A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Több tonna kutyakakit termel az a sok ezer kutya, amivel Magyarországon élünk. Az új életmódból adódó következmények pedig konfliktus alapot adnak a közösségi együttélésben. Szeretjük az állatokat, a kutya az ember legjobb barátja, de amikor belelépek egy kutyakakiba, nem ez az első gondolatom.

 

Nyolc évvel ezelőtt a helyzet rosszabb volt. Egyre többen belátják, hogy a kaki helyzet javulóban van, holott a kutyák száma évről évre megduplázódik. Logikusan számolva így viszont nyakig a kakiban kellene gázolnunk Budapest belvárosában.

 

Láthatatlan kutyakaki

 

Ez egy olyan tendencia, ami akkor jó, ha nincs ott. Ezért nehéz megmutatni, számokkal alátámasztani, hivatkozni. Egyszerűen van egy érzésünk a 2000-es évek végéről, és most is van egy másik, most jobb.

 

Közben kutyatartók ezrei találkoznak a napi konfliktussal, azért mert sokan azt gondolják: ha kutyás, nem veszi fel! Megszólják, vagy éppen olyan kutyás, aki felszedi, de belelép más kutyának a piszkába. A kutyatartók a közparkokat legtöbbet használó városlakók, akiknek még nagyobb bosszúságot okoz, ha a park piszkos, hiszen ők naponta több órát töltenek el ugyanott, vagy mennek végig ugyanazon az útvonalon.

 

Ha azt szeretnénk, hogy a városi kutyázás elfogadott legyen, felelős kutyatartóként hatással kell lennünk saját közösségünkre is. Mutassuk meg, hogy igenis fontos számunkra köztereink tisztasága! Fontos az, hogy minden kutyatartó felszedje kutyája után a piszkot! Sokan vagyunk, és ezt a normát nekünk kell alappá tenni, és megnyugtatni a kutya nélkül élőket, hogy a városi kutyatartás nem azzal jár, hogy a füves területek helyét felváltja a kutyapiszok. Hisszük, hogy lehet mindkettő! Kulturáltan kutyázni, és élvezni a városi természetet.

 

A Vedd fel! kampány célja a jó példát láthatóvá tenni.

 

Megmutatni, hogy tömegek szedik fel, és ezzel elérni, hogy azok a kutyatartók, akik még nem teszik ezt meg, felismerjék szerepüket: nekik is illene lehajolni, rajtuk is múlik a köztereink tisztasága.

 

Másik célja, hogy a láthatatlan jót láthatóvá tegyük, elérve ezzel azt, hogy megszűnjön a társadalomban az a sztereotípia, hogy a kutyások hagyják ott maguk után a piszkot. Ugyanis rengeteg kutyás felszedi!

 

Miért kell a Facebook?

 

Ha a Facebook-on felkeltjük az érdeklődést, elérjük az ingerküszöböt, sokan el fognak gondolkozni azon a kérdésen, hogy ez valakinek probléma. És igen sokan vannak, akik tesznek ellene!

 

Várjuk a partnereket a kampányhoz!

 

Ha úgy gondolod, hogy számodra is fontos a cél, csatlakozz!

 

Mi lesz a pisivel? Egyre többünket zavar, hogy kutyánk nem tud más helyen, mint az aszfalton pisilni. Ez a téma is megér egy misét. Külföldön láttunk már olyan megoldást, amikor a gazdi vízzel felönti a pisit vagy bio-szprét használ a fertőtlenítésere és a szagtalanításra. Ez is egy fontos téma, érdemes vele tovább foglalkozni!

 

Hogyan csatlakozhatsz?

 

  • Csatlakozz a Vedd fel! kampányhoz (https://www.facebook.com/enfelveszem/)
  • Rakd ki a facebook-ra, hogy Én felveszem!
  • Írj le egy sztorit, ha van ilyen, ami a kutyakaki fölszedése körül történt: éppen felszedtem, amikor odajött valaki és megköszönte…
  • Szervezz helyi takarítást a lakóközösségedben, és használd a Vedd fel! logot!