A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Július 5-én, az Agárdi Popstrand mellett több mint száz kutyabarát gyűlt össze az első gárdonyi kutyás piknikre. A rendezvényt a velencei-tavi kutyások szervezték azzal a céllal, hogy közösen tegyenek a helyi kutyázás fejlődéséért.

 

Az első nagy kihívás a közösség számára egy szabad kutyázásra kijelölt terület elérése, ugyanis jelenleg nincs ilyen a környéken. Ezzel a kérdéssel kereste meg Gotsák Benjámin az EB OVO Egyesületet még az év elején, és ekkor indult el a közös munka, melynek harmadik megállója volt a júliusi piknik.

 

A gárdonyi kutyázás jövőjéről egyeztettünk egy helyi fórumon

 

A helyi kutyásokkal egy fórumon találkoztunk

 

Első körben az EB OVO Egyesület képviseletében, Csonka Berta és a helyi kutyásokat képviselő Gotsák Benjámin egyeztetett Tóth István polgármesterrel. Akkor egyértelmű volt, hogy a felvetés mindenki számára fontos, de hogy van-e mögötte valós közösség, még bizonytalan volt.

 

„Május 5-ére meghívtuk a helyi kutyásokat a Nemzedékek Házába egy fórumra, ahol közösen eldöntöttük, hogy megszervezzük a pikniket, hogy kiderülhessen, hányan vagyunk” – mondja Benjámin. „A piknikre kérdőívvel készültünk, ahol a kutyásokat és a nem kutyásokat is megkérdeztük arról, hogy mit gondolnak a jelenlegi kutyázásról.” Köztudott ugyanis, hogy a Popstrand melletti terület jelenleg a legnépszerűbb kutyás hely, és a kérdőívek alapján (233 kutyás, 89 nem kutyás kitöltő, a kérdőív kiértékelése alább) kiderült, hogy a lakosokat nem zavarja a szabad kutyázás, és kiváló terület lenne a szabad kutyázásra.

 

Sikeresen megtartottuk a pikniket, és megalakult a facebook csoport

 

A pikniket ezen a területen tartottuk. A gyönyörű tóparton frizbis bemutató, tanácsadás, kutyás padelling és sok-sok beszélgetés folyt, amíg a látogatók szabadon futtatták kutyáikat.

 

„Úgy döntöttünk a szervezőkkel, hogy létrehozzuk az Agárdi Szabadstrand Kutyásai Facebook csoportot, azóta itt már közel 100 tagunk van” – említi Csarnai Borbála a piknik másik kutyás szervezője. „A Facebook csoportban a területet rendszeresen használó kutyásokkal tudjuk tartani a kapcsolatot. Felhívjuk a figyelmet a kutyapiszok feltakarítására, elveszett kutyák gazdáit keressük közösen, a kérdőíveket is megosztottuk, valamint közös sétákat szervezünk. Amennyiben sikerül legalizálni ezt a kis sarkot, akár a karbantartásban, szemétszedésben is részt vállalunk. Mi mindannyian szeretnénk felelősséget vállalni a területért!” – mondja Csarnai Borbála.

 

Csonka Berta végigkísérte a gárdonyi eseményeket

 

 

Csonka Berta, az EB OVO elnöke az esemény helyi szervezőivel

Csonka Berta, az EB OVO elnöke az esemény helyi szervezőivel

Az EB OVO Egyesület vezetője már nyolc éve foglalkozik hasonló kérdésekkel. „Munkánk során az a tapasztalat, hogy egy jó közösség a meglévő lehetőségek újragondolásával kiváló eredményt tud elérni a kulturált közterület-használat terén. Sőt, meggyőződésem, hogy közösség nélkül nem lehet eredményt elérni. Február óta személyesen is részt veszek a gárdonyi kutyások életében, és segítem a fejlődést. Minden alkalommal azt tapasztaltam, hogy egy kiváló, együttműködő és empatikus magja van a közösségnek, akik nem csak beszélnek, hanem tesznek is a pozitív változásért. Mi, az EB OVO-val a hosszútávú és fenntartható megoldásokért dolgozunk. Ezekhez mindenképpen kell egy jó közösség és egy együttműködő önkormányzat. Külön-külön nem lehet hosszútávú eredményt elérni. Sokszor tapasztaljuk azt, hogy az önkormányzat gyors megoldást szeretne, és megépít egy futtatót, de a terület használóit kifelejti a tervezésből. Ezt hívjuk mi lose-lose helyzetnek, hiszen sok pénzt és energiát költ rá az önkormányzat, de a használók nem szeretik, nem szívesen használják, sőt, akár megrongálják.”

