A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Csonka Berta a kezdetektől jelen volt a Városliget átalakításának folyamatában. Már az első civil egyeztetésre meghívást kapott, aztán három éven át minden fórumon megjelent, hogy a kutyások érdekeit képviselje. Most lépésről lépésre összefoglalja, hogyan zajlott a hosszú évek kemény munkája. (A beszámoló a Városligeti Felelős Gazdik facebook oldalán folytatásban jelent meg.)

1.

 

Tegnap (2018. június 5-én) hozták nyilvánosságra a javaslattételi munkánkat, melyre szerződésünk volt a Városliget Zrt-vel. Ezt most Ti is elolvashatjátok. A munka 840 000 Ft költséget jelentett a Városliget Zrt-nek. (A nagyságrendet kiemelve a napi kutyás liget-látogatók száma kb. 900 fő.) Azelőtt és azóta sem állunk szerződésben a Városliget Zrt-vel! Többen kérdeztétek, hogy mi a szerepe az EB OVO-nak a folyamatban, és milyen viszonyban állunk a Zrt-vel és a kutyásokkal. Ahhoz, hogy ezt megértsétek, egy igen hosszú folyamatot kell megismernetek, amely egyébként eddig is folyamatosan elérhető volt az ebovo.hu-n. Mindez 2014. november 13-án kezdődött, és holnaptól erről szeretnék minden nap valamilyen részletet megosztani veletek! Ha van még kérdésetek a szerződéssel kapcsolatban, azt kérlek, ebbe a posztba írjátok meg, hogy utána másról is tudjunk beszélgetni!

 

2.

 

Elérkeztünk tehát 2015. elejére, amikor sikerült az EB OVO első célkitűzését végigvinni az érdek-képviseletben, miszerint bekerült a kutyás szempont a ligeti funkciók közé, mindennek hivatalos helyet szereztünk, és elértük, hogy a Ligeti civil kerekasztalon szerepeljen a kutyás parkhasználat.

 

Egyik személyes motivációm az, hogy hosszú távon érjünk el változást a kutyások integrációjában. Úgy érzem, hogy ezt az életmódot oly módon kell beépíteni a társadalom sokszínűségébe, hogy közben kialakítunk egy olyan szemléletmódot is, amely a folyamatos minőségi fejlődést is támogatja. Nem elég például egy kutyás parkot létrehozni, annak üzemeltetését, használatát is biztosítani kell. Itt jöhet az elcsépelt idézet, de mégis kikívánkozik: “egyszer és mindenkorra felelős vagy azért, amit megszelídítettél”. Vagy azért, amit elértél!

 

Mire eljutottunk erre a pontra, az EB OVO Egyesületben már igen nagy tapasztalatra tettünk szert. Azt láttuk, hogy a kutyatartás a közterületi fejlesztések utolsó szempontja. Például a kutyázásra kijelölt területek általában a senki földjén vannak, a csatorna tetején, az elektromos villanyelosztó alatt – néha le sem kerítve. Olykor ugyan előfordult, hogy a kutyázásról tudomást vettek a városvezetők és a tervezők, de korántsem kellő figyelmet fordítva rá, pláne nem megszólítva őket vagy a többi parkhasználót. Több helyen még hatalmas költségeket is beleöltek a terekbe, de mivel nem vették figyelembe a már meglévő, rendszerint jó szokásrendet, így pont az ellenkezőjét érték el: nem segítették a felelős kutyázást, hanem épp szétzilálták azt. Arra lettünk figyelmesek, hogy a legtöbb helyen a kutyatartók feltalálják magukat, az arra legalkalmasabb helyszíneken kutyáznak, többnyire békében. Egy-egy fejlesztéskor pedig nem kellene többet tenni, minthogy megkérdezik az ott lévő kutyásokat, hogyan használják az adott területet, és az ő fejlesztési ötleteiket, igényeiket valósítják meg. Emellett pedig láttunk sok olyat, ahol egy egész zöldterületet felújítottak, és míg az korábban teljesen egy szabad kutyás terület volt, a felújítás után csupán ötöde lett futtatásra kijelölt terület, teljesen elzárva a park többi részétől a kutyásokat.

