A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A városligeti érdek-képviseleti folyamat egyik mérföldkövéhez érkeztünk. 2018. május 18-án a nagyközönség számára is megnyílik a városligeti kutyás élménypark a Hermina út mentén, melynek tervezésében, fejlesztésében az EB OVO Egyesület szakértői oroszlánrészt vállaltak.

 

„Az egyesületünk szíve csücske a Városliget, hatalmas szakmai fejlődést köszönhetünk az itt betöltött szerepnek. Ennek első gyümölcse az élménypark. Ez az első olyan park, melyet végigkísértünk, komoly közösségszervezői munkával és szakértői gárdával, teszteléssel támogattunk és meg is valósult. Most egy újabb hatalmas feladat áll előttünk: a park megőrzése” – mondja Csonka Berta, az EB OVO Egyesület alapítója.

 

Az élménypark közössége aktív szerepet vállal a használatban

 

„A közösségekbe vetett hitünk hatalmas eredményeket hozott a kutyás érdek-képviseletben. Több konfliktust sikerült feloldanunk országszerte pusztán azzal, hogy megszerveztük a közösséget és mediáltunk a szereplők között. A Városligetben létrejött két facebook közösség is, akik partnerként vettek részt a folyamatban. Most végre aktív szerepet is vállalhatunk egy park mindennapi működésében, karbantartásában” – teszi hozzá az alapító.

 

Mint mondja, a tapasztalatok azt mutatják, hogy hiába készül el a legjobb indulattal egy park, ha annak használóit nem vonják be a működésbe.  „Fontos, hogy felelős gazdákat találjunk az élményparknak is, akik felelősséget éreznek majd a parkért, és megóvják a mindennapos használat során. Ennek első lépése a kutyás élménypark közösségének megszervezése” – foglalja össze Csonka Berta.

 

Vigyázzunk rá közösen! Csatlakozz a Városligeti Felelős Gazdik csoportjához a facebook-on!

 

A közösségnek hatalmas szerepe van egy park megőrzésében, fejlesztésében, karbantartásában. A csoport célja, hogy a közösség összefogásával elérje a Hermina úti kutyás élménypark megőrzését. Az oldalon lehetőség van megismerni egymást, kommunikálni, kutyás témájú közösségi információkat osztani, a városligeti kutyás érdek-képviseleti folyamatról értesülni és abban részt venni. Az a cél, hogy a csoport kommunikációját a közösségi felelősségvállalás, a megoldások keresése és a személyeskedéstől mentes légkör uralja.

 

Még egy városligeti kutyás csoport?

 

A meglévő csoportok (a Városligeti kutyások és a Szabadon kutyázás csoport) is nagyon fontos szereplője a városligeti közösségnek. Azért tartjuk fontosnak a Városligeti Felelős Gazdik csoport létrehozását, hogy ott már most, a városligeti üzemeltetés elkészülte előtt biztosítsuk az élménypark megőrzését. Ez a csoport a meglévő értéket szeretné megóvni olyan eszközökkel, melyekkel mi, felelős gazdik hozzá tudunk adni a kulturált együttéléshez.

 

Csatlakozz a Városligeti Felelős Gazdik Facebook közösségéhez, és vigyázzuk, fejlesszük, használjuk a parkot közösen!

 

Milyen veszély leselkedik egy csodaszép, új kutyás parkrészre? Mire figyeljünk?

 

A kutyás élménypark házirendje

 

 • A kutyás élményparkot mindenki saját felelősségére használja.
 • A kutya ürülékét minden esetben neked kell felszedni, és kérjük, hogy az ehhez szükséges eszközről is gondoskodj!
 • Ne etesd más kutyáját a gazda megkérdezése nélkül!
 • Kutyádat hívd vissza, ha azt látod, hogy a másik kutyának túl sok, vagy fél tőle!
 • Két másik kutya játékát ne zavarja meg a te kutyád, ha nem tud kulturáltan csatlakozni!
 • Beteg, fertőzött, veszettség elleni oltással nem rendelkező vagy a hatóság által veszélyesnek nyilvánított kutyával tilos a parkot használni!
 • Tüzelő szukát behozni tilos, kérjük, hogy ilyen állatot csak a park más, kutyák számára kijelölt részén sétáltass, ahol jó eséllyel el tudod kerülni a többi kutyasétáltatót!
 • Idegenekhez ne engedd oda a kutyád, kivéve, ha nem zavarja őket! Ez különösen betartandó,
 • ha gyerekekről van szó.
 • 14 éves kor alatti gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat a kutyaparkban.
 • Az esetleges problémák elkerülése érdekében ebbe a parkrészbe ne hozz másféle állatot, ételt, üveg tárgyakat, hulladékot!
 • Tartsd szem előtt más parkhasználók kérését, félelmeit, itt is és a Városliget többi részén is mindig ügyelj a kutyádra!
 • Aki belép a kutyás élménypark területére, elfogadja annak szabályait!

