A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A kutyatartói igények felmérése után a „nem kutyás” parkhasználókra fókuszál a Városliget átalakítását kísérő civil egyeztetés. Felmérik azokat, akik nem kutyasétáltatásra használják a Ligetet. Arra kérjük a Liget közönségét, hogy minél többen töltsék ki a kérdőívet.

 

2016-0925-felvonulas3

Felvonulás a kutyabarát Városligetért 2016. szeptember

Az EB OVO Egyesület más kutyabarát szervezetekkel együttműködve kérdőívet készített, hogy felmérje a nem kutyások véleményét a Városliget közös használatáról. Ez a második forduló: a kutyásoknak szánt kérdőívet már háromezren töltötték ki. „A kutyázásnak sok jó oldala van, ezt pedig a kutya nélkül élők is látják. Fontos, hogy gazdiként nyitottak legyünk a közösség igényeire, és ahol tudunk, találjunk alternatívát a tiltásra” – foglalja össze hozzáállásukat az EB OVO elnöke, Csonka Berta.

 

 

Ne legyen rejtett konfliktus

 

Szeretnék megismerni a többi városligeti szereplő szempontjait, és ezek alapján dolgozzák ki a kutyásoknak is optimális javaslatot. A parkot futók, biciklisek, futó kutyások, kerékpáros gazdik és kutyabarát családok is használják, jelenleg törvényileg szabályozatlan, mégis jól működő közösségi megegyezés szerint. Az EB OVO Egyesület elnöke szerint jobban is működhetne a közös használat, de előbb meg kell ismerni az ütközési pontokat a szereplők között. „Ha egy futó nem szeretné, hogy mások kutyával is használhassák a futópályát, akkor ki kell derítenünk, pontosan mi a problémája. Lehet úgy futni kutyával, hogy az mást ne zavarjon, és mi ilyen megoldásokat szeretnénk” – mondja Csonka Berta. Szerinte aki eddig a kutyájával futott, mert a kutya alkalmas erre, nem adja fel, inkább megszegi a tiltást. Így megmarad a rejtett konfliktus, hiszen tilosban kell járni.

 

Új szokásrendet szeretnének

 

Sokan döntenek úgy, hogy megosztják mindennapjaikat egy kutyával, így egyre több családtagként kezelt kutya él a városban. Ezért is fontos egy új városligeti szokásrend kialakítása, amely segíti a békés együttélést a kutyások és nem kutyások között. „Nagyon szeretnénk például elérni, hogy legyen egy olyan parkrész, ahol vannak játszóeszközök, amelyek a kutyáknak és a gyerekeknek is érdekesek. Egy ilyen lehetőség nem szakítaná szét a kutyás családokat, ha a gyerekek játszóterezni szeretnének. Ez egy bátor kezdeményezés, de úgy gondolom, a Városliget mérföldkő lehet a kulturált városi, közösségi kutyázás megteremtésében.” – teszi hozzá az Eb OVO elnöke.

 

Az EB OVO Egyesület javaslata azzal a céllal készül, hogy fenntartható megoldás szülessen, ezáltal szabadabb kutyázás valósulhasson meg Budapest szívében, ahol a kutyázás igazi színfoltja a közösség életének. A Persányi Miklós miniszteri biztos által életre hívott Liget Park Fórum december közepéig várja a civilek javaslatait, egy mindenkinek élhető parkterv kialakításához.