 

Ezekben a folyamatokban nagyon sok új, tenni akaró kutyás keresett meg minket segítségért. Például a ferencvárosi kutyások, ludovikás kutyások, Ferenc téri kutyások, 13. kerületi kutyások, 16. kerületi kutyások, budaörsi kutyások, kőbányai kutyások. Minden alkalommal megpróbáltuk segíteni a helyzetet egyrészt azzal, hogy szervezet vagyunk, tehát az önkormányzatoknak, hivatalos szerveknek kötelező válaszolniuk, másrészt azzal a gyakorlati tapasztalattal/kollektív tudással, amivel csapatunk, kapcsolataink addigra már bírtak. Voltak olyan helyzetek, amiket sajnos nem tudtunk előmozdítani, pl. Kőbánya vagy a 16. kerület. De mindenhol megadtuk az esélyét, én személyesen tárgyaltam a polgármesterekkel, akik azonban az általunk felvázolt megoldási lehetőség(ek)től eltérő módon próbálták – sikeresen vagy sikertelenül – megoldani a kutyás kérdést. De sokszor sikerült megnyitni az önkormányzatok kapuit, és meglelni a kutyatartók szerepét a döntéshozatali folyamatban.

 

Ekkorra találtuk ki azt az újabb eszközt, amit önkormányzati kutyás programnak hívunk. Úgy vettük észre, hogy hatalmas fejetlenség van az egyre sokasodó kutyás témában az önkormányzatoknál. A rendszerre az a jellemző, hogy a kutyás téma teljesen szét van szórva az önkormányzatok szervezeti egységei között. Hiába jó a szándék, egyszerűen elvész a felelősség, vagy egyszerűen nem tudnak egymás intézkedéseiről. (Van szerepköre a Közterület-felügyeletnek, a Városfejlesztőnek, Üzemeltetőnek, Vagyonkezelőnek, Hatósági Osztálynak is stb.) Mi úgy gondoltuk, hogy első körben közösen kell tervezni ahhoz, hogy hosszú távon érjünk el minőségi változást. És az adott rendszer keretei között kellett megtalálni a jó működést. Ez lett az az önkormányzati program, amellyel minden nyitott önkormányzatot segítünk, facilitálunk. Ezt a 13. kerületben kezdtük el 2014-ben, és azóta már Erzsébetvárosban, Óbudán és Zuglóban is folyamatos támogatást végzünk.

 

Tehát 2010 és 2014 között a kutyatartókat segítettük, ösztökéltük arra, hogy tudatosodjanak. Ennek a munkának köszönhetően pedig 2014-re elkezdtek érdeklődni az önkormányzatok is, és megkerestek bennünket, hogy segítsük az ő szervezetüket is jól működtetni kutyatartói szempontból. Tehát itt már egy újabb szerepkör rajzolódott ki, ami számunkra is egy furcsa helyzetet szült. Hogyan lehetünk mi a lobbi, ha az önkormányzatok munkáját végezzük el? Nos, erre maga a folyamat a magyarázat. Első lépésben fontos a civilek segítése, közösséggé formálása, aztán az is elengedhetetlen, hogy ebben az üzemeltető/végrehajtó szerv is jó partner legyen. Tehát az egyik fontos szerepkörünk egy civil működés, ahol a kutyások közösséggé fejlődését segítjük, majd a lobbi, ahol pedig az a cél, hogy megnyíljon a döntéshozó kapuja és az igényeket befogadja. De emellett szerepkörünk, feladatunk az is, hogy a bennünket behívó, az új szempontokra nyitó döntéshozó képes legyen ezeket az igényeket befogadni, hatékonyan megvalósítani és a továbbiakban is fenntartani azokat a munkája során. A közösség segítését civil munkából, önkéntes alapon végezzük. A másik szerepkör a tanácsadói munka, aminek finanszírozását az önkormányzatok fedezik.

 

2015-re tehát letisztázódtak az EB OVO Egyesület lehetséges szerepkörei. A Ligettel kapcsolatban egyértelmű volt, hogy az első lépés a közösség összehívása és a figyelemfelkeltés, tudatosítás volt, melyet civilként, az első szerepkörben tudunk megvalósítani. Ekkor szerveztünk megmozdulásokat a Ligetben, videót forgattunk, kérdőíveztünk, fesztiváloztunk, fotóztunk, kampányoltunk a ligeti szabad kutyázásért. Gyártottuk a lobbi anyagát, és az volt a cél, hogy elérjük és láthatóvá tegyük azt a Ligetet használó kutyás tömeget, amelynek az igényeit aztán fel tudjuk mérni, és ez alapján az érdekeit képviselni tudjuk.

 

A 2015-ös tevékenységeinket itt láthatjátok:

 

2015.

február 15.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Városliget felújításával foglalkozó Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetésén.