 

Köszönjük, hogy Te is felelősen, a békés egymás mellett élés jegyében használod kedvenceddel a parkot!

 

További információk: www.ligetbudapest.hu

 

Bejelentés aktuális ügyekben: office@ligetbudapest.hu

 

A Városliget Zrt. válasza a Hermina úti futtató tesztelésén készült javaslatainkra

„Ezúton szeretnénk megköszönni együttműködésüket a Hermina útnál elhelyezkedő kutyás élményparkunk tervezésében, tesztelésében – illetve a Városliget park egészének kutyás szempontú tervezésében –, így a legutóbb részünkre elküldött javaslattételi listát is, melyet a nemrég elkészült kutyás parkrész kapcsán gyűjtöttek össze.

Szakembereink tételesen megvizsgálták a felvetéseket, és azokat a változtatásokat, amelyek illeszkednek a tervekbe, és/vagy a megvalósíthatóságuk nem ütközik szakmai vagy fizikai akadályba, mielőbb meg is valósítják.

 

Engedje meg, hogy a felvetett észrevételek közül első körben azokra reagáljunk, amelyek minden bizonnyal már a közeljövőben meg tudnak valósulni a kutyás élményparkban.

 

A szegélylécek peremének magasságát és élességét mi is észleltük, javítani fogjuk.

 

A játszóakadályok szabványos játszóeszközök, amelyek minden vonatkozó nemzetközi és hazai szabálynak megfelelnek, és amelyeket a világ számos országában örömmel és biztonságosan használnak a kutyák. A játszó akadályok alapelemeire plusz réteget nem áll módunkban rászerelni, mert az eszközök megváltoztatásával az is együtt jár, hogy elveszítenénk a gyártói garanciát.

 

A kerítéssel és a növényzettel kapcsolatban – amelyet közvetlenül a kerítés mellett, de azon kívül helyeztünk el – arról tudjuk tájékoztatni, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) jelenleg nem engedi magasabb kerítés megépítését a terület köré, de ennek módosítása folyamatban van: az a távlati célunk, hogy a következő kutyás parkrész kerítése már magasabb legyen. Addig is megoldást jelenthet a telepített növényzet, amely a kerítésen kívül fizikai akadályt képez a kutyák számára, így akadályozza, hogy kiszaladjanak az úttestre, illetve egyben zaj- és porvédő funkciója is van. A kerítés alatti réseket javítjuk, hogy a kisebb kutyák ne tudjanak kibújni, és megvizsgáljuk annak lehetőségét is, hogy a későbbiekben zsilipes kapurendszert alakítsunk ki valamennyi olyan kapunál, melyet ezekre a kutyás parkrészekre helyezünk el.

 

A nehezen kezelhető csapot és a víznyomást már kijavították, beállították.

 

A terület koncepciójának kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legnagyobb területet borítsák be fűvel. Ahol ez kikopik, ott az üzemeltetés során pótolni fogják a gyepet. A mulcsos területekkel kapcsolatban felvetett észrevételt is köszönjük, ez a probléma véleményünk szerint a növényzet növekedésével oldódni fog, de ha a használat során úgy alakul, ezen lehet változtatni.

 

Összességében elmondható, hogy a hamarosan megkezdődő nyilvános használat során is számítunk javaslatokra, észrevételekre, akár olyanokra is, amelyek a tesztüzem során nem derültek ki.  Ezekre is igyekezni fogunk gyors és megnyugtató válaszokat, megoldásokat adni.

 

Reméljük, az Önök egyesületének tagjai is szívesen használják majd a parkrészt, és a továbbiakban is számíthatunk a visszajelzéseikre, együttműködésükre!” (Városliget Zrt.)

