A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A Városliget átalakítását kísérő civil egyeztetésen a kutyatartók érdekvédelmi szervezetei  lehetőséget kapnak arra, hogy a park tervezésének folyamatába bekapcsolódjanak. Az EB OVO Közhasznú Egyesület ezért arra kéri a kutyatulajdonosokat, hogy a parkhasználati igények felmérésére összeállított kérdőívet minél többen töltsék ki.

 

Kutyások felvonulása a Városligetért (2016. szeptember, forrás: EB OVO)

Kutyások felvonulása a kutyabarát Városligetért (2016.)

A Liget-projektet felügyelő miniszteri biztos, Persányi Miklós és a városligeti tervpályázat nyertese, a Garten Stúdió november 29-én kiscsoportos egyeztetésre hívja a kutyatartók civil szervezeteit. Az EB OVO Egyesület ezen a fórumon kívánja bemutatni parkhasználati kérdőíves felmérésének eredményét. A Városligeti kutyások és a Szabadon kutyázásért facebook csoport képviselőivel közösen elkészített kérdőív, valamint az abból készült tanulmány a használók igényeit hivatott összefoglalni.

 

Beszorulhatnak a futtatókba

 

A Városliget budapesti viszonylatban is az egyik legfontosabb, kutyával szabadon használható terület. Ide a város minden területéről érkeznek kutyatartók, hogy egy nagyobb sétával kifuttassák kutyáikat, amelyet a belvárosi kis futtatókban, parkokban nem tehetnek meg. A Garten Stúdió jelenlegi tervében két lekerített futtató szerepel, az egyiket a park Ajtósi Dürer sor felőli részére, a másikat a Hungária körút felé eső területre helyeznék el. A kutyások legnagyobb félelme, hogy a megújulással kiszorulnak a parkból, és póráz nélkül csak a futtatókban lehet majd elengedni a kutyákat.

 

„Közösen dolgozunk azon, hogy a Városliget megmaradhasson ugyanolyan jellegű parknak, amilyen ma is. Szeretnénk elérni, hogy a kutyákat szabadon sétáltathassuk, és ne történhessen meg az, hogy két zárt futtatóba szorítják a gazdikat” – mondja Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke.

 

A félelem megalapozott, hiszen a hatályos jogszabályok szerint csak az arra kijelölt területen engedhetik szabadon kutyáikat a tulajdonosok, tehát jelenleg is tilosban kutyáznak. Ezért kiemelten fontos, hogy erről a szempontról érdemben tárgyaljanak a tervezők és használók. Az EB OVO vezetője szerint az már biztos, hogy nem lehet kitiltani a Városligetet használó kutyásokat. „A kérdés az, hogyan tudunk mi, kutyások megoldást találni azokra a problémákra, ami miatt korlátoznák a szabad kutyázást a Ligetben. A felelős kutyatartók készen állnak erre a partneri egyeztetésre” – teszi hozzá Csonka Berta.

 

A kutyatartók külön fórumot kapnak

 

Az EB OVO már két éve egyeztet a Városliget Zrt.-vel arról, hogy a parkot rendszeresen látogató kutyatartók érdekei miként érvényesülhetnek a tervezési folyamatban. A Városligetet naponta 900 kutyás használja, akik most közvetlenül mondhatják el véleményüket az őket érintő kérdésekben. Az érdekképviseletek december közepéig terjeszthetik elő az ötleteket, mert 2017. januártól elkezdődik a terv véglegesítése, ezért is különösen fontos, hogy az előttünk álló hetekben minél több érintetthez eljusson a kérdőív.

 

Az EB OVO vezetője szerint komoly sikert jelent az egyesületnek, hogy munkájának köszönhetően a Liget-projekt döntéshozói külön fórumon tárgyalnak a kutyatartók érdekeiről. „Összesen tizenegy alkalommal egyeztettünk csak a kutyásokat érintő kérdésekről a Városliget Zrt.-vel. Elkészítettük egy korábbi, parkhasználati felmérés kutyás szempontú kivonatolását, és egy online kérdőíves felmérést is elindítottunk, amelyet mostanra hétszáznál többen válaszoltak meg. Több rendezvényt szerveztünk azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a városligeti kutyázás jelentőségére.  Mivel ez egy új társadalmi igény, az első cél az volt, hogy a kerékpározók, a futók, a vakok és a többi parkhasználó igényei mellé a kutyasétáltatók szempontjai is bekerüljenek. Ezért is tartom fontosnak, hogy ebben az utolsó szakaszban mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a tervezett parkfelújításban a kutyatartók érdekeit maximálisan szem előtt tartsák” – mondja Csonka Berta.

 

Decemberben véget ér a civil egyeztetés

 

Az EB OVO Egyesület facebook oldalának jelenleg több mint 5000, a Szabadon kutyázásért csoportnak 1300, a Városligeti kutyások csoportjának pedig 1200 követője van. A felmérésben elsősorban azokra a kutyásokra számítanak, akik rendszeresen használják a Városligetet, de mindenkit arra biztatnak, hogy terjessze a kérdőívet az összes lehetséges fórumon, hiszen már biztos, hogy a tervezési folyamat lezárása után a park felhasználóinak nem lesz lehetősége további véleményezésre. A javaslattétel pedig akkor lehet eredményes, ha kellő számú felhasználót sikerül megszólítani.

 

„A kérdőívben igyekszünk a parkhasználati szokások feltérképezéséhez szükséges összes területet megvizsgálni. Körbejárjuk a kutyás és nem kutyás látogatók lehetséges konfliktusait, a kutya WC és ürülékgyűjtő ládák fontosságát, a park megközelítését, a kutak és itatás kérdését, a fürdetés lehetőségét, a tervezett kutyás park felszereltségét, és egy kutyabarát játszótér létrehozását. Terveink szerint egy kutyasétáltatói etikettet is elkészítünk” – részletezi Csonka Berta az előttük álló munkát.

 

A november 29-ére összehívott fórumra az EB OVO Közhasznú Egyesület mellett az Országos Állatvédőrség Alapítvány, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület, a Városligeti kutyások, a Szabadon kutyázásért csoport, valamint Csányi Vilmos akadémikus is meghívást kapott.

 

A Fix TV műsorában Csonka Berta beszél a városliget átalakításáról és a kutyásokról