április 20.

Az EB OVO Egyesület képviselője szakmai egyeztetetésen járt a Liget Budapest ügyvezetőjénél.

május 7.

Az EB OVO szervezett egy városligeti szemlét, ahol a Novus Művészeti Iskola diákjaival és tanáraival együttműködve bejárta a Ligetet, takarítási eszközöket és felmérő kérdőíveket osztott az érdeklődőknek. Az akció eredményeként 703 kitöltött kérdőívet kapott vissza.

június 3-5.

Az EB OVO részt vett a Városliget Zrt. által szervezett Autómentes Városligetért fesztiválon, ahol kutyatartókat bevonva leforgatta a Kutyás vagy nem kutyás Városligetet? című filmjét.

június 24.

Az EB OVO bemutatta a Kutyás vagy nem kutyás Városligetet? című videófilmjét.

szeptember 27.

EB OVO Piknik a Szabadság téren: kutyások informális találkozója a közösségi kutyatartás jegyében, valamint beszámoló a városligeti átalakítás aktualitásairól

október 13.

Az EB OVO Egyesület képviselője beszámolt a Városliget Zrt-nek az elvégzett érdekképviseleti munkáról, a kérdőíves felmérés eredményéről.

 

3.

 

Az első két évben is hasonló intenzitású figyelem jellemezte a munkánkat. Ahogy elnézem, ezt a beszámolót aktivitás nem igazán övezi, ugyan az a tíz ember olvassa, vagy jelez vissza vele kapcsolatban legalábbis. De a tény, hogy van tíz ember, már sok jót mutat, mert egy fecske ugye nem csinál nyarat, de tíz… Folytatom ott, ahol tegnap abbahagytam, már 2016-nál tartunk, amikor Csányi Vilmos professzorral személyesen is megismerkedhettem és azóta is figyeli, támogatja munkánkat!

 

2015-ben is ennyire magunk voltunk és tovább kerestük az eszközöket arra, hogy a láthatatlan kutyás közösséget láthatóvá tegyük. A videónk több száz megosztást megélt, első kérdőívünket pedig első körben 116-an töltötték ki. Emellett folyamatos meghívottjai voltunk a Városliget Zrt. civil egyeztetéseinek.

 

Annak ellenére, hogy nem övezte nagy figyelem a munkánkat, hittünk abban, hogy hamarosan nagyobb figyelmet is fog kapni a projekt! Ez meg is történt 2016. júniusában. Ekkor került nyilvánosságra a Garten Studio nyertes park pályázata.

 

2016. április 25-én mi is meghívást kaptuk a pályázatok véleményezésére, ahol megdöbbenten láttam, hogy a pályázók nagy része említést sem tesz a kutyásokról. Bár jó kérdés, hogy hogyan teheti ezt meg máshogy, mint kutyafuttató betervezésével. Azóta erre a kérdésre is megtaláltuk a választ, de sok szakmai kérdés csak ekkor merült fel. A nyertes pályázatban a kutyás használat csupán két kijelölt futtatóban merült ki, a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor mentén.

 

Ez volt az a pont, amikor tudatosodott nagyon sok városligeti kutyásban, hogy itt baj lesz! Hiszen tudjuk, hogy még ma is jogilag szabadon kutyázni csak az arra kijelölt területen lehet, tehát bármikor kiküldhetnek minket a Ligetből is. Ez az a félelem, ami még mindig összetartja a kutyásokat, és ad lehetőséget arra, hogy közösséggé szerveződjünk, mert az biztos, hogy minden ligeti kutyás egyetért abban, hogy a szabad kutyázós funkció elvesztése tragédia lenne az életünkben!

 

Ennek köszönhető, hogy egyre több ligeti kutyás elkezdett érdeklődni a ligeti kutyázást övező kérdésekben. Ekkor kezdődött meg az a hatalmas harc, ami a ligeti változásokat azóta is övezi. Egy hatalmas háború alakult ki, mi pedig ekkor is folytatni szerettük volna a kitűzött cél elérését, mégpedig a ligeti kutyás funkció megőrzését! Ekkor még az építmények és a parki fejlesztések egy kalap alatt voltak, kialakult az ellentábor, akik azóta is a passzív ellenállás taktikáját követik. Mivel mi már két éve dolgoztunk a témában és azt tapasztaltuk, hogy a civil kerekasztal eseményein a többi, jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező civil szervezet is sikeresen együttműködik, nem éreztük hatékonynak a passzív ellenállás módszerét, egészen addig nem, amíg működik a közös gondolkodás. A Ligetet övező csatornákon arra lettünk figyelmesek, hogy egyre kevésbé van szó a viták során konkrét problémákról, igényekről. Egyre inkább egy érzelmi felhő alakult ki a Liget körül, amiben bármilyen konkrét feladat megválaszolása lehetetlenné vált, hiszen egyből valamilyen politikai témára terelődött a szó, és ugyanabba a spirálba került a beszélgetés, valós eredmények nélkül.