 

A Városliget Zrt. felkérése

 

„Összességében elmondható, hogy a hamarosan megkezdődő nyilvános használat során is számítunk javaslatokra, észrevételekre, akár olyanokra is, amelyek a tesztüzem során nem derültek ki.  Ezekre is igyekezni fogunk gyors és megnyugtató válaszokat, megoldásokat adni.

 

Egyúttal szeretnénk felkérni az EB OVO Egyesületet, hogy vegyenek részt a kutyás élménypark szakszerű használatának az elősegítésében, illetve a kutyások körében az edukációs feladatok ellátásában. Kérjük, tegyenek javaslatot arra, hogy milyen módon és időszakokban tudnának szakértőt, önkéntest biztosítani, aki segíti a parkhasználókat az agility elemek megismerésében, illetve a felelős kutyatartás szabályainak a megismerésében, elmélyítésében. Mindennek óriási jelentősége van abban, hogy a rendeltetésszerű parkhasználattal is hozzájáruljunk ahhoz, hogy a park hosszú távon, jó minőségben tudja szolgálni a kutyásokat.” (Városliget Zrt.)

 

Az EB OVO Egyesületről

 

Az EB OVO Közhasznú Egyesület 2010-ben alakult azzal a céllal, hogy a felelős kutyatartók képviseletét ellátva, a hatóságokkal együttműködve segítse Budapest kutyabarát várossá alakulását.

 

A családtagként tartott kutyás életmód új társadalmi igényt teremtett, és megalkotta a közösségi kutyatartás speciális szokásrendjét. Fontos, hogy a városi kutyatartás objektíven jelenjen meg a jövőt érintő döntésekben, az EB OVO ezért civil szakértői munkájával, szervezetként segíti az új életmód hazai elfogadását.

 

Az egyesület a kutyaürülék kezelés fontosságának hazai szószólója. Aktívan bekapcsolódik más környezetvédelmi programokba, munkájának köszönhetően rendszeres vendége a hazai médiumoknak.

 

Jelenleg 8 önkormányzattal áll aktív partnerségi viszonyban, alakulása óta 300 rendezvényt tartott, amelyen több ezer látogató vett részt. Facebook követőinek száma folyamatosan nő, meghaladja az 6000 főt.

 

Céljaink

 

Célunk egy olyan közösség létrehozása, amely felkészültségével, elkötelezettségével és nyitottságával a kutyatartók érdekeit védi. Képes a kutyatartás közösségi szabályozásának átalakítására, a felmerülő konfliktusok kezelésére, a fennálló előítéletek megváltoztatására. Olyan szemléletmódot szeretnénk kialakítani, amely elismeri a kutyák kiemelt társadalmi szerepét, ezért biztosítja jogszerű jelenlétüket minden olyan helyen, ahol mi, emberek is jelen lehetünk.

 

Eszközeink

 

Az egyesület közösségi programokat, előadásokat és vitafórumokat szervez, szakmai javaslatokat készít, kapcsolatot tart az illetékes hatóságokkal, az önkormányzatokkal, az oktatási intézményekkel és partnerszervezetekkel, print és online kampányok útján tudományos-ismeretterjesztő munkát végez.

 

Az EB OVO Egyesület érdek-képviseleti munkája a kutyabarát Városligetért

 

2014.

november 13.

Az EB OVO meghívottként részt vett a Városliget felújításáról szóló, tájékoztató fórumon.

 

2015.

február 15.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Városliget felújításával foglalkozó Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetésén.

április 20.

Az EB OVO Egyesület képviselője szakmai egyeztetetésen járt a Liget Budapest ügyvezetőjénél.

május 7.

Az EB OVO szervezett egy városligeti szemlét, ahol a Novus Művészeti Iskola diákjaival és tanáraival együttműködve bejárta a Ligetet, takarítási eszközöket és felmérő kérdőíveket osztott az érdeklődőknek. Az akció eredményeként 703 kitöltött kérdőívet kapott vissza.

június 3-5.

Az EB OVO részt vett a Városliget Zrt. által szervezett Autómentes Városligetért fesztiválon, ahol kutyatartókat bevonva leforgatta a Kutyás vagy nem kutyás Városligetet? című filmjét.

június 24.

Az EB OVO bemutatta a Kutyás vagy nem kutyás Városligetet? című videófilmjét.

szeptember 27.

EB OVO Piknik a Szabadság téren: kutyások informális találkozója a közösségi kutyatartás jegyében, valamint beszámoló a városligeti átalakítás aktualitásairól

október 13.

