A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Különösen idős korban fokozottabb figyelmet és szervezést igényel a szabadidő minőségi eltöltése, a társas kapcsolatok ápolása, hiszen a mindennapi, kötelező elfoglaltságok száma ilyenkor drasztikusan csökken, amely az elengedhetetlen társas érintkezésre, mozgásra is nagy hatással van. Az EB OVO Egyesület ezt a társadalmi réteget szólítja meg nyugdíjas rekreációs programjában.

 

Az idősek életében fontos szerepet tölthet be a kutya

Az idősek életében fontos szerepet tölthet be a kutya

Mért szükséges a fizikai, szellemi, társas aktivitás idősebb korban is?

 

A Cambridge-i Egyetem és a Kelet-Angliai Egyetem (UEA) kutatóinak tanulmánya arra biztatja az időseket, hogy rossz időben is mozduljanak ki otthonról, mivel az javítja kedélyállapotukat és használ az egészségüknek. A kutatásban több mint háromezer idősebb embert kérdeztek arról, hogy van-e kutyája, és sétáltatja-e.

 

Elkészült a prototípus

 

A program ötletével Babos Judit kereste meg az EB OVO-t.  Mivel a koncepció teljes mértékben szolgálja az Egyesület céljait, elindult a közös munka.  Judit a Testnevelési Egyetemmel közösen készítette el a projekt prototípusát, ahol a menhelyeken élő kutyákat és a nyugdíjas közösséget tervezték összekötni.

 

 

„A menhelyeknek nagy szüksége van olyan önkéntesekre, akik segítik munkájukat az állatok lemozgatása, tréningelése terén, hiszen a kapacitásuk korlátozott, míg a mozgásigény alapvető. A programot az idősek és a menhelyi kutyák megmozgatására, fizikai és szellemi felüdülésük biztosítására hoztuk létre. Az élményszerzés, az új kapcsolatok kiépítése mellett az állatokon való segítés így szenior rekreációs tevékenység is” – mondja Judit.

 

A szervezett menhelyi látogatás minden szereplőnek javára válik

A szervezett menhelyi látogatás minden szereplőnek javára válik

„Elsődleges célunk az élményoldalú megközelítés, a résztvevők kimozdítása megszokott környezetükből, a monotonitás megszakítása, kellemes időtöltés, fizikai aktivitás a jó levegőn. A kutyák szempontjából társas kapcsolatok építése, mozgáshiány kompenzációja. Végcélunk a kialakult kutya-idős ember kapcsolat fenntartása, esetlegesen az állatok részére engedelmességi vizsgáig való eljutás. Ez az időtöltés a felek számára több szempontból is igen előnyös, túlmutat a fizikai aktivitáson, hiszen megelőzhető a mentális, szociális hanyatlás, lehetségessé válik a depresszió elkerülése. Mind az állatok, mind az emberek szempontjából” – teszi hozzá a projekt kidolgozója, Babos Judit.

 

Mi történik a programon?

 

Az alacsony intenzitású, félnapos, két alkalmas programon 10-12 fővel látogatunk el a menhelyre, ahol szakemberek felügyeletével lehetőség nyílik a kutyák sétáltatására, nyugodt simogatására. A közösségi programon célunk, hogy közösen fejlődjenek a résztvevők, így kisebb szocializációs gyakorlatokat sajátíthatnak el a kutyák, ezzel megkönnyítve a gazdihoz jutásukat. A programot teljes körűen szervezzük, a résztvevőket kisbuszban helyszínre szállítjuk, ahol szakember készíti fel őket a várható élményre.

 

A kutyával való kapcsolat hatással van az életminőségre

A kutyával való kapcsolat hatással van az életminőségre

Az EB OVO Egyesület célja a közösségek kutyabaráttá tétele

 

Az EB OVO Közhasznú Egyesület munkája során felhívja a figyelmet a kutyatartói életmódból fakadó, életminőséget javító hatásokra, és alkalmat teremt ezek megélésére, korhatár nélkül.  Munkánkban fontos szerepet szánunk a közösségszervezésnek és a meglévő közösségek kutyabaráttá tételének. 2018-ban a nyugdíjas korosztályhoz is elérünk, és lehetőség nyílik arra, hogy a kutyákkal töltött idő pozitív hatásait ők is átélhessék.