A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A Városliget felújítása jelenleg a főváros egyik legnagyobb beruházása. Ennek civileket érintő ügyeibe a kezdetektől bekapcsolódott az EB OVO Egyesület, azzal a céllal, hogy a park átépítésekor a kutyatulajdonosok szempontjai is érvényesüljenek. A két éves folyamat hamarosan véget ér, január végére elkészül az EB OVO átfogó tanulmánya az átalakítás kutyás vonatkozásairól. 

 

A parkhasználók többsége nem vitatja, hogy a Városliget jelenlegi állapotában felújításra szorul. Különbségek inkább ott lehetnek, hogy pontosan milyen irányú és tartalmú változtatásokra van szükség. A kutyás parkhasználókkal kapcsolatban az EB OVO arra volt kíváncsi, hogy milyen igényeket támasztanak, illetve ezek az igények hogyan illeszkednek a többi parklátogató elvárásaihoz, valamint az érvényes tervpályázat részleteihez.

 

Két éve kezdődött az egyeztetés

 

A Városliget Zrt. 2014 novemberében meghívta az EB OVO-t a park felújításáról szóló tájékoztató fórumra. Következő év februárjában az egyesület már a Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetésére is meghívást kapott, ahol megszületett a terv: a kutyások kérdőíves felmérésével segíti a civil egyeztetési folyamatot.

 

Ezután több személyes egyeztetés következett a Liget Projekt vezetőivel, az EB OVO elnöke, Csonka Berta pedig meghívást kapott az összes, a Városliget Zrt. által szervezett civil egyeztetésre, tájékoztatóra és rendezvényre, ahol a park átalakításának irányairól szó esett.

 

2015 tavaszán több mint 700 kitöltő közreműködésével elkészült a tervezett közvéleménykutatás, amely a Városligetben kutyát sétáltatókat szólította meg. A felmérésből készült tanulmányt Csonka Berta prezentálta a Városliget Zrt. vezetőségének.

 

Elkészült egy stratégiai projekt terv

 

2016-ban felgyorsultak az események: a Liget Projekt vezetősége több civil egyeztetést is szervezett. Az első fontos esemény a Civil Szakmai Munkacsoport egyeztetése volt áprilisban, ahol az EB OVO meghívottként ismét részt vett, és véleményezte a Városliget Zrt. által kiírt parkrehabilitációs tervpályázatra érkezett munkákat.

 

2016 júniusában Az EB OVO Egyesület kutyás civilekkel tartott fórumot, amelynek eredményeként elkészült a Városliget átalakításához kapcsolódó kutyabarát stratégia tervezete, amelyet el is küldött a Városliget Zrt-nek.

 

Persányi Miklós fórumot hirdetett a civileknek

 

2016 szeptemberében a frissen kinevezett Persányi Miklós miniszteri biztosként hirdette meg a több hónapon át tartó Civil Fórumot, teret adva a park használóinak és a civil szervezeteknek, hogy javaslataikat és igényeiket megvitathassák az időközben a tervpályázatot elnyerő Garten Stúdió képviselőivel. Az EB OVO minden meghirdetett időpontban megjelent, és igyekezett minden alkalommal hangot adni érdekképviseleti céljainak.

 

Az egyeztetések és javaslattételek sorának lezárásaként az egyesület összeállított és Persányi Miklós miniszteri biztosnak megküldött egy átdolgozott szakmai projekt tervet, amely a kutyabarát Városliget kialakítását szolgálja. Ennek eredményeként kapott felkérést az EB OVO, hogy végezzen közvélemény kutatást a kutyatartók szokásainak és igényeinek felmérésére. Gyűjtse össze szakmai érveit, tapasztalatait, állítson össze egy parkhasználati etikettet az átépítés idejére és az átadás utáni időszakra is, mindezt pedig egy részletes tanulmányban összefoglalva, bocsássa a Garten Stúdió rendelkezésére, hogy azt a végleges koncepcióterv összeállítása előtt figyelembe vegyék.

 

Kérdőíves felmérések a park használatáról

 

Az egyesület két kérdőívet készített, az első a kutyás parkhasználókat vizsgálta (2600 kitöltő), a másik pedig a nem kutyatartókat monitorozta (2200 kitöltő). Jelenleg ezek feldolgozása még tart. Készül a parkhasználati etikett, valamint egy üzemeltetési javaslat, amely az átépítés idejére szól, és nagyban megkönnyítheti a parkhasználók és a felújítási folyamat összehangolását.