A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Az EB OVO Egyesület a kerület önkormányzatának felkérésére állította össze Óbuda-Békásmegyer kutyás szempontú megalapozó vizsgálatát, amely az átfogó, közösségi kutyatartó stratégia megalkotásának első lépése a III. kerületben. Az Esernyős házban, március 27-én tartott prezentáción megjelentek az önkormányzat és más szervezetek felelős szereplői, valamint civilek, akik értesülhettek az óbudai kutyás program aktuális eredményeiről és a lehetséges folytatásról. 

 

Kelemen Viktória alpolgármester megnyitja az előadást

Óbuda sokat tesz a kutyabarát kerületért

 

A III. kerület életében fontos cél a kutyatartás infrastrukturális kereteinek megteremtése, a szemléletformálás, valamint a kutyások és a nem kutyások közötti konfliktusok csökkentése. Több kezdeményezés, rendezvény és közösségi tervezési folyamat bizonyítja: a kerület elkötelezett annak érdekében, hogy a változó igényekhez igazodjon a közösségi terek, parkok kialakításában.

 

Kelemen Viktória Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere (jobbról) és Csonka Berta az EB OVO Egyesület elnöke (balról)

Az EB OVO Közhasznú Egyesület ehhez a folyamathoz kapcsolódott, amikor tanácsadóként közreműködött a Holdudvar park közösségi tervezésében. Ennek eredményeként kérte fel Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere az EB OVO Egyesületet az egész kerületre vonatkozó, kutyás szempontú megalapozó vizsgálat elkészítésére. Kelemen Viktória, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere a kezdetektől támogatja a kerület kutyabaráttá alakulásának folyamatát, a beszélgetést ő nyitotta meg.

 

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnökének előadása

A jelenlegi kutyás helyzet a kiindulópont

 

Az elsősorban szakmai, de a lakosok számára is nyitott találkozón Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke mutatta be a szervezetet és annak legfontosabb céljait, beszélt a kutyás közösségi tervezés fontosságáról, majd részletesen ismertette az elkészült megalapozó tanulmány eredményeit. Az adatfelvétel alapját kérdőíves megkérdezések adták, továbbá rendeletek, Budapest és Óbuda-Békásmegyer fejlesztési programjai és egyéb fejlesztési koncepciók. Utóbbiakat az egyesület az önkormányzattól kapott, hogy minél tisztább kép rajzolódjon ki az aktuális helyzetről.

 

A megalapozó vizsgálat felmérte a kutyasétáltatási szokásokat, a nem kutyások parkhasználati szokásait, és áttekintette a két tábor közötti konfliktusokat. Kiderült, hogy több ponton nem egyértelmű a szabályozás: a gazdik több olyan területet használnak futtatásra, ahol egyébként tiltott a kutyasétáltatás (pl. Amfiteátrum), és gyakran nem is ismerik a kijelölt futtatókat. A kerületben bár folyamatosan nő a kutyák száma, pontos adatok nem ismertek, amire az idén tervezett ebösszeírás lehet az egyik megoldás.

 

A tanulmány összefoglalja továbbá a kerület kutyás infrastrukturális hátterét, a parkok és futtatók paramétereit, a kutyás közösségi háttér részleteit, és feldolgozta a jövőbeni fejlesztések kutyabarát igényeit. Azokat a kutyás szempontokat, amelyeknél elengedhetetlen a közösségi tervezés annak érdekében, hogy a megvalósítással mindenki elégedett legyen.

 

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke ismerteti a megalapozó vizsgálat eredményeit

A stratégia segíthet a változó környezetben

 

Az előadás alatt és után a meghívott vendégek több olyan információval is kiegészítették a vizsgálati eredményeket, amelyek a jelenlegi helyzetet tovább árnyalják. Kiderült, hogy a törvényi szabályozás változás alatt áll, és a futtatók, parkok karbantartása is átkerült az Óbudai Vagyonkezelő Zrt.-hez. A zöld területek kijelölésének folyamata is változott, és használatuk is más szabályozás alá esik, mint eddig.

 

Csonka Berta prezentációjában kiemelte, hogy a megalapozó tanulmány az első lépése a stratégiai tervezésnek, hiszen hosszú távon csak konkrét koncepcióval működhet hatékonyan a program. A lehetséges folytatás tehát a kerületi stratégia összeállítása lesz, amelyet újabb egyeztetések, rendezvény és szakértői munka készít elő. (A folyamat teljes dokumentácija az obuda.hu oldalon is elérhető lesz.)

 

Az EB OVO Egyesülettel legközelebb Óbudán, az ÖKO7 rendezvényén találkozhatnak az érdeklődők.