Az EB OVO Egyesület képviselője beszámolt a Városliget Zrt-nek az elvégzett érdekképviseleti munkáról, a kérdőíves felmérés eredményéről.

 

2016.

március 31.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Városliget Zrt. által szervezett egyeztetésen.

április 25.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetésén, ahol véleményezte a Városliget Zrt. által kiírt parkrehabilitációs tervpályázatra érkezett munkákat.

június 20.

Az EB OVO Egyesület képviselője meghívottként részt vett a Városliget Zrt. által szervezett, A Városliget használata kutyabarát szemmel című megbeszélésen.

június 23.

Az EB OVO Csányi Vilmos akadémikussal egyeztetett a Liget Projektben eddig végzett munkáról és a szükséges stratégiáról, aki támogatásáról biztosította az egyesületet.

június 28.

Az EB OVO kutyás civilekkel tartott fórumot, amelynek eredményeként elkészült a Városliget átalakításához kapcsolódó kutyabarát stratégia tervezete.

július 12.

Az EB OVO Egyesület képviselője a legújabb eredményekről egyeztetett a Városliget Zrt. képviselőjével.

július 19.

Egyeztetés a Városligetben, ahol az EB OVO és a városligeti civilek megfogalmazták a kutyatartók konkrét céljait a park átalakításával kapcsolatban.

szeptember 21.

Az EB OVO képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

szeptember 30.

Persányi Miklós felkérésére az EB OVO elküldte szakmai projekt tervét a Városliget Zrt-nek.

október 27.

Az EB OVO képviselője a Városliget Zrt. meghívására részt vett a Liget Park Fórumon.

november 27.

Az EB OVO részt vett a Városligetbe szervezett civil kutyások fotózásán, ahol a résztvevők demonstrálták, hogy a parkba tervezett futtatók mérete kicsi

november 29.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórum kutyás témájú egyeztetésén. (Jegyzőkönyv a mellékletben olvasható.)

december 8.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

december 20.

Az EB OVO Egyesület felkérést kapott a Városliget Zrt-től a Városliget kutyabaráttá tételéhez kapcsolódó, szakmai tanácsadási feladatok ellátására, kutyás használati javaslattétel elkészítésére.

 

2017.

jaunár 17.

Az EB OVO Egyesület civil egyeztetést tartott a városligeti javaslattételről a Városligeti kutyások facebook közösség és a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület képviselőivel.

január 19.

Az EB OVO előzetes javaslattételi kivonatot küldött a Garten Studio kérdéseire a Városliget Zrt. felé. (A kivonat a mellékletben olvasható.)

január 31.

Az EB OVO Közhasznú Egyesület teljesíti a Városliget Zrt. felé a felkérést, amely a Garten Studió munkáját segítő javaslattétel elkészítését és a Városliget kutyabaráttá tételéhez kapcsolódó szakmai tanácsadási feladatok ellátását tartalmazta.

május 11.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórum szimpóziumán.

június 8.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

július 11.

Az EB OVO Egyesület és a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület képviselői egyeztetést tartottak a Garten Stúdió munktársaival a Hermina úti kutyás élménypark tervezésével kapcsolatban.

szeptember 23.

Az EB OVO Egyesület részt vet a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület által szervezett pikniken a Városligetben.

szeptember 26.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

november 29.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

 

2018.

április 16.

Az EB OVO Egyesület szervezésében tesztelést tartott a Hermina úti kutyás élményparkban a városligeti kutyások, a Szabadon kutyázásért/ZöldEB Érdekvédelmi Egyesület képviselői és az EB OVO Egyesület szakértőinek együttműködésével.

április 24.

Az EB OVO Egyesület benyújtotta javaslattételét a Hermina úti kutyás élménypark fejlesztésével kapcsolatban.

április 24.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórum szimpóziumán.

május 10.

Az EB OVO Egyesület képviselői a Városliget Zrt. meghívására részt vettek a Liget Park Fórumon.

május 10.

Az EB OVO Közhasznú Egyesület megkapja a választ a Városliget Zrt-től a Hermina úti kutyás élménypark fejlesztésével kapcsolatban.

május 10.

Az EB OVO Közhasznú Egyesület felkérést kap a Városliget Zrt-től a Hermina úti kutyás élménypark szakszerű használatának az elősegítéséhez, illetve a kutyások körében az edukációs feladatok ellátásához.