 

Újra felmerült hát a kérdés, hogy mi lehetne ebben a hatalmas érzelmi zajban az az eszköz, amivel láttatni tudjuk azt a parkhasználatot, amit meg szeretnénk menteni. Amikor személyesen egyeztettünk a ligeti civil kutyásokkal, legtöbben annyit tudtak elmondani erről az értékről, hogy a Liget úgy jó, ahogy van! Ebből egészen érthető volt, hogy nagyon sokan nem szeretnék, hogy változás történjen a Ligetben. Viszont ebben dönteni az EB OVO-nak nem volt és nincs is szerepe. Mi arra vállalkoztunk, hogy bármi történjen is a Ligettel, megmaradjon a meglévő kutyás funkció.

 

Hogyan tudnánk tehát a jelenlegi kutyás funkciót átmenteni úgy, hogy az hosszútávon is működőképes legyen, kikerüljük azokat a hibákat, miszerint a terület legrosszabb adottságaival rendelkező rész lesz a kutyásoké, vagy esetleg lekerítenek egy területet, amin kívül aztán majd nem lesz lehetséges a szabad kutyázás.

 

A megnövekedett figyelem kapcsán egyre több szereplővel tudtunk egyeztetni azzal kapcsolatban, hogy mi lehetne a megfelelő eszköz ebben az érzelmekkel, politikával, agresszióval átitatott helyzetben. Amiben biztosak voltunk, hogy az nem árt, ha mindent dokumentálunk, így elkezdtük rögzíteni az anyagokat, mindent, ami a Ligetben a kutyás érdek-képviselettel történt.

 

Éppen ekkorra állt össze egy olyan szakmai stáb az önkormányzati kutyás programunk kapcsán, ahol településmérnök kutyásokkal kezdtünk el objektív adatokat előállítani egy-egy település kutyás adottságairól.

 

A parktervet övező felháborodás kapcsán személyesen is felvettük a kapcsolatot a városligeti kutyások egy csoportjával, és elkezdtük a közös gondolkodást.

 

Ebben az évben volt alkalmunk elindítani a szakmai konzultációt Csányi Vilmos professzorral is, akivel azóta is konzultálok minden fontos kérdésben.

 

És ebben az évben lett Persányi Miklós miniszteri biztos, és meghirdette a Liget Park Fórumot, egy mederbe terelve a városligeti parkot (tehát az épületeket nem) övező civil és szakmai munkát.

 

Mindennek eredménye volt tehát egy újabb eszköz kikristályosodása, a következő szerepkör: a ligeti kutyás érdek-képviseletet a hivatalos úton megtartva, szakmai útra kell terelnünk! A szakmai feladat a ligeti kutyázás feltérképezése objektíven, adatok mentén. Hogy aztán érzelmek helyett pontos adatokkal tudjunk érvelni a tárgyalások során, és megvalósulhasson az a Liget, ami a kutyások számára legalább olyan jól funkcionál, mint a felújítás előtt.

 

A 2016-os tevékenységeinket itt láthatjátok:

 

2016.

március 31.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Városliget Zrt. által szervezett egyeztetésen.

április 25.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetésén, ahol véleményezte a Városliget Zrt. által kiírt parkrehabilitációs tervpályázatra érkezett munkákat.

június 20.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Városliget Zrt. által szervezett, A Városliget használata kutyabarát szemmel című megbeszélésen.

június 23.

Az EB OVO Csányi Vilmos akadémikussal egyeztetett a Liget Projektben eddig végzett munkáról és a szükséges stratégiáról, aki támogatásáról biztosította az egyesületet.

június 28.

Az EB OVO kutyás civilekkel tartott fórumot, amelynek eredményeként elkészült a Városliget átalakításához kapcsolódó kutyabarát stratégia tervezete.

július 12.

Az EB OVO Egyesület képviselője a legújabb eredményekről egyeztetett a Városliget Zrt. képviselőjével.

július 19.

