A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

Már van olyan példa Magyarországon is, ahol a kutyás tervezés példaértékű és eredményes. Nézzük meg, mi a siker kulcsa, amikor egy jelentős kutyás használói közösséget érintő parkot újítanak fel! A folyamatot az EB OVO Egyesület segítette, de legalább ilyen fontos volt a helyi civilek együttműködése és a nyitott, kerületi vezetőség. Reméljük, lesz még alkalmunk ilyen sikeresen alakítani egy megújuló park kutyás jövőjét. 

 

Buknicz Mirella a SugarZoo Pikniken

Jókor, jó helyen

 

„A Zuglói önkormányzat és az EB OVO Egyesület éppen 2016-ban kezdte el a közös munkát, így találkoztam Bertával, az EB OVO vezetőjével – online. A zuglói kutyás megalapozó vizsgálat kérdőívét osztották és kampányoltak, hogy minél több zuglói lakoshoz eljusson. Ekkor szólítottuk meg egymást és derült ki: még éppen időben vagyunk, hogy csatlakozzunk a Pillangó Park közösségi tervezéséhez” – mondja Buknicz Mirella, a Pillangó parki kutyások kapcsolattartója. „A facebookon megállapodtunk, hogy elmegyünk a 2016. december 10-én, a Sylvester János Református Gimnázium aulájában tartott ’MIZUglónk’ közösségi tervezésre, ahová a zuglói polgármester is eljött” – folytatja a történetet Mirella.

 

A fórumon több kutyatartó kerületi lakos is megjelent, és ott volt az EB OVO Egyesület elnöke, Csonka Berta és településmérnök szakértője, Mohácsi Katalin is. Mirella azért kapcsolódott be az egyeztetési folyamatba, mert magánemberként, pillangó parki kutyásként érdekelte a park sorsa, naponta sétáltatja itt a kutyáját. A több lépésből álló egyeztetés 2017 nyarára ért véget, a tervek már készülnek, és most úgy tűnik, hogy a közös munka nem volt hiábavaló.

 

Már az első kutyás egyeztetés eredményes volt

 

A tavaly decemberben megtartott lakossági fórumon kiderült, hogy a parkhasználók igényei sokfélék. Az irányított egyeztetésnek köszönhetően külön munkacsoportot alkottak a kutyatartók, akik már ekkor elkészítettek egy javaslatot a kutyás igényekről. A folyamatban nagy segítséget nyújtottak az EB OVO Egyesület munkatársai, hiszen a közösségi tervezésben eddig megszerzett tapasztalataikat kiválóan tudták alkalmazni.

 

„A közös egyeztetés után együtt mentünk el tárgyalni a tervezőkkel. Itt személyesen, szűk körben tudtuk átgondolni a park harmonikus, kutyás használatát az S-Tér Tervezőiroda munkatársaival. A közösségi alkalmon összegyűltek a kutyás igények, azokat integráltuk a többi igény közé, ennek köszönhetően májusban összegezhettük az elképzelésünket.

 

A SugarZoo Pikniken fontos egyeztetés zajlott a kutyás civilekkel

Az utolsó simítások is elkészültek a javaslatban

 

A májusban megtartott 3. SugárZoo Pikniken már csak finomították az igényeket. „Próbáltunk minél több embert bevonni, hogy pontosabb képet kapjunk arról, ki, mit preferál a felújított parkban. Kérdőívet készítettünk az EB OVO-val, amelyben a lehetséges két futtatóról és azok berendezéséről kérdeztük meg a kutyásokat” – mondja Buknicz Mirella, aki civilként aktívan dolgozott az egyeztetési folyamatban. (A SugarZoo Piknik-en készült fotók itt elérhetők >>)

 

Június 8-án már a vázlattervek ismertetésére hívták el a kutyás civileket. Itt részletesen, térképen mutatták be, mit hová helyeznek el a tervezők, illetve az összes kérdést megválaszolták, amire a megjelentek kíváncsiak voltak. A tervek ismertetése után Megyeri Szabolcs, a kerület főkertésze járta körbe a parkot az érdeklődőkkel, és mutatta meg részletesen, mit hová szeretnének elhelyezni az átalakítás után.

 

Csonka Berta, Buknicz Mirella és Mohácsi Katalin a SugarZoo Piknik egyeztetésén

Mindenki sikerként könyveli el az egyeztetést

 

„Most úgy tűnik, hogy minden javaslatunkat elfogadták, aminek nagyon örülünk. A park természetesen kutyabarát, és az egész terület póráz nélkül is használható lesz. A friss terveken az 500 négyzetméteresre tervezett két futtató területe sokszorosa a folyamat elején tervezettnek, ami önmagában is bizonyítja, hogy ez sikeres civil akció volt” – mondja Mirella, akinek meggyőződése, hogy a konstruktív hozzáállás meghozza az eredményt. A hivatalos civil egyeztetés ezzel véget ért, a három ütemben zajló felújítás pedig elkezdődött. A park teljes egészében 2019-re készülhet el.

 

A Pillangó parki kutyafuttató közösségi tervezésének eredményét az EB OVO Egyesület egy javaslatban foglalta össze, amelyet ide kattintva lehet letölteni: EBOVO javaslat – Pillangó park 2017. május

 

A Pillangó park felújítása civil egyeztetéssel indult

 

A park felújítási terveinek elkészítése előtt, még 2016 áprilisában Karácsony Gergely XIV. kerületi polgármester lakossági fórumot hirdetett. A kerület közösségi tervezés projektje, a MIZUglónk keretében folyamatosan egyeztetnek a lakossággal, amelyhez a kutyás civilek 2016 decemberében csatlakoztak.