A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Az EB OVO Egyesület március 11-én nyilvános workshopot rendez az Esernyős házban, Óbudán. A rendezvény célja, hogy a közösség megalkossa azt a pontos fogalomtárat, amely a kutyatartás mindennapi ügyeit kódexbe foglalja, elősegítve ezzel a hatékonyabb kutyás tervezést és fejlesztéseket a települések és más közösségek számára. 

 

Nincsen pontos, közös fogalmi rendszer

 

A felelős kutyatartás közös ügyünk!

A felelős kutyatartás közös ügyünk!

Önkormányzati munkánk során figyeltünk fel arra, hogy gyakran nem egy nyelvet beszélünk a hivatalok alkalmazottaival. Még akkor sem, ha megpróbáljuk indulatainkat szakszavakkal és objektív szempontok segítségével megfogalmazni. „Ilyen példa a kutyafuttató kifejezés. Ebben az esetben nem csak a méret a kérdéses, hanem a többi paraméter is, például hogy kerítéssel ellátott-e a futtató. Amikor egy alkalommal beszélgetőpartnerem a kutyafuttató kifejezés alatt a kutyáját futtató emberre gondolt, világossá vált, hogy következő civil projektünk egy szakmai kódex összeállítása lesz” – mondja Csonka Berta, az egyesület elnöke.

 

Munkánk megkezdése óta jelentős lépések történtek a közigazgatásban is. Az önkormányzati állattartási rendeletek hatályon kívül helyezésével törölték a közterületi kutyatartást magyarázó és szabályozó fogalmakat, ezzel szakmai űrt hagyva maguk után.

 

Szükséges egy kiadvány

 

Hisszük, hogy legjobban a használók tudják megválaszolni a felmerülő kérdéseket, ezért szeretnénk ezt a  kódexet egy workshop keretében összeállítani. Célunk egy olyan, alapfogalmakat egyszerűen és tisztán összefoglaló kiadvány elkészítése, amely segítséget nyújt a városi kutyatartást érintő infrastruktúra és fogalmainak tisztázásához, valamint referenciapontként szolgál.

 

2017-ben megjelent a Vigyél Haza Alapítvány Kutyakötelesség című kiadványa, kiváló irányt mutatva a facilitációs tevékenységre. Célunk, hogy az új kiadásba a workshopon kidolgozott fogalomtár is bekerüljön, segítve ezzel a közös munkát.

 

Workshop, de miért?

 

Célunk, hogy az ország több részéről érkezve összeadjuk jó és rossz tapasztalatainkat, a megszülető kódex pedig megkönnyítse céljaink elérését. Az anyagot ingyenesen elérhetővé tesszük online, és elektronikus úton megküldjük Magyarország valamennyi önkormányzatának.

 

Az EB OVO Egyesület nyolc éves munkájában egyértelmű feladat az aktív érdekképviseleti részvétel. Mindeközben több civil jelezte, hogy számára is igény a kutyás életmód aktív fejlesztése és a konfliktusok feloldása. Ahhoz, hogy ez az érdekképviselet megvalósuljon, szervezetként feladatul tűztük ki, hogy elősegítjük közösségünk szakmai fejlődését. Fontos nekünk a közös érdekek előmozdítása az EB OVO Egyesület szakmai segítségével, a békés együttélés jegyében. (Az egyeztetésről hangfelvétel készül, hogy megkönnyítsük vele a felmerülő kérdések feldolgozását.)

 

Meghívás a Kutyás Infrastruktúra Kódex workshopra

 

Rendezvény jellege: Nyilvános, szakmai konferencia, minden érdeklődőt szeretettel várnak

 

Időpont: 2018. március 11. (vasárnap) 10-13 óráig

 

Helyszín: Esernyős – Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont (Budapest 1033 Fő tér 2.)

 

Az EB OVO Egyesület javaslatai a fogalomtár elemeire

 

Kutyafuttató: itt a lekerített, kimondottan csak kutyázásra kijelölt területekre gondolunk. (Pl. Klauzál téri kutyafuttató, Szent István parki futtató)

 

Kutyafuttatásra kijelölt terület: itt arra a területre gondolunk, ami szabadon, póráz nélkül használható.

 

Kutyapark: itt arra a területre gondolunk, ahol szabad futtatás lehetséges egy parknyi területen.  (Pl. Gesztenyés kert)

 

Egyszemélyes kutyafuttató/tréning terület: itt azokra a rendkívül pici futtatókra gondolunk, mint amelyek a Kéthly Anna téren, vagy a Honvéd téren egy-egy gazdi-kutya páros együttlétére alkalmasak.

 

Integrált park: itt arra a parkra gondolunk, ahol kutya is szabadon sétálhat más parkhasználókkal. (Pl. jelenlegi városligeti használat, margitszigeti kutyázás)

 

Integrált kutyás játszótér: itt egy olyan területre gondolunk, ahol kutya és gyerek is szabadon töltheti együtt az idejét.

 

Kutyajátszótér: itt azokra a területekre gondolunk, ahol kifejezetten a kutyák számára kerültek ki játszó eszközök.

 

Kutyabarát strand: itt arra a területre gondolunk, ahol a gazdi és a kutya is strandolhat együtt.

 

Kutyastrand: ez az a terület, ahol a kutya fürödhet, a gazdi nem.