Egyeztetés a Városligetben, ahol az EB OVO és a városligeti civilek megfogalmazták a kutyatartók konkrét céljait a park átalakításával kapcsolatban.

szeptember 21.

Az EB OVO képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

szeptember 30.

Persányi Miklós felkérésére az EB OVO elküldte szakmai projekt tervét a Városliget Zrt-nek.

október 27.

Az EB OVO képviselője a Városliget Zrt. meghívására részt vett a Liget Park Fórumon.

november 27.

Az EB OVO részt vett a Városligetbe szervezett civil kutyások fotózásán, ahol a résztvevők demonstrálták, hogy a parkba tervezett futtatók mérete kicsi.

november 29.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórum kutyás témájú egyeztetésén. (Jegyzőkönyv a mellékletben olvasható.)

december 8.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

december 20.

Az EB OVO Egyesület felkérést kapott a Városliget Zrt-től a Városliget kutyabaráttá tételéhez kapcsolódó, szakmai tanácsadási feladatok ellátására, kutyás használati javaslattétel elkészítésére.

 

4.

 

Folytatom a történetet, valahol itt hagytam abba: 2016 végére elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor egy újabb szerepet kellett és lehetett betöltenünk.

 

Megfogalmazódott az igény egy nagy volumenű, adatokkal alátámasztott szakmai anyag összeállítására tehát. Nagyon örültem ennek a fordulópontnak, viszont nagyon kétségbe is estem, mert ehhez nem volt elég a civil munka és az önkéntes lelkesedés. Ennek olyan anyagi vonzatai voltak, amelyet az EB OVO Egyesület nem tudott maga vállalni. Az önkormányzati munkánk során egyértelmű volt, hogy a közösségi tervezés az önkormányzat szerepköre, finanszírozni is neki kell. Végül is 2016 végére megkaptuk a felkérést a Városliget kutyabaráttá tételéhez kapcsolódó, szakmai tanácsadási feladatok ellátására, kutyás használati javaslattétel elkészítésére.

 

Nem tudtam, és azóta sem értem pontosan, hogy civil szervezetek hogyan finanszíroznak ilyen léptékű szakmai anyagokat. Ekkor éreztem, hogy a felvállalt folyamatban igazán kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk, mert a közösség nem fogja, nem tudja finanszírozni a tanulmány elkészítését. Ezért úgy döntöttem, bár biztos voltam benne, hogy ezzel támadási felületet adok, hogy teljesítjük a felkérést, és elfogadjuk a Városliget Zrt. anyagi támogatását, amely a határidőn és a nyilvánosságra hozatal idején kívül semmilyen megkötéssel nem járt! Teljes szakmai szabadsággal dolgoztunk!

 

Az elkészült anyag pár nappal ezelőtt lett nyilvános, mi viszont azóta ebből az anyagból dolgozunk:

 

Javaslattétel a kutyabarát Városliget megvalósításához – EB OVO Egyesület 2017.

 

2634 kutyás ligetet használó és 2192 kutya nélküli parkhasználó szokásait megismerve készítettük. A javaslatot pedig a városligeti facebook csoportok vezetőivel egyeztetve készítettük el. Azóta sem volt ilyen nagy érdeklődést, bevonást és szakmaiságot tükröző munkánk! Ez a mi közösségünk térképe, ebbe az irányba szeretnénk vinni a továbbiakban is a városligeti kutyázást! Egy jó példa arra, hogy mekkora segítség egy ilyen anyag a tervezőknek: nézzétek meg a Hermina úti élményparkot érintő javaslatot, egészen pontosan lerajzolja a megvalósult parkot.

 

5.

 

Sokat gondolkodtam, hogyan tehetném legérthetőbbé, átláthatóbbá számotokra az EB OVO Egyesület szerepét az egész ligeti folyamatban. Arra jutottam, hogy visszatérnék egészen az EB OVO Egyesület megalapításához, hiszen igazán akkor indult el minden. A mondanivalóm hosszú lesz, de kérlek benneteket, tartsatok velem, hogy ti is átláthassátok az elmúlt 4 év városligeti történéseit, honnan indultunk, hol tartunk most, és mi vár még ránk a mindannyiunk közös célja érdekében: a szabad kutyázás legalizálásáért a Városligetben az ellenszél ellenére.

