A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Ahogy lassan, de annál biztosabban beköszöntenek a hidegebb napok, biztos Benned is felmerül a kérdés, meddig is ajánlott a kullancsok elleni védekezés. Kullancsok jelenlétére gyakorlatilag az első fagyokig lehet számítani, de mivel a forgalomban lévő szerek több parazita ellen is védelmet biztosítanak, nem követünk el hibát, ha egész évben használjuk őket kedvencünkön.

 

Attól függően, hogy milyen készítményről (spot on-ok, különböző nyakörvek) van szó, meglehetősen eltérhet a hatásidő, illetve a távoltartott élősködők listája.

 

De honnan is tudhatjuk, hogy melyik készítmény az, amelyik valóban hatékony védelmet biztosít?

 

Mindenképpen célszerű állatorvosnál (vagy állatpatikában) vásárolni, akinél a mellett, hogy felvilágosítást kapunk az egyes készítményekről, biztosak lehetünk benne, hogy nem egy egyszerű műanyag nyakörvet helyez fel a kedvencünkre (sajnos nálunk is jártak már olyan macskák a rendelőben, akikről ilyet kellett eltávolítanunk, ezek a nyakörvek ugyanis nem csak, hogy nem védenek, de macskák esetében veszélyesek is).

 

Csepp, spray vagy nyakörv?

 

Hatékonyság tekintetében gyakorlatilag nincsen különbség (viszont egyedenként eltérhet, hogy melyik készítmény válik be jobban).

 

A nyakörvek hosszabb védettséget biztosítanak, ez termékenként változóan 6-8 hónapot jelent. Fontos megemlíteni, hogy a nyakörvek a hatóanyagot folyamatosan adják le, nem elég őket az erdei séta idejére felhelyezni. Csak a fürdetés, a kutyakozmetikusnál tett látogatás, vagy úsztatás idejére vegyük le őket a kutyáról (ellenkező esetben hatóidejük csökken, a legtöbb terméken feltüntetett vízállóságot az esős időben tett sétákra értsük).

 

osz1 A cseppeket havonta kell felhelyezni (bár bolhásság ellen 3 hónapig nyújtanak védelmet, de a kullancsokat csak 3-4 hétig tartják távol), ennek megfelelően olcsóbbak. A kozmetikusnál lehetőleg ne a kezelés másnapjára foglaljunk időpontot, a samponos fürdetés 2 hétig nem ajánlott. Ha kedvencünk a vízi sportok híve, 2 nap után már nyugodtan vihetjük úszni, viszont itt is érvényes, hogy a rendszeres átnedvesedés rontja a hatékonyságot – e miatt azonban ne mondjunk le a kutya számára kellemes programról, megoldás lehet, ha nem 4, hanem 3 hetente alkalmazzuk a készítményt.
A csepp felhelyezéséhez a lapockák közti terülten a szőrzetet finoman széthúzzuk…

 

osz2 Bár nem szakmai szempont, de saját tapasztalat: egyes hosszúszőrű kutyák esetében feltétlen előnye, hogy nem kell gyakrabban fésülni kedvencünket, amiért annak bundája a nyakörv helyén pillanatok alatt összecsomósodik.Praktikus este felhelyezni a cseppet, mivel annak beszívódásáig nem tanácsos simogatni kedvencünket.
… majd a szert a bőrfelületre csepegtetjük

A spray-k leginkább masszív bolhásság esetén javasoltak, illetve azoknál az érzékeny bőrű állatoknál, amelyeknél korábban negatív tapasztalatunk volt a csepp, vagy nyakörv alkalmazását követően (hatóidejük a cseppekéhez hasonló).

 

Külön említeném a macskákat. Számukra kizárólag a macskáknak készült termékek közül válasszunk!

 

A kutyák számára készült termékek hatóanyaga a macskák számára ugyanis mérgező! Ha bármilyen okból mégis rákerült a macskára, az első dolgunk az legyen, hogy vízzel alaposan lemossuk az állatot, majd ezt követően vigyük állatorvoshoz!

 

Ha nyakörvet veszünk, szintén érvényes az első pont, vagyis csak állatorvostól/állatpatikában vásároljunk. Így nem fordulhat elő, hogy hiányzik a termékről a macskanyakörvek esetében szükséges ”biztonsági sáv”. Mi is ez? A macska, még ha csak lakásban tartott is, amire tud, felugrik, ami alá tud, bemászik, stb. A nyakörv ezen tevékenységei közben beakadhatnak, ami a macska sérüléséhez vezet. Egy alkalommal az egyik kis páciensünkön láttam a következőt: a nyakörv túl hosszú volt a cicának, a tulajdonos pedig merő jószándékból, hogy ne vesszen kárba a hatóanyag, nem levágta, hanem leragasztotta az egyébként elálló végdarabot. Az eredmény az lett, hogy pont sikerült áthidalnia az említett sávot, így házilag gyártott egy jó nyakörvből egy veszélyeset.

Mivel tehát a kedvencünk érdekében a macskanyakörvek (nem csak az élősködő elleniek!) könnyen ”elhagyhatóak”, ha kijáró cicánk van, érdemes a cseppek közül választani.

 

Mi ellen kell, hogy védjen?

 

Ahogy feljebb említettem, a különböző termékek spektruma igencsak eltérő lehet. Logikus, hogy más paraziták ellen is védekezni kell egy kijáró macska, mint egy lakásban tartott kollegája esetében. Zavarba ejtő lehet ugyanakkor a különböző termékeken felsorolt külső élősködők sokasága (mikor érdemes például szúnyogok ellen védekezni?).

Érdemes összehangolni a választott parazita ellenes szert a belső élősködők elleni védekezéssel. A manapság sokat emlegetett szívféreg lárvái ellen példának okáért bizonyos féreghajtó, de külső élősködők ellen gyártott nyakörv, és csepp is védelmet biztosíthat.

A cél, hogy állatorvosunk segítségével az adott állat és életkörülményeinek ismeretében alakítsuk ki a kedvencünk számára ideális védettséget.

osz3

 

(példa egyes hosszú szőrű kutyákra 🙂

Letölthető változat

Szerző: Dr. László Barbara