A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Gárdonyban, egy fórum keretében kezdtük meg a munkát a város kutyás jövőjének alakításáért. A tucatnyi helyi kutyás részvételével, a Nemzedékek Házában megtartott esemény célja a közösség felmérése és az eddigi munka eredményének ismertetése, véleményezése és a további lépések meghatározása volt. 

 

A fórumon megjelent lakosok mind gárdonyi kutyatartók, akik azzal a szándékkal érkeztek, hogy közösségi szinten előmozdítsák a gárdonyi kutyás élet ügyeit, és ezzel emeljék a minőségét. A fórum első részében az EB OVO Egyesület mutatkozott be.

 

Pillanatkép a gárdonyi fórumról (EB OVO Közhasznú Egyesület)

Pillanatkép a gárdonyi fórumról (EB OVO Közhasznú Egyesület)

Feladatunk a kommunikáció segítése

 

Az EB OVO Egyesület egy mediátor (facilitátor), amely a kutyásokat abban segíti, hogy közösségként tudják megfogalmazni igényeiket, közösségként tudjanak kommunikálni és hozzáadni valamit a helyi élethez. Az önkormányzatnak pedig szakmai támogatást ad az igények megismerésében, elbírálásában és megvalósításában. Az első körben a mediáció szereplőit határoztuk meg, azért, hogy később elindulhassanak az egyeztetések a közös igények megalkotására a békés együttélés jegyében.

 

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület mediátora vezette a fórumot és tájékoztatta a helyieket arról, hogy a másik fél, azaz az önkormányzat szívesen közreműködik a közös megoldás megtalálásában.

 

Az egyeztetés eredményei

 

A fórumon megállapítottuk és kimondtuk, hogy jelenleg Gárdonyban jelentős konfliktusforrás a kutyatartás. A kutyatartók félnek a mérgezéstől, a nem kutyások pedig a szabálytalanul kutyázóktól, sőt van konfliktus kutyás és kutyás között is.

 

Meghatároztuk az alapvető igényeket is, melyek elősegítik a felelős, közösségi kutyatartást. Gárdonyban is fontos része a fejlődésnek a megfelelő számú kutyaürülék gyűjtők kihelyezése, és nagyon hiányzik a város vonzáskörzetéből egy kutyaiskola. Korábban (8-9 éve) már működött Gárdonyban kutyaiskola, és igény mutatkozik arra, hogy újraszerveződjön.

 

A konfliktusok lehetséges megoldására sok időt szántunk a találkozón. Arra jutottunk, hogy ezt a helyzetet csak közösségi aktivitással lehet előmozdítani. A közösség kialakításához pedig feltétlenül szükséges egy megfelelő hely.

 

Az egyik javasolt terület az Agárdi Popstrand mellett található

Az egyik javasolt terület az Agárdi Popstrand mellett található

Konkrét ötletek megvitatása

 

Ismertettük a fórum szereplőivel azokat a területeket, amelyeket a helyi önkormányzat felajánlott esetleges kutyás hasznosításra. A fórumon megjelentek nem tartották életszerűnek egyik területet sem, mert attól tartanak, hogy egy kijelölt terület kizárná őket a közösségi kutyázás lehetőségeiből. Mivel mindkét terület nagyon kiesik a település központjától, a lakók szerint nem is életszerű megoldás a jelenlegi konfliktus zónák kiváltására.

 

A fórum utolsó szakaszában sikerült meghatározni a következő lépést. A gárdonyi kutyások fórumon részt vett közössége szeretné, ha saját közösségének száma nőhetne és kikristályosodna, a kutyázást illetően mi a valós helyzet Gárdonyban. Továbbá szeretne a közösség választ adni arra, hogyan és hol lehet úgy kutyázni, hogy az növelje a kutyás közösség táborát. Ennek kiváló eszköze egy közösségépítő piknik szervezése, amelyet a kutyások az önkormányzat együttműködésével szeretnének megszervezni.

 

A piknik célja:

 

 • a helyi kutyás közösség szervezése
 • a nem kutyatartók megszólítása
 • konfliktusok okainak megismerése
 • a helyi közösség kutyatartással kapcsolatos véleményének megismerése
 • objektív adatok előállítása a helyi kutyázásról
 • az önkormányzat és a kutyás közösség összehozása
 • a következő lépések meghatározása

 

Gárdonyban így indult az EB OVO közreműködése

 

2018 januárjában Gotsák Benjámin felkereste az EB OVO Egyesület vezetőjét a gárdonyi kutyás helyzettel kapcsolatban. Ekkor elindult az EB OVO protokollja, miszerint a helyi kutyás, jelen esetben Benjámin, időpontot kér a polgármesterhez. 2018. február 12-én már közösen számolhattunk be a polgármesternek arról, hogy kutatást végeztünk, felmértük a területi adottságokat, jellemzőket és azt is, hogy mi a probléma.

 

Budapesten kívül is új helyzetet teremt a családtagként tartott kutya

 

Elterjedőben van a családtagként tartott kutyás életmód Magyarországon. Egyre többen keresnek az életmódhoz megfelelő környezetet, ezért egyre többen találnak otthonra Budapest vonzáskörzetében, így a Velencei-tó környékén is.  Általános problémakör jelenik meg ezeken a területeken, melyek a következők:

 

 • a meglévő lakosság ezt az új életmódot nem ismeri
 • az infrastruktúra még nincs kiépítve.
 • az önkormányzat forrásai korlátozottak
 • a problémák a különböző elvárásokból adódnak, az ellentmondó szabályok és a gyakorlat konfliktust szül a közösségben
 • a kutyás közösség szervezetlen, így nem tud hatékonyan kommunikálni, nyomást gyakorolni a közösségi normák betartásáért és a konfliktusok feloldásáért

 

Az egyeztetésen Tóth István polgármester elmondta: támogatja a kezdeményezést, hogy a helyzet javuljon, azzal a feltétellel, ha ebben a kutyás közösség is aktív szerepet vállal. Az egyeztetés végére abban maradtunk, hogy Benjámin Fekete Györggyel átvizsgálja azokat a lehetséges területeket, ahol megvalósulhat, hogy a kutyások szabadon és biztonságban kutyázhassanak.

 

A közösséget érintően javasoltuk, hogy első lépésként tartsunk fórumot a témában. Azzal a céllal, hogy megtudjuk, van-e kutyás közösség, amely aktívan részt tud venni a fejlesztésekben. A fórumhoz a helyszínt és a helyi újságban való megjelenést a polgármester biztosít.

 

Eredmények

 

Gotsák Benjámin és Fekete György arra az eredményre jutottak, hogy két terület alkalmas a szabad kutyázásra. Az egyik a Parkerdő területén, a másik Dinnyésen. Mivel kutatásunk azt mutatja, hogy a leginkább alkalmas terület az Agárdi Popstrand melletti terület a mólónál. Kezdeményeztük, hogy ott is legyen egy kijelölt terület. Mivel az általunk javasolt területet általában a szezonális cirkusz használja, így az önkormányzat ezt a javaslatot nem támogatja.