 

2009 őszén már egy nagyon jó kis közösséggel rendszeresen kutyáztunk a Szabadság téren. Kulturáltan, azaz felszedtük a kakit, nem zavartuk az ottani parkhasználókat. Bár tudtuk, hiszen a táblák is figyelmeztettek minket, hogy illegális, amit csinálunk, mi ennek ellenére úgy éreztük, környezetünket nem zavarjuk, sőt, nagyon jó része voltunk a közösségnek. Aztán ősszel a közterületesek megjelentek és figyelmeztettek minket arra, hogy amit csinálunk, az szabálysértő és meg fognak minket büntetni. Akkor ez még szinte normális is volt, és ahogy az szokott lenni, elkezdtünk morgolódni, beszélgetni arról, hogy ez igazán nonszensz. Kit zavarunk? Hova mehetnénk? És aztán bennem merült föl az a kérdés, hogy mi van akkor, ha itt a szabály a rossz, és hogyan tudnánk ezen a rossz szabályon változtatni? (Nos, ez a kérdés foglalkoztat azóta is.)

 

Akkor a Szabadság téren aláírásgyűjtésbe kezdtem, és kialakult egy elég jó, aktív csapat, akik támogatták az ügyet, miszerint szeretnénk továbbra is szabadon kutyázni a Szabadság téren. Időpontot kértünk az önkormányzattól, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy értik a problémát. Magánszemélyt egy ilyen közösségi témában nem tudnak támogatni, hiszen sok kutyát ellenző megkeresés is érkezik. Ekkor elkezdtünk olyan szervezetet keresni, aki az ügyünket képviselhetné, megkérdeztük kutyás ismerőseinket, kutyaiskoláinkat, hogy van-e tapasztalat. Azzal találtuk magunkat szemben, hogy nincsen olyan szervezet, aki egy ilyen helyzetben a kutyás közösség érdekeit képviselné. A felismerés eredménye az lett, hogy úgy döntöttük, létrehozzuk az EB OVO Egyesületet, azzal a céllal, hogy legyen egy olyan eszközünk(!), amely képes hivatalos útra terelni azokat a törekvéseinket, melyeket a szabad, kulturált, felelős kutyázás legalizációjáért teszünk. Az is kiderült a Szabadság téri egyeztetésünk kapcsán, hogy hiába sikerül meggyőzni a kerületi önkormányzatot, ha nem csak az ő hatáskörükbe tartozik a kérdés, és akkor még rengetegen ellenezték a városi szabad kutyázást. Felismertük, hogy a Szabadság téri kutyázást csak akkor tudjuk legalizálni, ha az egész rendszert megreformáljuk. Azóta is ezen dolgozunk.

 

A gyakorlatban mégis jelentős eredményt értünk el: ígéretet kaptunk a polgármestertől, akkor még Rogán Antal volt az, hogy nem fognak büntetni minket. Ez az ígéret azóta is áll, közben pedig annyit fejlődött és nyitott a társadalom, hogy alapvetően már megszokott a szabad kutyázás a Szabadság téren.

 

Tehát az EB OVO Egyesület megalapítása egy válasz volt arra a kérdésre, hogyan tudunk szerepet vállalni, eredményeket elérni a kutyásokat érintő döntésekben. Hogy milyen szerepet tudunk vállalni? Ez volt a következő kérdés.

 

2010 és 2014 között már erősen kutattuk azokat a kutyásokat, akik közösen, velünk együtt tenni akarnak a felelős kutyázásért. Akciókat szerveztünk, és ezeket megmutattuk a médiának. Ilyen volt például a Szabadság téri kakiszedés – azóta sok követte – akkora sikerrel, hogy aznap este több híradó is beszámolt az akkor még újdonságnak számító tényről, hogy sok gazdi felszedi maga után a piszkot. Aztán minden évben megszerveztük az EB OVO Pikniket a Szabadság téren, ahol már nem csak a Szabadság téri kutyásokat hívtuk meg, hanem minden olyan kutyást, aki szeretne szerepet vállalni a felelős közösségi kutyázásban. Nagyon sokan jöttek, és a rendezvény kapcsán nagy médiafigyelmet kaptunk, ahol el tudtuk mondani azt az üzenetet, hogy vannak felelős gazdik, és nagyon fontos az, hogy szerepet kapjanak az őket érintő kérdésekben.

 

2014-re egy olyan erős kapcsolati háló alakult az EB OVO köré, hogy csináltunk egy EB OVO Klubot.

 

Kutyás érdekvédelmi szervezetként továbbra is figyeltük a városi szabad kutyázás kapcsán felmerülő problémákat, és kerestük a hatékony megoldásokat. Így láttuk meg azt a felhívást is, még időben, a folyamat legelején, miszerint a Városliget Zrt. 2014. november 13-án civil egyeztetést tart a Liget felújításával kapcsolatban.