 

Gárdonyban egy alapos előkészületi munkát vállalt az EB OVO Egyesület. Felmérte a helyzetet, megkereste a közösség magját, és segítette a közösség épülését. A piknik eredménye az lett, hogy kialakult egy kiváló közösség, amely azóta is közösségként működik. Kiváló használói, „biztonsági őrei”akár karbantartói lehetnek az Agárdi Popstrand Kutyásai ennek az új területnek, hosszútávon is! Budapesten több partnerünknél működik a kutyafuttató védnökség, ahol a futtató használói és az önkormányzat egy szerződés keretében állapodik meg a közös felelősségvállalásról.

 

A Gárdonyban készült kérdőívek eredményei

 

A kutyás pikniket július 5-én tartottuk, 15 és 19 óra között. A rendezvény kapcsán 233 kutyás és 89 nem kutyás kérdőívet sikerült kitöltetnünk.

 

Információgyűjtő és igényfelmérő kérdőíveinket a helyszínen és az online felületen összesen 322 lakos töltötte ki. A kérdőívet kitöltő 233 kutyás résztvevő 73 százaléka állandó lakos, 24,1 százalék pedig nyaralóval rendelkezik a tó környékén, illetve rendszeresen látogatja a partszakaszokat.

 

 

A megkérdezettek közül a legtöbben (63,1 százalék) Agárdon szokott kutyát sétálni. A kérdőívekből kiderül, hogy a kitöltők 75,5 százaléka sétáltatja a kutyáját a Velencei-tónál napi, illetve heti szinten, a legkedveltebb kutyasétáltatási helyek pedig magasan a helyi utcák, illetve az agárdi szabadstrand területe.

 

A kutyatartók 61,4 százaléka engedi szabadon a kutyáját, és mindössze 9,4 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem minden alkalommal szedi össze a kutyapiszkot. Erre a leggyakoribb indokként az ürülékgyűjtő szemetesek hiányát jelölték meg a válaszadók, és többek elmondása alapján csak a nem lakott területeken marad el a piszokszedés.

 

A megkérdezettek csaknem negyede kifejezetten az agárdi szabad strandot jelölte meg ideális helynek egy szabad kutyafuttató számára. A kérdőívből az is kiderül, hogy mindez idáig a kutyások mindössze 21 százaléka került vitahelyzetbe kutyasétáltatás során.

 

 

Szintén sokat mondó eredmény, hogy a helyi kutyás közösség meglehetősen összetartó közösségként gondol magára, azonban ennek fejlesztésére is lát még lehetőséget. A helyi kutyás közösség szervezése és összekovácsolása céljából készült Agárdi Szabadstrand Kutyásai Facebook csoport erre kiváló kezdeményezés.

 

Kiderült az is, hogy a helyi kutyások szívesen járnának kutyás központba (71,2 százalék) és szívesen részt vennének különböző helyi kutyás rendezvényeken (pl. takarítás, kutyás tréning, kirándulás).

 

A kitöltők legnagyobb része (42,9 százalék) a tó környéki kutyázás színvonalát közepes szintűre értékelte, ami kiváló kiindulópont lehet a városban. A fejlesztési javaslatok között szerepeltek a kutyások körében például a szemetesek kihelyezése, a szabad kutyafuttatási terület kijelölése és egy kutyás strand kialakítása.

 

Rendkívül fontosnak tartottuk, hogy a kutyát nem tartó lakosok véleményét is megismerjük, hiszen olyan élhető megoldást keresünk a minőségi kutyázásra, amely minden résztvevő számára ideális.

 

 

Rendkívül kellemes meglepetés, hogy a kutyát nem tartó lakosok által kitöltött 89 kérdőív is pozitív eredményt mutatott. 59,6 százalék egyáltalán nem került még konfliktusba kutyasétáltatókkal. Arra a kérdésre, hogy vajon szívesen találkoznak-e kutyasétáltatókkal az utcán, a kutyát nem tartó megkérdezettek 74,1 százaléka válaszolt pozitívan. A kérdőívből egyértelműen kiderült, hogy az esetleges nézeteltérések hátterében a nem felszedett kutyapiszok és a póráz nélküli sétáltatás jelenthet sarkalatos pontot. Ezek megfelelő módszerekkel és a kutyások kifejezett odafigyelése mellett könnyedén orvosolhatók.

 

A kérdőívben arra is kíváncsiak voltunk, vajon a tóparton kutya nélkül sétáló lakosokat zavarják-e a szabadon futtatott négylábúak. Rendkívül pozitív visszajelzést kaptunk erről, hiszen a megkérdezettek 83,1 százalékát egyáltalán nem zavarja a futkározó kutyák jelenléte, amennyiben a kutyák visszahívhatók és a terület kutyapiszok-mentes. A megkérdezettek 95,5 százaléka támogatja a szabad futtatásra kijelölt kutyás zóna kialakítását, akik közül többen (19,1 százalék) az agárdi szabad strand melletti területen engedélyeznék a kutyázást.