süt. A kutyások jönnek, hangosan, lendületesen élvezik a tavat, közben pedig horogra akadnak.

 

Az új életmód integrálásakor a korábbi közösségeket, szokásokat figyelembe véve kell megteremteni az új használat szabályait. A normalizálás mindenkinek lehetőség a békés időtöltésre. Ha van hol, akkor ott fogom fürdetni a kutyámat, ha tudom, hol nem szerencsés, akkor oda nem viszem.

 

Egyre több a nyitott önkormányzat a nagy tavak körül

 

Tisza-tó, ahol nyáron már kutyás strand is lesz

Tisza-tó, ahol nyáron már kutyás strand is lesz

A balatoni kutyastrandok után a Tisza-tó fővárosa és a Velencei-tó fővárosa is nyitott a kutyás fejlesztésekre. Újvári Imre, Tiszafüred polgármestere összetetten gondolkozik a kutyatartást érintően. 2018 májusában kutyás strand nyílik a Tisza-tónál. „Egyre több kutyás turista jön a városba, ezért is szeretnénk egy új szolgáltatást nyújtani, ezáltal pedig vonzóbbá tenni a várost. Tiszafüreden is sokan tartanak kutyát, így a helyieknek is kedvező előrelépés lehet egy kutyafürdőhely kijelölése” – magyarázza a döntést a polgármester.

 

„Tiszafüred állatbarát település. Idén meghirdettük az Állatbarát Település programunkat, a Tisza-tó környékén még nincs ilyen, de megyeszerte és országosan is kevés” – állítja a település vezetője. A határozat értelmében egy partszakaszt jelölnek ki a szabadstrand és a Morotva Kerékpáros Pihenőpark között, a partéltől számítva hatvan méter szélességben, hetven méter hosszan. A strandszakasz kijelölése mellett húsz kutyapiszok-gyűjtő kihelyezéséről is határoztak Tiszafüreden.

Egy boldog strandoló

Egy boldog strandoló

 

A Velencei-tónál is hatalmas az igény. Itt sem csak a strandolás a kérdés, hanem a békés együttélés a települések más lakóival. A legnépszerűbb sétáltató terület pedig az agárdi strandon van, így érdemes itt is komplex megoldásban gondolkodni.

 

Kutyastrandot Budapestnek!

 

A kutyatartás egyre népszerűbb, gyakorlása pedig jó hatással van az egészségre, közösséget épít, és a természetbe visz. Célunk 2018-ban egy fővárosi kutyastand kialakítása, ahol kulturált körülmények között pancsolhatnak a fővárosi kutyák is. Szeretnénk elérni, hogy ebben az évben Óbudán megnyílhasson az első hivatalosan is kijelölt kutyastrand.