 

Az EB OVO Klubon merült fel az, hogy változások lesznek a Városligetben, és van-e ebben szerepe az EB OVO-nak? Úgy gondoltuk, hogy a Városliget kutyás funkciója egy olyan fontos érték minden budapesti kutyás számára, hogy az a szerepünk, hogy ezt láttassuk a felújítást tervezőkkel. Ez volt tehát az első célunk 2014. november 13-án: felhívni a figyelmet arra, hogy a Városligetben egy hatalmas tömeg kutyázik, és ennek a funkciónak mindenképpen meg kell maradnia, bármi történjen is a Városligettel.

 

Ezen az egyeztetésen nagy meglepetésemre senki más nem említette a kutyás témát. Még csak ellenzők sem! Az egyeztetés végén szóltam hozzá a beszélgetéshez. Arra kértem a Városliget Zrt. képviselőit, hogy vegyék fel a kutyások ügyét is a szempontjaik közé, és vonjanak be kutyás érdekvédelmi szervezetet (akkor még csak az EB OVO Egyesület volt ilyen) a civil kerekasztal megbeszéléseire is!

 

Ennek eredményeképp 2015. február 15-én az EB OVO Egyesület meghívottként részt vett a Városliget felújításával foglalkozó Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetésén.

 

6.

 

Most már hamarosan elérünk a jelenbe, és még egy-két dolgot szeretnék megosztani veletek. A 2017-es évben tehát elkészítettük az 5000 fős vizsgálatunkat és javaslati tervet, amiért megbízást és anyagi támogatást is kaptunk a Városliget Zrt-től. A szerződésünk erre a munkára szólt, és a leadása után folytattuk tovább az önkéntes munkát.

Megtudtuk, hogy a ligeti felújítás első szakaszába bekerül a Hermina úti kutyafuttató, tehát 2018-ra meg is valósul egy nagyon fontos része a javaslattételünknek. Ezt nagy izgalommal fogadtuk, mert sajnos sokszor előfordul, hogy bevonnak minket a tervezésbe, ám a megvalósulás nagyon elnyúlik, és közben a bevont közösség átalakul, így az igényeik is megváltoznak az eltelt idő alatt. Itt most egy nagyon gyors megvalósulás volt várható, így mi fogtuk a javaslatunkat és izgatottan mentünk Hirbek Edinával a Garten Studio egyeztetésére. Kb. 10 tervező itta a szavainkat. Mi folyton azt szerettük volna kiszedni belőlük, hogy jó-jó, legyen futtató is, de ugye nem sérül a szabad futtatás a Ligetben. Viszont minden alkalommal abba ütköztünk, hogy nem találtuk meg azt az embert, aki ezt felvállalta volna, illetve mindenkitől diplomatikus, nekünk nem eléggé fekete-fehér választ kaptunk. Mivel a felmérésben is rengetegszer elmondtuk, hogy csak úgy jó a futtató, ha ez egy kiegészítője a szabad kutyázásnak, itt is erre fókuszáltunk, és utána elkezdtünk tervezni a tervezőkkel a javaslatban szereplő adatok alapján.

 

Ekkorra már elég jó kapcsolat alakult ki Hirbek Edinával, akivel 2016-ban a Ligetben találkoztunk. Ő volt az a személy, aki segítette azt, hogy minél több ligeti kutyás bevonódhasson az érdek-képviseletbe.

 

Nem volt könnyű dolgunk, mert a bizalmatlanság óriási volt, és a ligeti tervek körüli érzelem dús, politikai felhőben kutyás igényekről beszélgetni szinte lehetetlen volt. A Liget átalakítását ellenző csoport leginkább azt kívánta volna meg tőlünk, hogy teljes mértékben szálljunk ki a tárgyalásokból. Egy barátom meg is keresett, hogy Ligetvédő körökben elítélik az együttműködésünket. Én akkor is arra fókuszáltam, hogy amíg működik az együttműködés, a legfontosabb feladatom a fókusztartás, és azt mondtam neki, hogy amennyiben elindul egy szakmai munka a Ligetvédők körében, ami a lehető legjobb kutyás megoldást kutatja, én szívesen együttműködök velük is!

