A felelős kutyatartás közös ügyünk.

Hírlevél
feliratkozás


Név
E-mail


Az Ön banner
helye!

A Persányi Miklós által életre hívott Liget Park Fórum szeptember 26-án tartotta meg 7. eseményét, amelyen tájékoztatták a civileket a Városliget átalakításának legfrissebb híreiről, a tervek alakulásáról és a kivitelezés részleteiről. Az EB OVO Egyesület már harmadik éve aktívan dolgozik azért, hogy a park kutyabarát maradjon, bárhogy is alakul a sorsa.

 

Az első kutyateret már 2018-ban birtokba vehetik a kutyák

 

Persányi Miklós miniszteri biztos a fórumon arról beszélt, hogy a tervezési folyamatban négyféle parkhasználói csoport igényeit sikerült egyeztetni. Ők azok, akik már 2018-ban profitálhatnak az átalakításokból, és használhatják a park által nyújtott új funkciókat. A miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy folyamatos társadalmi egyeztetés folyt az elmúlt hónapokban, a használók igényeit mind figyelembe vették, és a tervezési folyamatban felhasználták.

 

(Az előadás kutyásokra vonatkozó része a 19. perctől látható.)

 

Ezek közül az egyik a kutyások csoportja. Persányi Miklós szerint a kutyások már a kezdetektől igyekeztek a saját és kedvenceik érdekeit minél markánsabban megjeleníteni, így jó esély van arra, hogy a Ligetbe tervezett két kutyafuttató olyan speciálisan kialakított, kutyás aktivitási terület lesz, amelyet kutyasportpályának, vagy kutyajátszótérnek is nevezhetünk. Ezeken a területeken európai összehasonlításban is példás környezetet kívánnak teremteni. A két létesítmény közül az egyiknek már elkészültek a kiviteli tervei, így jövőre – a parkátalakítás egyéb körülményeitől függetlenül – birtokba vehetik a használók.

 

Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezőjének prezentációja innen letölthető >>

 

 

Kutyás piknik a Városligetben (forrás: EB OVO Egyesület)

A 7. Liget Park Fórumon arról tájékoztattak a tervezők, hogy a park felújítása három ütemben zajlik: az első ütem átadását 2018 márciusára tervezik. A mostani fórumon az első ütemben megvalósuló fejlesztések terveit mutatták be, ebben szerepel a kutyásokat is érintő, Hermina úti futtató megépítése.

 

A Hermina úti futtató új dimenziót hoz a budapesti futtatók világába

 

Persányi Miklós elmondta, azért került be az első szakaszba egy kutyafuttató átadása, hogy az átalakítási munkálatok alatt a kutyás funkció ne sérüljön, azaz a kutyások ezalatt is kulturált körülmények között sétáltathassák a kedvencüket. Ezt a futtatót szakmai egyeztetésen, a kutyások bevonásával rendezték be a tervezők. A szabad kutyázás olyan igény a Ligetben, amelynek felszámolása elképzelhetetlen, ezért az EB OVO Egyesület minden alkalommal megerősítést kér a szabadon kutyázós funkció megvalósulására. A 7. Liget Park Fórumon is elhangzott, hogy az átépített parkban lesz szabad kutyás terület a lekerített futtatókon kívül, a Liget pedig látogatható lesz kutyával, ha egyelőre pórázon is. Ez a futtató 2018 tavaszára el is készülhet, így a további munkálatok alatt kulturált helyre húzódhatnak a kutyások.

 

Az EB OVO Egyesület kérdőívét 5000 kutyás és kutyát nem tartó, ligeti parkhasználó töltötte ki. Sok szempont szerint kellett meghatározni az igényeket, hogy azok a tervezésbe illeszthetők legyenek. A felmérésben például a kutyás fürdetés egyértelmű igény volt, ennek köszönhető az új futtatóba tervezett pancsoló funkció, amely a tavi fürdetést igyekszik kiváltani. A Városligetet látogató kutyásoknak kiváló lehetőség lesz ez a hűsölésre, egy igazán kulturált megoldás születik, amely a kutyák lemosdatását segíti úgy, hogy közben az autóforgalomtól sem kell tartani. Mindezzel a Hermina úti futtató egy új dimenziót hoz a budapesti futtatók világába.

 

Egy akadálypálya, valamint egy labdázós terület is várja majd a fejlődni vágyó gazdikat az új futtatóban. Fontos szempont, hogy a futtató a gazdiknak is kellemes kikapcsolódást nyújtson, jó legyen itt találkozni, időt tölteni együtt. A biztonság szintén fontos szempont, ezért zsilipes kapu épül majd a Hermina út felőli bejárathoz. Emellett lesz kutyakikötő, és a Liget más pontjain is megjelennek ezek a kiegészítő, kutyás lehetőségek. Több szemetes kerül ki, és kutyáknak is alkalmas ivókutak megépítését tervezik.

 

Az EB OVO Egyesület reményei szerint ezzel a futtatóval a ligeti kutyasétáltatás többet ad mindenkinek, és mire a kivitelezés elérkezik a végéhez, a szabad kutyázásra kijelölt területek nagyságában sem csalódnak majd a használók.