 

Ezek után azonban nem kaptam megkeresést. Persze a folyamatot nem egyedül okoskodtam ki. Mentorom volt végig Csányi Vilmos és Korom Gábor. Gábor évek óta stratégiai támogatóm. Ha valahol elakadok, őt biztosan megkérdezem kutyás ügyben a folytatásról. A Liget projekt elején átbeszéltük, hogy az ügyet mi szolgálja igazán. És ahogy azt már korábban írtam, a fókusztartás, a kutyások bevonása, a hosszú távú megoldás keresése mentén határoztuk meg az irányt.

 

Csányi Vilmos személyében pedig egy olyan barátra találtam, aki figyelmével pontosan annyit segít, hogy a hitem ebben a folyamatban kitartson, és mindig megújulhasson.

 

A Liget Park Fórumok állandó résztvevőjeként Edinával egy igazán jó kapcsolat alakult ki, mi pontosan értjük azt, hogy szükséges a sokszínű együttműködés, a szakmai és a civil jelenlét és a folyamatos lobbi.

 

Így mire a kutyafuttató teszteléséről értesültünk Edinán keresztül, közösen szerveztük meg a városligeti kutyások tesztelését is, 2018. április 16-ra. A tesztelések során pedig egyre több Városliget Zrt-s szereplő nyíltan beszélt arról, hogy meg fog maradni a szabad kutyázás. Erről felvétel is készült, és az ezt követő alkalmakkor megint csak azon voltunk, hogy ez hivatalos legyen!

 

Addig, amíg ez nincs leírva, a szóbeli megállapodás él. Éppen úgy, ahogy ez 9 éve működik a Szabadság téren. Viszont ez bármikor megváltozhat a Szabadság téren is. Egészen addig, amíg hivatalosan le nem fektetjük, hogy mi a kutyások igénye, mit jelent ez: szabad kutyázás a Ligetben! Nyilván nem akarjuk a játszótereket is kutyázásra használni, vagy a botanikus kertben labdázni. Nem ezt jelenti! Mit jelent a városligeti szabad kutyázás?

 

Hát ez lesz az a következő kérdés, amihez úgy érzem, a használható választ mi, kutyások adhatjuk meg. És ahhoz, hogy ez mindenki számára érthető módon realizálódjon, szükséges lesz az érzelemdús környezetben objektív adatokat gyártani. Ide kellenek megint a szakértők, a közösség és a Városliget Zrt is!

 

A 2017-2018-as tevékenységeinket itt láthatjátok:

 

2017.

jaunár 17.

Az EB OVO Egyesület civil egyeztetést tartott a városligeti javaslattételről a Városligeti kutyások facebook közösség és a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület képviselőivel.

január 19.

Az EB OVO előzetes javaslattételi kivonatot küldött a Garten Studio kérdéseire a Városliget Zrt. felé. (A kivonat a mellékletben olvasható.)

január 31.

Az EB OVO Közhasznú Egyesület teljesíti a Városliget Zrt. felé a felkérést, amely a Garten Studió munkáját segítő javaslattétel elkészítését és a Városliget kutyabaráttá tételéhez kapcsolódó szakmai tanácsadási feladatok ellátását tartalmazta.

május 11.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórum szimpóziumán.

június 8.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

július 11.

Az EB OVO Egyesület és a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület képviselői egyeztetést tartottak a Garten Stúdió munktársaival a Hermina úti kutyás élménypark tervezésével kapcsolatban.

szeptember 23.

Az EB OVO Egyesület részt vett a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület által szervezett pikniken a Városligetben.

szeptember 26.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

november 29.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

 

2018.

április 16.

Az EB OVO Egyesület szervezésében tesztelést tartott a Hermina úti kutyás élményparkban a városligeti kutyások, a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület képviselői és az EB OVO Egyesület szakértőinek együttműködésével.

április 24.

Az EB OVO Egyesület benyújtotta javaslattételét a Hermina úti kutyás élménypark fejlesztésével kapcsolatban.

április 24.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórum szimpóziumán.

május 10.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

május 10.

Az EB OVO Közhasznú Egyesület megkapja a választ Városliget Zrt-től a Hermina úti kutyás élménypark fejlesztésével kapcsolatban.

május 10.

Az EB OVO Közhasznú Egyesület felkérést kap a Városliget Zrt-től a Hermina úti kutyás élménypark szakszerű használatának az elősegítésében, illetve a kutyások körében az edukációs feladatok ellátásában.

  1. május 16.

Az EB OVO Egyesüet létrehozza a Városligeti Felelős Gazdik FB csoportot.

  1. május 18.

Megnyílik a Hermina úti Kutyás Élménypark